SBF dan Alameda melangkah masuk untuk mencegah penularan keruntuhan crypto

Penyelidikan Alameda Sam Bankman-Fried (SBF) sedang “melangkah masuk” untuk mencegah penularan selanjutnya merentasi sektor kripto semasa pasaran beruang semasa.

Banyak syarikat kripto menghadapi isu kecairan (berbeza keterukan) akibat kemelesetan pasaran yang kukuh sepanjang 2022. Firma utama seperti Celsius dan Three Arrows Capital (3AC) kedua-duanya dilaporkan berada di ambang insolvensi dan berpotensi menjatuhkan orang lain bersama mereka jika mereka rebah.

Semasa temu bual dengan NPR pada hari Ahad, SBF dinyatakan memandangkan kedudukan syarikatnya, Alameda dan FTX, dia percaya mereka “mempunyai tanggungjawab untuk serius mempertimbangkan untuk masuk, walaupun ia merugikan diri kita sendiri, untuk membendung penularan:”

“Walaupun bukan kami yang menyebabkannya, atau tidak terlibat di dalamnya. Saya fikir itulah yang sihat untuk ekosistem, dan saya mahu melakukan apa yang boleh membantu ia berkembang dan berkembang maju.”

SBF menambah bahawa syarikatnya telah melakukan ini “beberapa kali pada masa lalu,” sambil menunjuk kepada FTX yang menyediakan pertukaran kripto Jepun dengan Cecair $120 juta dalam pembiayaan tahun lepas selepas ia adalah $100 juta pada bulan Ogos. Terutama, FTX mengumumkan rancangan untuk memperoleh Cecair sejurus selepas menyediakannya dengan pembiayaan, dan perjanjian itu dilaporkan tertutup pada bulan Mac tahun ini.

“Kami, saya fikir kira-kira 24 jam kemudian, melangkah masuk dan memberi mereka kredit yang cukup luas untuk dapat menampung semua permintaan mereka, untuk memastikan pelanggan disempurnakan sambil memikirkan penyelesaian jangka panjang,” katanya .

Walau bagaimanapun, terkini, pembrokeran crypto Voyager Digital diumumkan pada hari Sabtu bahawa Alameda telah bersetuju untuk memberikan syiling 200 juta USD kepada syarikat itu (USDC) pinjaman dan “garisan kredit pusingan” sebanyak 15,000 Bitcoin (BTC) bernilai $298.9 juta pada harga semasa.

Voyager Digital menyatakan bahawa kemudahan kreditnya yang ditawarkan oleh Alameda setiap satu akan tamat tempoh pada 31 Disember 2024, dan mempunyai kadar faedah tahunan sebanyak 5% yang perlu dibayar apabila matang. Firma itu menyatakan ia hanya akan menggunakan talian kredit “jika perlu untuk melindungi aset pelanggan” di tengah-tengah turun naik pasaran yang teruk.

“Hasil kemudahan kredit itu bertujuan untuk digunakan untuk melindungi aset pelanggan berdasarkan turun naik pasaran semasa dan hanya jika penggunaan sedemikian diperlukan,” kata firma itu.

berkaitan: Pelan pemulihan Celsius dicadangkan di tengah-tengah percubaan memerah pendek yang dipimpin komuniti

Walaupun SBF telah menggariskan niat baik untuk membantu syarikat crypto yang menderita, khabar angin bercanggah muncul bulan ini bahawa Alameda memainkan peranan dalam ketidakstabilan Celsius baru-baru ini.

Penganalisis seperti PlanC dicadangkan kepada 145,300 pengikut mereka di Twitter minggu lalu bahawa Alameda melakukan penjualan 50,000 Ether (stETH) yang dipertaruhkan awal bulan ini dalam tawaran untuk mendepeg harganya daripada Eter (ETH) dan menjejaskan kedudukan stETH yang besar yang dipegang oleh Celsius, kerana ia akan menghalang syarikat daripada menukar aset dengan jumlah ETH yang setara.

Selepas khabar angin akan dikemukakan kepada SBF melalui Twitter pada hari Isnin, mereka menolak sepenuhnya dakwaan itu, dengan menyatakan bahawa:

“lol ini pasti palsu. Kami mahu membantu mereka yang mampu dalam ekosistem, dan tidak berminat untuk mencederakan mereka — itu hanya merugikan kami dan keseluruhan ekosistem.”