SEC Tuntut Semua Ethereum Jatuh Di Bawah Bidang Kuasa AS – Nyahsulit

Apabila SEC memfailkan tuntutan mahkamah persekutuan pada hari Isnin terhadap influencer crypto Ian Balina atas kegagalannya untuk mendaftarkan mata wang kripto sebagai keselamatan sebelum melancarkan tawaran syiling permulaan (ICO) 2018, segala-galanya pada mulanya kelihatan run-of-the-mill: SEC telah, untuk tahunmemfailkan saman sivil terhadap individu dan organisasi kerana melancarkan tidak berdaftar ICO.

Pemerhati bermata helang kemudian membaca sedikit lebih jauh ke dalam cetakan halus.

Dalam langkah berani dan berpotensi tidak pernah berlaku sebelum ini terkubur dalam perenggan ke-69 tuntutan mahkamah itu, SEC hari ini mendakwa ia mempunyai hak untuk menyaman Balina bukan sahaja kerana kesnya melibatkan transaksi yang dibuat di Amerika Syarikat, tetapi juga kerana, pada asasnya, keseluruhan Ethereum rangkaian terletak di bawah bidang kuasa kerajaan AS.

di dalamnya aduan, pengawal selia menyatakan bahawa ETH yang dihantar ke Balina telah “disahkan oleh rangkaian nod pada blockchain Ethereum, yang dikelompokkan lebih padat di Amerika Syarikat berbanding di mana-mana negara lain.” SEC kemudian menyimpulkan: “Akibatnya, transaksi tersebut berlaku di Amerika Syarikat.”

SEC nampaknya mencadangkan bahawa, kerana lebih banyak nod pengesahan Ethereum kini beroperasi di Amerika Syarikat berbanding di mana-mana negara lain, semua Urus niaga Ethereum di seluruh dunia harus dianggap berasal dari Amerika. Pada masa ini, 45.85% daripada semua nod Ethereum beroperasi dari Amerika Syarikat, menurut Etherscan. Ketumpatan nod kedua terbesar adalah di Jerman, dengan hanya 19%, sebagai perbandingan.

“Mengatakan itu membolehkan [the SEC] untuk mencirikan menjalankan perniagaan di blockchain Ethereum, sebagai menjalankan perniagaan di bursa sekuriti AS,” profesor undang-undang Universiti Kentucky Brian Fyre memberitahu Nyahsulit. “Yang, dari perspektif kawal selia mereka, adalah mudah. Ia menjadikan perkara lebih mudah.”

Jika SEC berjaya mengklasifikasikan aktiviti pada Ethereum sebagai serupa dengan aktiviti pada an Pertukaran sekuriti Amerika, ia akan menyamai badan kawal selia yang membuat tuntutan terhadap bidang kuasa ke atas semua aktiviti pada rangkaian Ethereum yang kononnya tidak berpusat. Perkembangan sedemikian akan membentuk peningkatan besar dalam peranan SEC dalam mengawasi kedua-dua Ethereum, khususnya—di mana sebahagian besar daripada Aktiviti NFT dan DeFi berlaku—dan crypto secara keseluruhan.

Fyre menyatakan bahawa bahasa aduan hari ini tidak mempunyai berat perundangan, dan disebabkan sifat saman SEC terhadap Balina, mahkamah dalam kes ini tidak mungkin mempertimbangkan isu khusus ini. Tetapi itu tidak bermakna kenyataan itu tidak mempunyai kepentingan.

“Saya fikir mereka mungkin cuba mendapatkan visi mereka tentang apa itu Ethereum, dan cara ia berfungsi, keluar ke dalam ekosistem kehakiman,” kata Fyre Nyahsulit. “Ia adalah SEC yang berkata, ‘Seluruh badan aktiviti kewangan ini berada dalam skop perkara yang kami kawal, dan oleh itu kami akan mengawal semua itu.’”

Fyre menganggap tuntutan penuh tekak terhadap bidang kuasa ke atas keseluruhan ekosistem Ethereum tidak pernah berlaku sebelum ini.

“Ini kali pertama saya melihat SEC benar-benar membentangkan cara ia memahami ekosistem Ethereum berfungsi, dan mengapa ia berpendapat ia berada dalam skop yang dikawal oleh SEC,” katanya.

Minggu lepas, dalam beberapa jam selepas Ethereum gabungan berjaya kepada mekanisme konsensus bukti kepentingan, Pengerusi SEC Gary Gensler tersirat bahawa peralihan itu boleh membawa rangkaian lebih dekat kepada definisi keselamatan di mata kerajaan.

Berikutan keterangan di hadapan Jawatankuasa Perbankan Senat, Gensler memberikan pandangannya tentang bagaimana “mempertaruhkan” (iaitu mencagarkan aset kepada rangkaian crypto sebagai pertukaran untuk ganjaran pasif) boleh ditafsirkan sebagai petunjuk bahawa aset layak sebagai sekuriti di bawah apa yang dipanggil Howey Ujian, walaupun dia tidak menangani mana-mana mata wang kripto atau rangkaian tertentu dengan nama.

Fyre berpendapat kedekatan kenyataan itu dengan kenyataan hari ini bukanlah kebetulan.

“[Today’s language] nampaknya sangat konsisten dengan apa yang Gensler perolehi dalam kenyataannya […] bahawa SEC melihat semua ini sebagai sekuriti dan oleh itu akan membuat keputusan kawal selia berhubung dengan keseluruhan ekosistem,” kata Fyre.

Di bawah Gensler, SEC masih belum mengambil pendirian rasmi mengenai Ethereum, walaupun kepimpinan dalam Suruhanjaya di bawah pentadbiran terdahulu mencadangkan bahawa Ethereum adalah “cukup terdesentralisasi” dan oleh itu bukan keselamatan. Tetapi jika SEC pernah mendakwa bahawa Ethereum adalah keselamatan yang tidak berdaftar, Fyre meragui mahkamah akan menghalangnya.

“Saya dapat melihat hakim benar-benar menerimanya, pasti: Ethereum terletak di Amerika Syarikat, setakat ia dijalankan pada sekumpulan komputer, dan sekumpulan komputer tersebut berada di Amerika Syarikat,” kata Fyre. “Itulah peristiwa yang berlaku di Amerika Syarikat. Tiada masalah.”

Ikuti perkembangan berita crypto, dapatkan kemas kini harian dalam peti masuk anda.We wish to thank the writer of this article for this awesome material

SEC Tuntut Semua Ethereum Jatuh Di Bawah Bidang Kuasa AS – Nyahsulit


Check out our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/