‘Saya tidak pernah mengalami kesakitan seperti itu’: Pengaruh menceritakan pengalaman mengerikan dengan kehancuran Daily Harvest, pengendalian penarikan balik syarikat yang hebat

Jenama terus kepada pengguna telah lama menggunakan rangkaian pengaruh dalam talian untuk mempromosikan produknya. Kini beberapa influencer, yang mengatakan mereka muak, berkata pengendalian hambar syarikat terhadap krisis itu meletakkan tanggungjawab baharu kepada komuniti influencer untuk memberi amaran kepada orang ramai.

Ia juga mendedahkan kesan pantas yang boleh muncul apabila anda merugikan demografi dengan capaian internet yang begitu luas.

“Itulah yang membina mereka untuk menjadi seperti syarikat penilaian bernilai bilion dolar, adalah semua pengaruh ini yang melakukan pemasaran untuk mereka,” tambahnya. “Pada ketika ini, pengaruh yang memberi amaran kepada orang ramai bahawa anda mungkin akan berada di hospital jika anda makan produk ini.”

Selepas mengambil produk itu, Silverstein berkata, “Saya tidak pernah mengalami kesakitan seperti itu – ini kali pertama saya berasa seperti tidak berdaya.”

Sebagai tindak balas kepada berbilang permintaan CNN Business untuk mengulas, Daily Harvest menghantar kemas kini terbaharu syarikat yang disiarkan di laman web mereka berkaitan dengan penarikan balik secara sukarela.

“Kami ingin memastikan anda mendapat kemas kini terkini mengenai penarikan balik secara sukarela kami terhadap French Lentil + Leek Crumbles. Kami memandang serius perkara ini dan melakukan segala yang kami mampu untuk menyelesaikan masalah ini. Kesihatan dan kesejahteraan anda adalah keutamaan kami keutamaan,” catatan blog itu menyatakan, sambil menambah bahawa ia telah menghubungi pelanggan yang memberi kesan dan sedang mengambil beberapa langkah untuk menyiasat puncanya.

“Kami bekerjasama dengan sekumpulan pakar untuk membantu kami memahami perkara ini—termasuk ahli mikrobiologi, toksin dan pakar patogen serta alahan,” tambah kenyataan Daily Harvest. “Semua keputusan patogen dan toksikologi telah kembali negatif setakat ini, tetapi kami terus melakukan ujian yang meluas dan akan memastikan anda dikemas kini.”

Imej hidangan Lentil Perancis + Leek Crumbles Daily Harvest dari laman web mereka. Daily Harvest mengeluarkan penarikan semula secara sukarela pada hari Ahad terhadap produk berasaskan kacang, selepas menerima laporan pelanggan tentang masalah gastrousus yang dikaitkan dengan hidangan Lentil + Leek Crumbles Perancis.
Dalam sebuah kemas kini catatan blog Petang Khamis, syarikat itu berkata ia telah menerima kira-kira 470 laporan mengenai penyakit atau reaksi buruk, dan siasatan terhadap puncanya masih berterusan. Ia menambah bahawa kira-kira 28,000 unit produk yang ditarik balik telah diedarkan di AS antara 28 April hingga 17 Jun.

Pada 17 Jun, syarikat itu mula-mula menghantar e-mel kepada orang yang menerima amaran produk bahawa “sebilangan kecil pelanggan telah melaporkan ketidakselesaan gastrousus” selepas memakan serpihan dan menggesa mereka yang masih memilikinya untuk membuangnya. Ia pertama kali menyiarkan kenyataan yang memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak memakan serpihan itu pada 19 Jun.

Dilancarkan pada 2016, kemunculan Daily Harvest sebagai nama isi rumah dikaitkan sebahagian besarnya dengan kempen media sosialnya yang agresif. Syarikat itu telah menerima beberapa penyokong selebriti, termasuk Gwyneth Paltrow dan Serena Williams (wakil untuk Paltrow dan Williams tidak segera menjawab permintaan CNN Business untuk komen).

Syarikat kit makan diumumkan November lalu bahawa ia telah memperoleh pembiayaan Siri D yang bernilai Daily Harvest pada lebih $1 bilion.

Pengaruh mengesan sumber bersatu untuk gejala misteri

Silverstein berkata dia menghabiskan masa di pusat penjagaan segera di mana doktor bergegas untuk mencari tahu apa yang salah. Dia diuji negatif untuk semua bentuk hepatitis, suspek awal, dan melakukan banyak ujian darah yang akhirnya menunjukkan tahap enzim hati yang berada di luar carta. Dia mengatakan bahawa tahap enzim hati yang penting telah dinaikkan sebanyak dua belas kali ganda daripada julat normal.

Dia menghabiskan berminggu-minggu tidak mengetahui punca penyakit misteri itu, sehingga dia berkata isterinya melihat siaran daripada rakan pengaruh Luke Wesley Pearson, pencipta kandungan dari Portland. Pearson melaporkan simptom serupa yang mengejutkan, katanya, dan kedua-duanya menyedari mereka telah menerima kejatuhan ini daripada syarikat sebelum ia dilancarkan di pasaran awam.

Pearson memberitahu CNN Business bahawa dia menjalani pembedahan kecemasan pada 12 Jun untuk mengeluarkan pundi hempedunya selepas mengalami masalah gastrousus selepas memakannya.

Pelbagai item makanan sihat beku (tetapi bukan serpihan yang merupakan sebahagian daripada penarikan semula) kelihatan di dalam kotak kit makanan beku Daily Harvest, Lafayette, California, 14 Oktober 2021. (Foto oleh Gado/Getty Images)

Pearson berkata dia mencuba lentil hancur dua kali, kedua-dua kali membawa kepada sakit perut yang teruk. Ia adalah percubaan kedua, bagaimanapun, yang menghantarnya ke ER. Selepas simptom yang termasuk sakit perut yang “menyakitkan”, demam, menggigil, gatal-gatal pada tangan dan kaki, dan jaundis, Pearson menjalani ujian yang mendedahkan — sama seperti Silverstein — enzim hati yang tinggi, serta bilirubin yang tinggi. Doktor akhirnya memutuskan untuk mengeluarkan pundi hempedu Pearson.

Bagi Pearson, ia hanya selepas melihat a TikTok viral oleh Abby Silverman bahawa dia menyedari bahawa isu itu boleh dikaitkan dengan makanan yang dia termakan serta-merta sebelum isunya bermula. Silverman, pengarah kreatif di New York, menyiarkan video yang telah mendapat lebih 100,000 suka di TikTok yang memperincikan pengalamannya sendiri selepas memakan produk Daily Harvest. Dia berkata lentil sama mendaratnya di ER, dua kali, dengan tahap enzim hati yang sangat tinggi. Walaupun dia mengesyaki ia mungkin dari kehancuran, dia berkata dia secara rasmi menghubungkan krisis perubatannya dengan lentil selepas e-mel daripada Daily Harvest pada 19 Jun yang mengingatkan item makanan itu membawanya ke rangkaian Reddit yang terdiri daripada ramai orang lain yang memperincikan simptom yang sama. Peguam Silverman, Mark Apostolos, mengesahkan kepada CNN Business dalam satu kenyataan bahawa rekod perubatan mendokumenkan penyakit dan simptomnya.

“Ia menarik kerana saya telah melihat ramai orang di media sosial selama bertahun-tahun mencuba Daily Harvest, itulah sebabnya saya berkata ya kepada pakej PR,” kata Silverman kepada CNN Business.

“Keseluruhan keadaan kesihatan ini baru sahaja menyebabkan begitu banyak kebimbangan,” kata Silverman, yang telah mengekalkan seorang peguam, Apostolos, untuk menangani kejatuhan itu. “Jelas sekali, saya tidak menjangkakan perkara ini. Saya membuat video yang saya buat kerana saya rasa mereka tidak melakukan cukup untuk menyedarkan orang ramai tentang perkara yang sedang berlaku — saya fikir orang mungkin masih mempunyai ini dalam peti sejuk mereka.”

“Kami sedang menyiasat dan menilai semua remedi undang-undang untuk Abby, yang diserang penyakit selepas mengambil produk ini yang dihantar kepadanya,” kata Apostolos dalam satu kenyataan.

Seorang lagi pelanggan yang membuang pundi hempedunya ialah Candice Smith, yang memberitahu CNN Business dia pada mulanya menyangka dia mengalami serangan jantung selepas mengambil produk itu. “Ia adalah malam paling teruk dalam hidup saya,” kata Smith, Ketua Pegawai Eksekutif Perhubungan Awam French Press di Raleigh, pada malam dia bergegas ke hospital — di mana dia berkata dia tinggal selama empat hari menjalani ujian pada hati yang membesar dan meningkat. enzim hati. Pundi hempedunya dikeluarkan pada 19 Jun.

Syarikat itu enggan mengulas mengenai dakwaan bahawa pelanggan menjalani pembedahan pundi hempedu yang berkaitan dengan produknya. Semua orang yang bercakap dengan Perniagaan CNN berkata doktor pada mulanya hairan dengan gejala mereka.

Smith berkata dia tidak mempunyai keadaan perubatan sedia ada yang berkaitan sebelum lawatan hospital. “Saya cuba untuk menjadi sihat. Saya makan berasaskan tumbuhan, saya cuba melakukan semua perkara yang betul,” kata Smith. “Apa yang saya buat di sini? Kenapa saya berada di sini? Mengapa saya mengalami tahap kesakitan ini dalam hidup saya?”

Maklum balas syarikat diselar sebagai tidak sensitif

Caroline Sweet, seorang pelakon bebas dan penulis di Los Angeles, berkata dia berada di bilik kecemasan selepas imbasan CT selepas mengalami beberapa hari “sakit sepenuhnya dua kali ganda” apabila dia menerima e-mel pada 17 Jun daripada Daily Harvest yang memaklumkan kepadanya untuk membuang serpihan dan menawarkan kredit kedai $10 kepadanya. (Syarikat itu berkata dalam catatan blog semua pengguna telah diberikan kredit untuk produk yang ditarik balik).

“Ia seperti orang yang sangat menjijikkan anda,” kata Sweet mengenai e-mel itu. “Hakikat bahawa mereka hanya mengendalikannya dengan teruk rasanya seperti satu tamparan hebat di muka.”

Sarah Schacht, seorang perunding dan pengurus hartanah di Seattle, berkata dia juga menjadi “sakit teruk” selepas mengambil produk yang dia katakan pada mulanya dia tertarik untuk pemasaran organik dan kesihatan ke hadapan. “Semua orang yang berada di internet telah dilayani iklan Daily Harvest, bukan?” dia berkata.

Schacht telah bersuara Twitter tentang menggesa orang ramai untuk membawa sampel ke jabatan kesihatan tempatan atau pejabat Pentadbiran Makanan dan Dadah mereka.

Sementara itu, Silverstein berkata, dia sangat kecewa dengan catatan Instagram Daily Harvest yang digunakan untuk memaklumkan pelanggan mengenai penarikan semula itu. Siaran itu, yang diterbitkan pada 19 Jun, hanya menggunakan gambar promosi sebelumnya tentang kehancuran itu — dan mengarahkan orang ramai untuk mengklik pautan untuk “mesej penting”, yang mengarahkan mereka ke catatan blog tentang penarikan semula secara sukarela. Pada pandangan pertama, Silverstein berkata kebanyakan orang akan menganggap bahawa jawatan itu mempromosikan produk tersebut. Daily Harvest sejak itu telah mengalih keluar siaran yang dirujuknya dari Instagram mereka, yang secara meluas diletupkan sebagai tidak sensitif.

Silicon Valley bersiap sedia untuk masa yang baik untuk berakhir

FDA memberitahu Perniagaan CNN dalam satu kenyataan bahawa ia tidak boleh mengesahkan atau menafikan jika siasatan sedang berlaku yang belum disenaraikan di laman webnya. “Bagaimanapun, FDA mengambil serius laporan mengenai kemungkinan pemalsuan makanan yang mungkin juga menyebabkan penyakit atau kecederaan,” kata jurucakap FDA dalam satu kenyataan.

Agensi itu menambah bahawa apabila panduan pengguna khusus boleh dibangunkan, FDA dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS akan menerbitkan nasihat wabak yang menyampaikan panduan itu kepada orang ramai.

“Saya sangat marah kerana kita semua ditinggalkan dalam kegelapan tanpa jawapan,” kata Pearson. “Saya tahu bahawa kemalangan berlaku sepanjang masa dalam industri makanan, dan saya baru sahaja melihat syarikat lain yang benar-benar telus, bersuara dan membuat pengumuman yang lantang dan jelas tentang apa yang sedang berlaku dan apakah langkah seterusnya dan apa yang mereka dapati. setakat ini.”

Silverstein menambah bahawa dia merasakan bahawa beberapa tanggungjawab telah jatuh ke atas pengaruh untuk memberi amaran kepada pengikut mereka. Walaupun syarikat itu menghantar e-mel kepada pelanggan dan menyiarkan kenyataan di laman webnya, dia berpendapat mereka harus melakukan lebih banyak untuk menyedarkan orang ramai di media sosial.

Walaupun dia dan isterinya telah bekerja dengan Daily Harvest selama kira-kira lima tahun sekarang, dan tidak pernah menghadapi sebarang masalah pada masa lalu, dia berkata mereka tidak mempunyai pilihan selain “memutuskan hubungan kami dengan mereka.”We would love to give thanks to the author of this short article for this amazing content

‘Saya tidak pernah mengalami kesakitan seperti itu’: Pengaruh menceritakan pengalaman mengerikan dengan kehancuran Daily Harvest, pengendalian penarikan balik syarikat yang hebat


Discover our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/