SEC Mengatakan Pegawai Lama MoviePass Berbohong kepada Anda Tentang Kehebatan Mereka Dapat Mengekalkan Langganan $10

Mitch Lowe dan Ted Farnsworth tersenyum dan melihat ke arah kamera semasa tayangan perdana filem untuk filem Gotti

Mitch Lowe, kiri, dan Ted Farnsworth, kanan, masing-masing adalah eksekutif untuk MoviePass dan syarikat induk HMNY. Mereka adalah ketua dalam membuat keputusan apabila MoviePass mula menggunakan taktik kesat untuk mengehadkan penggunaan apl mereka dalam kalangan pengguna yang paling bersemangat.
Foto: Imej Dave Kotinsky/Getty (Imej Getty)

Kisah kejatuhan MoviePass ialah tayangan semula yang semua orang nampaknya berminat untuk melawati semula, walaupun ia adalah cerita yang telah kita dengar berkali-kali. Walaupun melihat bagaimana penjelmaan baharu perkhidmatan yang pernah mati itu sudah mula memuncak, mungkin ia adalah cerita terbaik yang diulang sehingga pengajarannya tenggelam.

Lewat hari Isnin, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa memfailkan a tuntutan mahkamah terhadap eksekutif MoviePass sebelumnya, termasuk bekas Ketua Pegawai Eksekutif MoviePass, Mitch Lowe dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif syarikat induk Ted Farnsworth, sebelum ini daripada firma analitik Helios and Matheson (HMNY). Agensi itu menulis bahawa syarikat dan eksekutif tertinggi berbohong kepada pelabur dan orang ramai tentang cara mereka merancang untuk menguntungkan kerana ia mempromosikan perkhidmatan langganan $9.95 yang membolehkan tontonan filem tanpa had.

“Berdepan dengan aliran tunai negatif yang melemahkan—daripada memberitahu perkara sebenar kepada orang ramai—Farnsworth dan Lowe merangka taktik penipuan untuk menghalang pengguna berat MoviePass daripada menggunakan perkhidmatan tersebut, dan secara palsu dan mengelirukan memaklumkan kepada orang ramai bahawa penggunaan telah menurun secara semula jadi atau disebabkan oleh langkah syarikat. telah bekerja untuk memerangi pelanggaran yang dikatakan pelanggan terhadap terma dan syarat perkhidmatan MoviePass,” tulis SEC dalam aduan awal mereka.

SEC juga berkata bekas VP Khalid Itum menyerahkan dokumen palsu kepada syarikat itu antara Januari dan April 2018 dan memperoleh lebih daripada $310,000 daripada kedua-dua MoviePass dan HMNY “untuk faedah peribadinya.” Kepelbagaian sebelum ini melaporkan Itum telah mencuri puluhan ribu dolar daripada bekas majikannya, peruncit perabot yang berpangkalan di Washington DC.

Tuntutan itu berbunyi seperti album hits terbesar percubaan luar biasa MoviePass untuk menyokong model perniagaannya yang gagal. Syarikat itu menjanjikan filem tanpa had, tetapi kemudian cuba bertindak malu apabila tiba-tiba menamatkan perkhidmatan itumenyekat pengguna daripada menonton filem tertentu dan juga dilaporkan menukar kata laluan pengguna dan menyekat akses akaun untuk menghentikan peminat filem daripada menggunakan ganjaran yang dijanjikan kepada mereka. SEC berkata pasangan itu berbohong dalam siaran akhbar berpendapatan suku tahunan mengatakan bahawa penurunan penggunaan oleh pelanggan adalah “semula jadi” sambil cuba mengurangkan jumlah filem yang ditonton oleh pengguna yang ramai.

Lucunya, salah seorang pengasas bersama MoviePass yang asal Stacy Spikes telah berkata tontonan tanpa had $10 sebulan sepatutnya merupakan promosi jangka pendek untuk membina sehingga 100,000 pelanggan, tetapi eksekutif baharu terlalu terkejut dengan langganan yang melonjak tinggi untuk benar-benar membuat model perniagaan sebenar. Sebelum Helios mengambil alih syarikat itu pada 2017, tontonan filem tanpa had kos pengguna sekitar $40 hingga $50 sebulan, menurut Bloomberg.

Aduan itu berkata Farnsworth adalah orang utama yang menolak titik harga $10 bersama-sama dengan “mana-mana filem; mana-mana teater; mana-mana hari”, slogan, walaupun syarikat tahu bahawa ia tidak menguntungkan. SEC berkata beliau dan Lowe secara terbuka mendakwa ia akan membolehkan syarikat itu memperoleh keuntungan tanpa perlu menaikkan harga “dan secara mengelirukan mencadangkan bahawa metrik utama ini berdasarkan ujian pasaran yang ketat.” SEC memetik beberapa wawancara seperti ini daripada Kepelbagaian di mana eksekutif berkata mereka tidak perlu menaikkan harga.

Chris Bond, jurucakap Farnsworth, memberitahu beberapa cawangan termasuk Orang dalam bahawa aduan itu berdasarkan penyiasatan yang didedahkan tiga tahun lalu, dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif HMNY itu akan “mencabar aduan itu” kerana “dia sentiasa bertindak dengan niat baik demi kepentingan terbaik syarikat dan pemegang sahamnya.”

Itum meninggalkan MoviePass pada 2019 dan kini bekerja untuk firma perunding Rakan Kongsi NextGen Venturemenurut beliau LinkedIn muka surat. Lowe sebelum ini pernah bekerja sebagai eksekutif di Netflix dan Redbox juga. Gizmodo menghubunginya melalui tapak profesionalnya tetapi tidak segera mendengarnya. Itum tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen dan tidak menjawab permintaan media lain.

Sudah tentu, syarikat itu terpaksa berurusan dengan pelbagai tindakan undang-undang dan penyiasatan daripada pendakwa raya negeri. Tahun lepas, MoviePass diselesaikan dengan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan atas dakwaan ia telah menyalahgunakan kepercayaan penggunanya menggunakan taktik penipuan dan memperdaya.

Aduan SEC meminta mahkamah membuat Farnsworth dan Lowe menolak semua hasil yang mereka perolehi daripada penipuan mereka dan membayar penalti sivil sambil melarang mereka daripada berkhidmat sebagai eksekutif untuk mana-mana syarikat yang boleh mendaftar dengan agensi itu.

Tetapi syarikat zombi seperti MoviePass nampaknya tidak boleh tinggal di kubur. Syarikat itu mengisytiharkan muflis pada tahun 2020, tetapi daripada abu itu muncul Spikes, yang membeli semula syarikat itu melalui lelongan kebankrapan. Spike diumumkan reboot macam-macam untuk beberapa bandar terpilih yang mempromosikan perkhidmatan tiket filem berasaskan langganan baharu. Walaupun sikap tidak berperasaan dan tamak pegawai MoviePass yang lalu, pendaftaran untuk beta bermula pada awal September di mana mereka mengatakan bahawa mereka mengumpulkan lebih 460,000 peminat filem dalam senarai tunggu mereka dalam 24 jam pertama.

We would love to give thanks to the writer of this post for this awesome content

SEC Mengatakan Pegawai Lama MoviePass Berbohong kepada Anda Tentang Kehebatan Mereka Dapat Mengekalkan Langganan $10


You can find our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/