SEC Mencadangkan Keperluan Pendedahan Baharu untuk SPAC

WASHINGTON—Pengawal selia persekutuan mencadangkan sekumpulan keperluan baharu untuk syarikat pemerolehan tujuan khas, atau SPAC, dan sasaran pengambilalihan mereka di tengah-tengah kebimbangan meluas bahawa kenderaan itu mengatasi perlindungan pelabur yang penting.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa mengemukakan satu set peraturan pada hari Rabu yang, jika dilaksanakan, akan menyukarkan SPAC untuk mendapatkan wang daripada pelabur dan melaksanakan penggabungan. Matlamatnya adalah untuk memaksa kenderaan itu memenuhi piawaian kawal selia yang serupa sebagai tawaran awam permulaan, walaupun pengkritik menuduh agensi itu bertujuan untuk menamatkan penggunaannya sama sekali.

Juga dikenali sebagai syarikat cek kosong, SPAC menjadi sangat popular di Wall Street pada 2020 dan 2021, apabila mereka menyumbang sebahagian besar tawaran awam permulaan AS. Seperti mata wang kripto dan saham meme, pengkritik melihatnya sebagai simbol keterlaluan yang timbul dalam pasaran kewangan apabila kerajaan dan bank pusat mengepam bertrilion dolar wang rangsangan ke dalam ekonomi untuk memerangi wabak Covid-19.

SPAC berfungsi sebagai kumpulan wang tunai yang disenaraikan di bursa saham yang boleh digunakan oleh penaja untuk membeli syarikat swasta. Jika diambil alih oleh SPAC, syarikat swasta itu secara berkesan mendapat akses kepada pelabur harian tanpa memberikan pendedahan tepat pada masanya yang akan melibatkan IPO tradisional. Peraturan sedia ada juga membolehkan syarikat sasaran membuat ramalan yang tinggi tentang prospek perniagaan mereka, sesuatu yang mereka tidak akan dapat lakukan dalam IPO.

Cadangan hari Rabu adalah sebahagian daripada usaha Pengerusi SEC Gary Gensler yang lebih meluas untuk mengekang Wall Street melalui peraturan yang lebih ketat. Dia baru-baru ini menyokong peraturan yang akan ditetapkan lebih banyak penelitian kawal selia pada syarikat milik persendirian dan meningkatkan pendedahan syarikat awam berkaitan dengan perubahan iklim.

Keghairahan di sekeliling SPAC mempunyai disejukkan setakat ini tahun di tengah-tengah penelitian kawal selia, harga saham yang merudum dan unjuran yang terlepas. Berpuluh-puluh syarikat yang didedahkan kepada umum dengan menggunakan kaedah itu—daripada pereka bas sekolah serba elektrik kepada pemula yang membangunkan ladang dalaman di Appalachia—telah terlepas ramalan mereka, selalunya dengan margin yang besar hanya beberapa bulan selepas mereka membuatnya.

“Mereka secara purata agak mahal dan tidak berprestasi sehingga pemasaran,” En. Gensler, yang dilantik oleh Presiden Biden, memberitahu pemberita Rabu. “Terdapat banyak bayaran di sini untuk penaja. Terdapat banyak bayaran untuk jurubank dan peguam juga.”

Beliau berkata cadangan itu akan mengurangkan kelebihan maklumat yang dimiliki orang dalam SPAC berbanding pelabur biasa, serta konflik kepentingan, dengan menuntut lebih banyak pendedahan dan mengetatkan peraturan yang mengawal amalan pemasaran dan penaja jamin.

Tiga Demokrat SEC mengundi untuk membuka cadangan itu kepada komen umum selama sekurang-kurangnya 60 hari, selepas itu agensi itu boleh mula bekerja untuk melengkapkan peraturan.

Pesuruhjaya Republikan Hester Peirce mengundi menentangnya, berkata cadangan itu “nampaknya direka untuk menghentikan SPAC di landasan mereka” dan bukannya mengenakan pendedahan yang wajar yang dia akan sokong. Cik Peirce berkata pengawal selia sebaliknya harus cuba menjadikan proses IPO tradisional kurang menyusahkan, sesuatu yang telah lama diminta oleh Republikan dan beberapa syarikat.

“SPAC biasa tidak akan memenuhi parameter cadangan tanpa perubahan ketara pada operasi, ekonomi dan garis masanya,” kata Cik Peirce.

Di bawah cadangan yang sedang dipertimbangkan SEC, syarikat cek kosong perlu mendedahkan maklumat tentang pampasan penaja mereka serta pencairan yang mungkin dialami oleh pemegang saham jika pengambilalihan selesai. Peraturan semasa selalunya membenarkan orang dalam SPAC untuk melipatgandakan pelaburan awal mereka walaupun syarikat yang mereka ambil alih bergelut dan pemegang saham biasa kehilangan wang.

Syarikat swasta membanjiri syarikat pemerolehan tujuan khas, atau SPAC, untuk memintas proses IPO tradisional dan mendapatkan penyenaraian awam. WSJ menerangkan mengapa sesetengah pengkritik mengatakan melabur dalam apa yang dipanggil syarikat cek kosong ini tidak berbaloi dengan risiko. Ilustrasi: Zoë Soriano/WSJ

Syarikat yang diperoleh oleh SPAC, serta pegawai dan pengarah mereka, akan bertanggungjawab atas salah nyata atau peninggalan dalam dokumen penggabungan yang difailkan oleh SPAC dengan SEC. Ini kerana cadangan itu akan menjadikan syarikat sasaran “pendaftar bersama” dengan syarikat cek kosong.

SPAC dan sasaran pembelian mereka akan dikehendaki untuk menyebarkan pendedahan maklumat yang diperlukan kepada pelabur sekurang-kurangnya 20 hari sebelum sebarang undian oleh pemegang saham sama ada untuk meluluskan pengambilalihan.

Cadangan itu juga akan mengetatkan peraturan di sekitar unjuran yang berpandangan ke hadapan bahawa SPAC pada masa ini dibenarkan untuk menggembar-gemburkan tanpa melanggar SEC, untuk menangani kebimbangan bahawa entiti itu sering memikat pelabur dengan ramalan pertumbuhan yang tidak realistik.

“Ideanya ialah pihak yang terlibat dalam urus niaga tidak seharusnya menggunakan bahasa yang terlalu optimistik atau terlalu menjanjikan keputusan masa depan dalam usaha untuk menjual pelabur atas perjanjian itu,” kata En. Gensler.

Walaupun penyokong pengawasan Wall Street yang lebih keras berkemungkinan mengalu-alukan cadangan SEC, ia mungkin terlambat untuk membantu pelabur yang telah mengalami kerugian selepas puncak kegilaan SPAC.

SPAC telah wujud selama beberapa dekad—pendahulunya dikenali sebagai “kolam buta” dan dikaitkan dengan penipuan saham sen pada tahun 1980-an. Tahun lepas, syarikat cek kosong itu mengumpul lebih daripada $160 bilion, mengatasi jumlah keseluruhan daripada semua tahun sebelumnya digabungkan, menurut SPAC Research. Keghairahan pelabur untuk permulaan yang berkembang pesat dan unjuran cerah mereka dalam bidang seperti kenderaan elektrik menarik timbunan modal.

Banyak syarikat kemudiannya mengalami masalah perniagaan atau kelewatan teknologi, menyebabkan harga saham jatuh. SEC telah menyiasat beberapa tawaran SPAC, termasuk yang mengambil pembuat kenderaan elektrik

Nikola Corp.

dan

Lordstown Motors Corp.

awam. Nikola akhir tahun lalu bersetuju untuk membayar $125 juta untuk menyelesaikan siasatan kawal selia ke atas kenyataan yang didakwa mengelirukan oleh pengasasnya dan pengerusi eksekutif sekali sahaja Trevor Milton.

Syarikat penjejakan dana dagangan bursa yang menjadi awam dengan cara ini telah jatuh kira-kira 30% pada tahun lalu. Beberapa syarikat seperti aplikasi simpanan dan pelaburan

Acorns Tumbuh Inc.

yang sebelum ini mengumumkan penggabungan SPAC akhirnya membatalkannya apabila sentimen berubah. Prospek peraturan yang lebih ketat juga telah menyejukkan pembuatan perjanjian di ruang angkasa.

Setakat tahun ini, syarikat cek kosong telah mengumpulkan hanya $9.8 bilion. Masih terdapat lebih daripada 600 SPAC yang mencari tawaran. Mereka yang tidak menemui penggabungan dalam tarikh akhir, biasanya dua tahun, perlu memulangkan wang kepada pelabur.

Jika dilengkapkan dalam bentuk semasa mereka, keperluan pendedahan yang dicadangkan akan dilanjutkan kepada SPAC sedia ada yang masih belum melengkapkan penggabungan, kata pegawai SEC.

Bill Dooley, pengarah penggabungan dan pemerolehan di firma perunding Morrow Sodali Global LLC, mengkritik cadangan SEC, dengan mengatakan ia akan mewujudkan halangan besar bagi penaja dan syarikat sasaran SPAC.

“Pendedahan yang dipertingkatkan dalam aplikasi IPO dan prospektus penggabungan akan mengurangkan lagi aliran syarikat awam yang datang ke pasaran, dengan ketara, dan meningkatkan bilangan SPAC yang semakin meningkat mencari sasaran,” kata Encik Dooley. “Pelabur, bukan SEC, bertanggungjawab untuk usaha wajar dan penilaian pelaburan yang berpotensi, dan peraturan ini adalah tawaran yang meluas untuk menghentikan pasaran SPAC.”

Tulis kepada Paul Kiernan di paul.kiernan@wsj.com

Hak Cipta ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Hak Cipta Terpelihara. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

We wish to give thanks to the writer of this post for this outstanding material

SEC Mencadangkan Keperluan Pendedahan Baharu untuk SPAC


Find here our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/