Seberapa pantas inflasi mengurangkan kuasa beli? Berikut adalah panduan mudah

Luis Alvarez | Digitalvision | Imej Getty

Inflasi berlegar berhampiran paras tertinggi 40 tahun. Indeks Harga Pengguna, metrik inflasi utama, meningkat 8.3% pada April berbanding setahun lalu, lonjakan terbesar sejak musim panas 1982Jabatan Buruh AS berkata Rabu.

Walaupun pengurangan sedikit daripada kadar 8.5% pada bulan Mac, bacaan menceritakan kisah yang sama: Pengguna kehilangan kuasa beli pada kadar yang lebih cepat daripada biasa.

Itu berlaku kerana harga yang mereka bayar untuk semua jenis barangan dan perkhidmatan semakin meningkat. Duit mereka membeli lebih sedikit.

Tetapi betapa cepatnya inflasi memakan simpanan anda? “Peraturan 72” boleh membantu mengukur kesan jangka panjangnya.

Peraturan 72

ini peraturan biasa biasanya digunakan untuk pulangan pelaburan. Ia adalah pengiraan belakang sampul surat yang menganggarkan berapa tahun masa yang diperlukan pelabur untuk menggandakan wang mereka pada kadar faedah tertentu.

Begini cara ia berfungsi: Bahagikan 72 dengan kadar faedah tahunan untuk menentukan jumlah masa yang diperlukan untuk pelaburan berganda.

Sebagai contoh, dana bersama yang menghasilkan 2% setahun akan berganda dalam 36 tahun. Seseorang dengan pulangan tahunan 6% akan berbuat demikian dalam 12 tahun.

Dengan inflasi, peraturan ini berfungsi secara terbalik: Pengguna boleh menganggarkan berapa cepat harga yang lebih tinggi (untuk makanan, tenaga, sewa dan barangan belanjawan isi rumah yang lain) akan mengurangkan separuh nilai simpanan mereka.

Digunakan pada formula Peraturan 72, kadar inflasi April 8.3% mengurangkan separuh nilai wang pengguna dalam kira-kira sembilan tahun. (Tujuh puluh dua dibahagikan dengan 8.3 sama dengan 8.67.)

“[The rule] berfungsi sama sama ada anda membayangkan faktor inflasi — yang pada asasnya mengempiskan kuasa beli wang anda — atau sama ada anda menggunakan peraturan 72 untuk mengembangkan wang anda,” Charlie Fitzgerald III, seorang perancang kewangan dan ahli pengasas bertauliah. daripada Moisand Fitzgerald Tamayo di Orlando, Florida, memberitahu CNBC.

Apa yang perlu diingat

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kaveat.

Untuk satu, peraturan ini menganggap kadar inflasi akan kekal tinggi (dan malar) untuk seketika. Tidak jelas berapa lama inflasi yang lebih tinggi daripada biasa akan berterusan. Rizab Persekutuan dengan cepat menaikkan kadar faedah penanda arasnya untuk meningkatkan kos pinjaman, menyejukkan ekonomi dan mengawal inflasi.

Ekonomi yang sihat mengalami sekurang-kurangnya sedikit inflasi. Rizab Persekutuan menyasarkan kadar jangka panjang sekitar 2%. (Kadar inflasi itu akan mengurangkan separuh nilai wang dalam kira-kira 36 tahun, mengikut peraturan 72.)

Lagi daripada Kewangan Peribadi:
Penukaran IRA Roth mungkin membuahkan hasil dalam pasaran menurun
Hutang kad kredit, kadar faedah menuju ke paras tertinggi sepanjang masa
Lebih sedikit penyenaraian pekerjaan memerlukan vaksin Covid-19

Selanjutnya, kenaikan kos tidak memberi kesan kepada semua isi rumah dengan cara yang sama. Sesetengah keluarga mungkin mempunyai kadar inflasi peribadi yang lebih rendah (atau lebih tinggi) daripada purata nasional, bergantung pada apa yang mereka beli.

Pertumbuhan upah dan pendapatan atas simpanan juga berfungsi untuk mengimbangi sekurang-kurangnya beberapa inflasi. Pekerja telah melihat kenaikan gaji setiap jam di kadar terpantas dalam beberapa dekaddan beberapa keuntungan telah mengatasi inflasi — bermakna kuasa beli mereka tidak terhakis.

Bagaimanapun, purata pekerja menyaksikan gaji setiap jam jatuh 2.6% pada April berbanding setahun lalu selepas mengambil kira inflasi, menurut Jabatan Buruh.

We would like to give thanks to the author of this article for this remarkable material

Seberapa pantas inflasi mengurangkan kuasa beli? Berikut adalah panduan mudah


You can view our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/