SEC meluluskan peraturan untuk menarik balik gaji eksekutif selepas ‘kesilapan material’ dalam penyata kewangan

SEC meluluskan peraturan untuk menarik balik pampasan eksekutif syarikat yang perlu membetulkan penyata kewangan secara material, meningkatkan bar untuk CEO Corporate America yang bergaji tinggi.

“Eksekutif korporat selalunya dibayar berdasarkan prestasi syarikat yang mereka pimpin, dengan faktor yang mungkin termasuk hasil dan keuntungan perniagaan,” kata Pengerusi SEC Gensler dalam satu kenyataan. “Sekiranya syarikat membuat kesilapan yang ketara dalam menyediakan penyata kewangan yang diperlukan di bawah undang-undang sekuriti, bagaimanapun, seorang eksekutif mungkin menerima pampasan kerana mencapai pencapaian yang pada hakikatnya tidak pernah dilanda. Sama ada ketidaktepatan itu disebabkan oleh penipuan, kesilapan, atau apa-apa faktor lain, peraturan hari ini akan melaksanakan prosedur yang memerlukan penerbit mendapatkan semula gaji yang diberi ganjaran secara salah, satu proses yang dikenali sebagai ‘clawback’.”

Undian itu berlaku pada Mesyuarat Suruhanjaya Terbuka hari ini.

Akta Pembaharuan dan Perlindungan Pengguna Dodd-Frank Wall Street, yang digubal pada Julai 2010 susulan Krisis Kewangan Hebat, memberi mandat bahawa SEC menerima pakai peraturan yang mengarahkan bursa sekuriti negara memerlukan dasar clawback sebagai sebahagian daripada piawaian penyenaraian mereka. SEC mula-mula mencadangkan peraturan clawback ini pada 2015 dan membukanya semula untuk ulasan umum pada 2021 dan 2022 untuk mempertimbangkan peralihan terkini dalam pasaran dan cara syarikat mengeluarkan penyata semula kewangan.

Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) Gary Gensler memberi keterangan di hadapan Jawatankuasa Perbankan, Perumahan dan Hal Ehwal Bandar Senat, di Capitol Hill pada 15 September 2022 di Washington, DC. (Foto oleh Kevin Dietsch/Getty Images)

Peraturan baharu itu menghendaki syarikat tersenarai AS menyediakan rancangan untuk mendapatkan semula pampasan berasaskan insentif yang dibayar kepada pegawai eksekutif semasa atau bekas dalam situasi di mana penerbit dikehendaki menyatakan semula penyata kewangannya.

SEC juga akan menghendaki bursa sekuriti nasional mewujudkan piawaian yang menjadikan syarikat yang tersenarai di bursa menerima pakai dan mematuhi dasar clawback dan menghendaki penerbit memberikan butiran tentang polisi yang sedang dilaksanakan.

Peraturan itu akan berkuat kuasa sepenuhnya dalam tempoh setahun dan dua bulan melainkan penerbit mematuhi lebih awal.

Pada hari Rabu juga, SEC bersedia untuk menerima pakai peraturan yang akan memudahkan laporan pemegang saham untuk membantu pelabur runcit lebih memahami prestasi dana bersama dan dana dagangan bursa.

SEC akan meminta dana untuk memberi pelabur laporan 3-4 halaman dan bukannya 100 halaman, menggabungkan maklumat kepada sorotan perbelanjaan, prestasi, pegangan dan sebarang perubahan penting dana. Pelabur masih mempunyai akses kepada semua maklumat yang diperlukan, termasuk penyata kewangan penuh dalam talian.

Siaran ini dikemas kini selepas undian berlaku.

Klik di sini untuk berita pasaran saham terkini dan analisis mendalam, termasuk peristiwa yang menggerakkan saham

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Muat turun aplikasi Yahoo Finance untuk epal atau Android

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe would like to give thanks to the author of this short article for this outstanding material

SEC meluluskan peraturan untuk menarik balik gaji eksekutif selepas ‘kesilapan material’ dalam penyata kewangan


You can find our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/