Sekatan baharu AS terhadap penjualan cip Nvidia AI ke China mencetuskan penjualan

Logo syarikat teknologi Nvidia dilihat di ibu pejabatnya di Santa Clara, California 11 Februari 2015. REUTERS/Robert Galbraith/Foto Fail

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

1 Sept (Reuters) – Sekatan baharu ke atas eksport cip canggih daripada Nvidia Corp (NVDA.O) ke China telah menandakan peningkatan tindakan keras AS terhadap kehebatan teknologi Beijing dan mencemaskan pelabur yang sudah bimbang tentang kemerosotan industri.

Saham Nvidia jatuh 11% kepada $133.46 pada hari Khamis, menghapuskan lebih daripada $40 bilion nilai pasaran dan menyeret Indeks Semikonduktor Philadelphia SE (.SOX) turun lebih daripada 4%.

Tindakan AS untuk menyekat eksport dua cip pengkomputeran teratas Nvidia untuk kecerdasan buatan – H100 dan A100 – ke China boleh menjejaskan perniagaan syarikat itu dalam pasaran utama, menurut pemfailan pada hari Rabu. baca lagi

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Tindakan Washington itu berlaku apabila ketegangan meningkat berhubung akses kepada teknologi cip termaju dan masa depan Taiwan, tempat Nvidia dan hampir semua syarikat semikonduktor besar lain memperoleh cip mereka.

“Pada zahirnya, nampaknya kerajaan AS sedang berusaha untuk mengelak daripada menjual cip termaju generasi akan datang, 7 nanometer dan ke bawah, khusus untuk kegunaan akhir ketenteraan di China,” kata penganalisis CFRA Research Angelo Zino.

Saingan Advanced Micro Devices Inc (AMD.O) turut diminta pada hari Rabu untuk menghentikan eksport cip AI ke China.

Cip Nvidia dan AMD yang disasarkan oleh Washington digunakan untuk aplikasi AI dan pembelajaran mesin, terutamanya membina modul latihan untuk tugas seperti pemprosesan bahasa semula jadi.

Modul ini juga boleh berguna untuk tentera dalam memodelkan simulasi bom dan mereka bentuk senjata.

Pemerhati pasaran berkata sekatan itu berkemungkinan melanda sebahagian besar syarikat teknologi China termasuk Alibaba Group Holding Ltd (9988.HK)Tencent Holdings Ltd (0700.HK)Baidu Inc dan Huawei Technologies Co Ltd [RIC:RIC:HWT.UL].

Nvidia juga berkata pada hari Rabu bahawa langkah itu boleh mengganggu pembangunan cip H100 perdananya, yang dijangka dihantar lewat tahun ini.

Pada hari Khamis, ia mengumumkan kerajaan AS telah membenarkan eksport dan pemindahan teknologi yang diperlukan untuk menyelesaikan pembangunan cip H100. Pegawai AS juga telah memberi kuasa kepada syarikat itu untuk melaksanakan eksport yang diperlukan untuk menyediakan sokongan kepada pelanggan AS A100 hingga 1 Mac 2023.

Syarikat itu juga telah dibenarkan untuk memenuhi tempahan kerepek melalui kemudahan Hong Kongnya sehingga 1 September 2023. (https://bit.ly/3Q5YfhR)

Pelanggan China masih perlu mendapatkan lesen daripada kerajaan AS untuk teknologi itu, kata jurucakap Nvidia.

AMD tidak menjawab permintaan untuk mengulas sama ada ia menerima kebenaran yang sama.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan oleh Akash Sriram, Yuvraj Malik dan Tiyashi Datta di Bengaluru, laporan tambahan oleh Noel Randewich, Penulisan oleh Ankur Banerjee; Penyuntingan oleh Aditya Soni

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to thank the writer of this short article for this amazing web content

Sekatan baharu AS terhadap penjualan cip Nvidia AI ke China mencetuskan penjualan


You can find our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/