Saya mencuba daging buatan makmal yang diperbuat daripada haiwan tanpa membunuhnya – adakah ini masa depan pemakanan beretika?

Saya mencuba daging buatan makmal yang diperbuat daripada haiwan tanpa.0&cj=1&cs ucfr=0&comscorekw=Food,Meat,Environment,Vegetarianism

sayaIa adalah saat yang sukar untuk seorang vegetarian. Mula-mula, sebiji bebola daging babi dan kemudian hirisan bacon, yang diseimbangkan dalam sejenis BLT mini, dihidangkan untuk dimakan oleh tuan rumah yang sedang menanti. Daging itu juga berasal dari babi bernama, babi yang kelihatan mesra dipanggil Fajar.

Dengan sedikit gementar, saya menghiris bebola daging dan memakannya. Saya kemudian mengambil sedikit bacon. Ia adalah rasa pertama saya terhadap daging dalam 11 tahun, pengalaman yang mengelirukan yang dimungkinkan oleh fakta bahawa Dawn, berjudi di ladang di bahagian utara New York, tidak mati untuk hidangan ini.

Sebaliknya, segumpal selnya telah ditanam di makmal untuk mencipta apa yang dikenali sebagai “daging yang diusahakan”, produk yang digembar-gemburkan sebagai jauh lebih baik untuk iklim – serta kebimbangan maut babi dan lembu – dan bersedia untuk berlepas di AS .

“Sampel yang tidak berbahaya dari seekor babi boleh menghasilkan berjuta-juta tan produk tanpa memerlukan kami untuk menternak dan menyembelih haiwan setiap kali,” kata Eitan Fisher, pengasas Mission Barns, pembuat daging yang diusahakan yang menjemput Guardian untuk ujian rasa. di hotel Manhattan yang mewah. Bebola dagingnya enak, dagingnya segar dan, walaupun kepada vegetarian, kedua-duanya mempunyai kualiti daging yang tidak dapat dinafikan.

“Kami mendapat sampel itu daripada Dawn dan dia hidup bebas dan bahagia,” kata Fisher, yang syarikatnya telah mengenal pasti lembu, ayam dan itik “penderma” untuk rangkaian daging yang diusahakan pada masa hadapan. “Industri ini benar-benar akan menjadi transformatif kepada sistem makanan kita apabila orang ramai bergerak ke arah mengambil jenis produk ini.”

Mission Barns ialah salah satu daripada kira-kira 80 syarikat permulaan yang berpangkalan di sekitar San Francisco Bay Area yang kini berebut-rebut untuk mendapatkan jawatan selepas salah satu daripada mereka, Upside Foods, menjadi yang pertama di negara ini diberi kelulusan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) pada bulan November, satu langkah penting dalam membenarkan penjualan daging yang diusahakan di AS. Pada hari Isnin, Upside berkata ia menyasarkan untuk mula menjual ayam ternakannya di restoran tahun ini, dan di kedai runcit menjelang 2028.

Seorang kedai makan mengambil video hidangan yang memaparkan nugget yang diperbuat daripada daging ayam yang ditanam di makmal semasa pembentangan media di Singapura.
Seorang kedai makan mengambil video hidangan yang memaparkan nugget yang diperbuat daripada daging ayam yang ditanam di makmal semasa pembentangan media di Singapura. Gambar: Nicholas Yeo/AFP/Getty Images

Lebih daripada $2bn telah dilaburkan dalam sektor ini sejak 2020 dan banyak usaha niaga baharu tidak menunggu kelulusan kawal selia sebelum membina kemudahan. Pada bulan Disember, sebuah syarikat bernama Believer Meats pecah tanah pada kemudahan $123m di North Carolina ia mendakwa akan menjadi kilang daging yang ditanam terbesar di dunia, bersedia untuk menghasilkan 10,000 tan produk sebaik sahaja beroperasi.

Setakat ini daging yang diusahakan – industri yang baru lahir yang menggunakan nama ini berbanding daging yang ditanam di makmal atau selular – hanya mula dijual di Singapura, di mana seorang lagi pesaing Bay Area, dipanggil Eat Just, telah diberi lampu hijau untuk menjual dada ayam dan tender pada tahun 2020 Tetapi “dunia sedang mengalami revolusi makanan”, seperti yang dikatakan oleh FDA, dengan kebangkitan daging yang diusahakan memegang janji untuk mengurangkan pelepasan pemanasan planet yang merosakkan industri daging dan mengecilkan selera makan yang rakus untuk tanah, serta menyelamatkan ternakan kebiadaban pertanian kilang.

“Kami tahu kami tidak boleh mencapai matlamat dalam perjanjian iklim Paris tanpa menangani penggunaan daging dan kami fikir protein alternatif adalah cara terbaik untuk menanganinya,” kata Elliot Swartz, ketua saintis mengenai daging yang ditanam di Institut Makanan Baik (GFI). ) yang membayangkan sejenis pendekatan “semua di atas” di mana daging yang ditanam, tawaran berasaskan tumbuhan seperti burger Impossible dan hanya melepaskan daging babi dan stik membantu melembutkan kesan berkembangdan berpotensi membawa bencana, selera global untuk daging.

Penternakan dan penyembelihan ternakan bertanggungjawab lebih separuh daripada pencemaran gas rumah hijau keseluruhan sektor makananyang dengan sendirinya dianggarkan menyumbang sekitar satu pertiga daripada jumlah pelepasan global. Berhadapan dengan keperluan untuk mencapai “daging puncak”daging yang ditanam telah didorong ke hadapan sebagai penyelesaian kerana ia boleh mengurangkan pelepasan sekitar 17% untuk ayam dan sehingga 92% untuk daging lembu, daging yang paling berat di planet ini, Penyelidikan GFI telah menemui.

Kawasan tanah yang luas, sebahagian besarnya ditebang hutan untuk ragut dan terdedah kepada wabak zoonotik penyakit, sementara itu, boleh dibebaskan jika daging dibayangkan dalam jenis kemudahan seluas 30,000 kaki persegi yang Mission Barns beroperasi. Memakan sesuatu yang tidak diberi makan dengan jumlah antibiotik yang banyak juga menarik perhatian orang ramai, kajian syarikat mendapati.

“Proses pengeluaran adalah lebih cekap, anda mempunyai bahan suapan yang jauh lebih sedikit untuk mengeluarkan jumlah kalori yang sama dan anda mempunyai peluang besar untuk memulihkan ekosistem dan memperlahankan kehilangan biodiversiti,” kata Swartz. “Ia membolehkan satu cara untuk mengurangkan semua cabaran global yang sukar dan melekit ini.”

A laporan minggu lepas mengenal pasti peningkatan dalam alternatif daging berasaskan tumbuhan sebagai salah satu daripada tiga “titik penting” yang boleh mencetuskan rangkaian penyahkarbonan merentas ekonomi global, di samping meningkatkan kenderaan elektrik dan baja hijau. Ia mendapati 20% bahagian pasaran menjelang 2035 bermakna 400m-800m hektar tanah tidak lagi diperlukan untuk ternakan dan makanan ternakan mereka, bersamaan dengan 7-15% daripada tanah ladang dunia hari ini, laporan itu dianggarkan.

Subuh babi.
Subuh babi. Gambar: Ihsan Mission Barns

ini cabaran amat ketara di AS, dunia pengeluar terbesar daging lembu dan ayam dan pengeluar daging babi kedua terbesar, sebuah negara di mana pemakanan daging tertanam secara mendalam melalui tabiat yang telah tertanam atau kekurangan alternatif yang tersedia dan berpatutan sehingga setiap orang Amerika makan lebih daripada 260 paun daging setiap tahun, secara purata, figura yang kelihatan bertepi ke atas.

yang teruja, lagi ringkas, kegilaan terhadap Impossible dan Beyond Meat telah menekankan keinginan Amerika untuk daging sebenar, dan bukannya tiruan berasaskan tumbuhan. “Dalam penyelidikan pengguna, ramai orang berkata, ‘Saya tidak makan bahan tumbuhan itu, saya tidak kisah betapa enaknya rasanya,'” kata Swartz.

Matlamat untuk Mission Barns, yang berharap mendapat kelulusan FDA sendiri tidak lama lagi dan mempunyai rangkaian bacon, bebola daging dan sosej yang sedia untuk diedarkan, adalah untuk “merayu kepada orang yang suka makan daging dan yang suka makan bebola daging”, menurut Fisher, yang sendiri telah menjadi vegetarian selama lebih dari satu dekad. “Sama ada secara sedar atau tidak sedar kita mengidam dan mengidamkan rasa daging haiwan. Alternatif berasaskan tumbuhan hampir meniru mereka.

“Tetapi bagi mereka yang mahukan rasa sebenar itu, saya fikir memberi mereka daging babi sebenar sudah pasti cara untuk pergi. Jika kita mahukan sesuatu yang rasa seperti bacon, ia tidak akan mencukupi untuk mempunyai sekeping tempe dan memanggilnya bacon.”

Sejak dilancarkan pada 2018, Mission Barns telah memulakan serangan PR sambil membangunkan produknya, mengumpulkan maklumat untuk pengawal selia dan mengumpul wang (pelabur meletakkan $24 juta untuk “loji perintis” pada tahun 2021). Dapur luas yang akan melihat rumah di set rancangan TV telah menjadi tuan rumah penggubal undang-undang dan bakal pelanggan (Steny Hoyer, seorang Demokrat kongres terkemuka, nampaknya peminat besar daging) dan segelintir kedai telah bersetuju untuk menyimpan produknya sebaik sahaja ia diluluskan untuk dijual.

Banyak usaha niaga daging penanaman yang baru muncul mempunyai beberapa jenis khusus – syarikat yang bertujuan untuk menjual tanaman makmal salmon gred sushiatau tuna sirip biru atau pun fois gras – dan Mission Barns’ adalah salah satu kecekapan, dengan mengembangkan lemak haiwan daripada otot dan tisu yang lebih susah payah dan mahal. Lemak, yang mempunyai protein dan perasa ditambah kepadanya, dicipta melalui sel-sel yang semakin meningkat dalam bioreaktor yang kukuh, yang mereplikasi pertumbuhan haiwan.

Penggunaan penanam ini, yang lebih biasa digunakan oleh industri biofarmaseutikal untuk mengeluarkan ubat-ubatan, menimbulkan isu untuk daging yang ditanam kerana mereka lebih lazimnya mencipta kelompok kecil pada kos yang tinggi, manakala industri makanan memerlukan persamaan ini untuk diterbalikkan. Mencipta burger pertama yang ditanam di makmal kos $330,000 pada tahun 2013, dan walaupun terdapat penambahbaikan, tanda harga masih menjadi penghalang untuk skala pengeluaran dengan cepat untuk menyaingi industri daging tradisional dalam jangka pendek. Eat Just mempunyai nugget ayam yang dikatakan pada 2019 berharga $50 untuk membuatwalaupun harganya kini telah turun.

Proses ini juga boleh menjadi intensif tenaga, kerana penanaman daging perlu meniru pemanasan dan penyejukan haiwan, yang memerlukan berjalan pada grid berat boleh diperbaharui untuk mengelakkan penambahan kepada pelepasan. Tetapi di sebalik halangan praktikal, permulaan daging yang ditanam menimbulkan persoalan yang lebih luas. Adakah orang ramai akan melihat sebarang sebab untuk beralih kepada daging yang baru terbentuk ini? Dan adakah ini akan mengubah konsep tentang apa yang dimaksudkan dengan makan secara beretika?

Orang ramai duduk di dalam bilik merasa.
Bilik merasa Mission Barns. Gambar: Ihsan Mission Barns

Penonton yang dimaksudkan untuk daging yang ditanam mungkin mereka yang makan daging sekurang-kurangnya sekali sehari, untuk membantu mereka mengetepikan pilihan yang lebih mesra alam tanpa melepaskan daging sepenuhnya, tetapi kedatangan daging dari makmal menimbulkan persoalan falsafah untuk vegetarian.

Jika anda tidak makan daging kerana kebajikan haiwan atau sebab iklim, apakah yang berlaku apabila isu-isu ini dilucutkan daripada makanan? Berapa banyak yang menjadi vegetarian tentang nilai-nilai seperti itu, di luar tindakan makan daging itu sendiri? Saya merenungkan perkara ini semasa saya menghadapi sejenis rasa terkelupas dan berminyak di dalam mulut yang tidak biasa makan daging. Yang lain kurang berkonflik.

“Saya bercadang sepenuhnya untuk memakan bahan ini apabila ia lebih banyak terdapat di AS,” kata Swartz, yang telah menjadi vegetarian sejak empat tahun lalu. “Orang ramai tidak meninggalkan daging kerana rasanya tidak enak, ia adalah motivasi lain. Saya fikir kita akan memerlukan beberapa perkataan baru, seperti cultivarian, atau sesuatu seperti itu.

We want to thank the writer of this short article for this incredible web content

Saya mencuba daging buatan makmal yang diperbuat daripada haiwan tanpa membunuhnya – adakah ini masa depan pemakanan beretika?


Check out our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/