Saya ialah COO sebuah syarikat gadai janji yang membiayai lebih daripada $100 bilion pinjaman. Berikut adalah 3 perkara yang anda perlu tahu tentang pasaran perumahan sekarang

Steve Reich

Kadar gadai janji meningkat melebihi 6% minggu lepas, menurut data Bankrate, dengan beberapa pakar mengatakan mereka mungkin meningkat lebih tinggi. (Anda boleh melihat kadar gadai janji terendah yang mungkin anda layak dapatkan di sini.) Selain itu, harga rumah telah meningkat lebih daripada 20% tahun ke tahun, menyebabkan cabaran kemampuan untuk banyak pembeli rumah yang bercita-cita tinggi. Dan ia berkemungkinan membuat mereka tertanya-tanya: Apakah yang perlu saya ketahui jika saya ingin membeli rumah sekarang? Jadi – sebagai sebahagian daripada kami siri di mana kami bertanya kepada pakar industri hartanah terkemuka pendapat mereka tentang pasaran perumahan — kami berbual dengan Steve Reich. Beliau ialah COO of Finance of America Mortgage, sebuah syarikat pembiayaan rumah yang mengatakan ia telah membiayai lebih daripada $105 bilion dalam pinjaman pengguna sejak 2015, yang mempunyai dua dekad pengalaman mengendalikan pemprosesan gadai janji, pengunderaitan dan banyak lagi. Berikut adalah pemikiran beliau mengenai pasaran perumahan sekarang.

Cabaran keterjangkauan adalah sangat nyata sekarang

“Kami melihat kenaikan harga rumah agak reda pada penghujung tahun lepas, tetapi pada separuh pertama 2022 kami telah melihat satu lagi pecutan semula dengan harga rumah melonjak hampir 20% tahun ke tahun setakat Februari,” kata Reich. Pakar (seperti Daryl Fairweather, ketua ekonomi Redfin, yang juga kami temu bual untuk ini siri) telah menyatakan bahawa kami berkemungkinan mencapai tahap pertumbuhan seperti ini tidak lagi boleh mampan, dan jika itu berlaku, kami mungkin menjangkakan kenaikan harga rumah akan perlahan pada akhir tahun ini. “Walau apa pun, dalam jangka masa terdekat, kenaikan harga rumah yang lebih tinggi akan memberi impak yang ketara ke atas bilangan keluarga yang mampu membeli atau diberi harga di luar pasaran,” kata Reich.

Perkara lain yang perlu diingat ialah kenaikan kadar boleh menambah lebih banyak komplikasi kepada isu kemampuan. “Di satu pihak, saya rasa ketakutan untuk kehilangan kadar yang rendah telah menyumbang kepada beberapa kenaikan harga yang kita lihat apabila bakal pembeli tergesa-gesa untuk merebut rumah dan memasuki perang bidaan. Walau bagaimanapun, dalam jangka panjang, kadar yang lebih tinggi akan menghalang sesetengah pembeli dan akhirnya menjejaskan permintaan,” kata Reich. (Anda boleh melihat kadar gadai janji terendah yang mungkin anda layak dapatkan di sini.)

Pemilik rumah mungkin teragak-agak untuk menjual rumah mereka — yang mungkin mengkompaun inventori perumahan yang sudah ketat

Inventori perumahan masih pada rekod terendah. Kami berada dalam “musim perumahan utama, apabila lebih banyak keluarga cenderung untuk meletakkan rumah mereka di pasaran dan bersedia untuk berpindah pada musim panas selepas tahun persekolahan,” kata Reich. Tetapi, dia menambah, “terdapat ketidakpastian tentang berapa banyak inventori yang akan tersedia. Sesungguhnya, “bagi sesetengah pemilik rumah yang mengunci kadar dalam julat 2% atau 3% yang rendah, mereka mungkin teragak-agak untuk menjual rumah mereka dan ingin membeli rumah baharu kerana mengetahui bahawa mereka akan membayar lebih dalam kadar faedah sekarang,” kata Reich .

Dari segi pembinaan rumah baharu, walaupun tidak jelas apakah kesan penuh inflasi yang berpanjangan terhadap ketersediaan unit baharu pada masa hadapan, kesan baki isu rantaian bekalan, kekurangan buruh dan kenaikan harga bahan api berkemungkinan akan terus meresap ke arah baharu. -kos pembinaan rumah, kakitangan dan kawasan lain landskap perumahan dan hartanah, menurut Reich.

Untuk bersaing dalam pasaran yang sukar ini, anda mungkin memerlukan bida yang kompetitif

Memandangkan faktor ini, pembeli harus sedar bahawa untuk bersaing dalam persekitaran pasaran semasa dan menerima tawaran anda, anda mungkin memerlukan bida yang kukuh. “Anda mungkin perlu menjadi kreatif: Pertimbangkan untuk mengehadkan kemungkinan luar jangka dalam tawaran anda jika boleh dan jangan meminta terlalu banyak kredit. Tunjukkan kepada penjual bahawa anda boleh menjadi lebih fleksibel pada garis masa, contohnya, tawarkan untuk ditutup dengan lebih cepat atau biarkan penjual membuat perjanjian pajakan balik jika mereka memerlukan lebih banyak masa untuk berpindah atau mencari rumah lain,” kata Reich. Mempunyai surat pra-kelulusan di tangan, bayaran pendahuluan yang lebih tinggi dan pengunderaitan pendahuluan boleh mengukuhkan tawaran anda dari segi kewangan dan menjadikan anda pembeli yang lebih menarik.

Walau bagaimanapun, daya saing tawaran perlu berbeza-beza dari pasaran ke pasaran (dan sudah tentu dari rumah ke rumah) — dengan sesetengah pasaran jauh lebih kompetitif dan kurang kompetitif daripada yang lain. Sesungguhnya, Fairweather Redfin baru-baru ini memberitahu MarketWatch Picks bahawa kami melihat tanda-tanda awal bahawa pasaran perumahan mula sejuk, sekurang-kurangnya di metro pantai yang mahal. “Pembeli di pasaran seperti Los Angeles, San Francisco, Boston dan Seattle yang telah kalah dalam beberapa perang bidaan mungkin mendapati mereka menghadapi kurang persaingan daripada pembeli lain berbanding sebulan atau dua bulan lalu,” kata Fairweather.

We want to thank the writer of this post for this awesome content

Saya ialah COO sebuah syarikat gadai janji yang membiayai lebih daripada $100 bilion pinjaman. Berikut adalah 3 perkara yang anda perlu tahu tentang pasaran perumahan sekarang


Check out our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/