Sekatan baharu yang keras ke atas Rusia boleh menjejaskan bekalan minyak dunia dan mengubah dinamik OPEC+

OPEC+ dijangka berpegang pada perjanjian pengeluaran semasanya buat masa ini, tetapi di sebalik tabir negara pengeluar minyak boleh merancang untuk hari apabila sumbangan Rusia kepada bekalan minyak dunia boleh dikurangkan jauh.

Tindakan Kesatuan Eropah untuk mengharamkan kebanyakan minyak Rusia dan mengenakan sekatan baharu ke atas insurans perkapalan boleh menjejaskan keupayaan Rusia untuk mengeksport minyak mentah secara serius. Pemimpin EU bersetuju minggu ini untuk sekatan ke atas minyak dan produk petroleum, dengan pengecualian sementara untuk beberapa minyak yang dihantar melalui saluran paip.

“Jika mereka melarang insurans ke atas kapal tangki yang membawa minyak Rusia, itu akan memburukkan lagi perebutan tong, dan pastinya ia akan menjadi musim panas yang bergelora,” kata Daniel Yergin, naib pengerusi S&P Global. “Jika anda tidak mempunyai insurans, kebanyakan kapal tangki yang terkenal tidak akan belayar kerana risikonya sangat besar.”

Kebanyakan insurans kapal tangki ditulis oleh syarikat insurans yang berpangkalan di London. “Insurans tidak mendapat perhatian yang sama seperti tong minyak, tetapi insurans adalah penting,” kata Yergin.

Logo OPEC digambarkan menjelang pertemuan tidak rasmi antara ahli Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) di Algiers, Algeria.

Ramzi Boudina | Reuters

Prospek kehilangan minyak Rusia yang lebih besar daripada pasaran dan potensi harga yang lebih tinggi secara mendadak dan tidak menentu bergantung kepada ahli-ahli OPEC, yang telah diminta oleh negara-negara Barat untuk membekalkan lebih banyak minyak mentah.

Akhirnya, kartel itu boleh meningkatkan jumlah minyak di pasaran, kerana minyak Rusia dikurangkan tetapi itu tidak mungkin menjadi sebahagian daripada mana-mana komunikasi OPEC pada hari Khamis.

“Saya fikir mereka akan cuba menguruskannya secara elegan dengan Rusia,” kata Helima Croft, ketua strategi komoditi global di RBC. “Saya tidak fikir kepimpinan OPEC sedang mencari untuk mengaibkan Rusia sekarang. Saya fikir mereka sedang berusaha untuk memasukkan jarum perlahan-lahan. Mereka komited kepada pasaran dan ingin mendapatkan set semula dengan Amerika Syarikat.”

Croft berkata dengan hanya empat bulan lagi dalam perjanjian semasa mereka, OPEC+ dijangka memulangkan 432,000 tong sehari yang dijangkakan ke pasaran pada mesyuarat Khamis.

Beliau berkata walaupun OPEC menukar perjanjiannya lebih awal, tidak jelas berapa banyak bantuan akan diberikan, dengan kapasiti ganti terhad dan tiada penghujung perang di Ukraine.

Pakar strategi itu berkata, bagaimanapun, terdapat potensi untuk Arab Saudi untuk “membentangkan” perjanjian itu sebelum tarikh rasmi sebagai sebahagian daripada “tawaran besar” dengan AS

Hubungan antara kerajaan dan Rumah Putih Presiden Joe Biden telah renggang. Ada kemungkinan Biden boleh melawat negara itu dan bertemu Putera Mahkota Saudi Mohammed bin Salman apabila presiden melawat Israel pada akhir Jun.

“Adalah pandangan kami sejak Februari bahawa ada perjanjian yang perlu dilakukan jika Washington dapat memenuhi kebimbangan teras keselamatan dan strategik kerajaan,” kata Croft. “Semasa lawatan kami ke kerajaan tahun ini, pegawai di sana menyatakan mereka sedang mencari perjanjian perkongsian baharu dengan Amerika Syarikat dan tenaga itu akan menjadi sebahagian daripada perbualan dua hala yang lebih luas ini.”

Croft berkata satu kebimbangan untuk Arab Saudi ialah perbincangan AS ke arah perjanjian nuklear baharu dengan Iran, tetapi peluang perjanjian kini kelihatan tipis dan itu boleh membantu hubungan dengan Riyadh.

“Kami fikir terdapat momentum untuk peningkatan pengeluaran Saudi sepanjang musim panas,” kata Croft. “Terdapat banyak gerakan diplomatik di sebalik tabir.”

Larangan EU akan diberhentikan secara berperingkat dan meliputi dua pertiga daripada import Eropah dari Rusia. Larangan itu akhirnya boleh mengehadkan 90% import Rusia, berdasarkan ikrar dari Jerman dan Poland untuk menamatkan import dari bahagian utara saluran paip Druzhba.

Mengikut beberapa anggaran, sekatan sebelum ini telah menjejaskan kira-kira separuh daripada eksport Rusia, dan sekatan yang lebih luas boleh menghalangnya lagi, menyebabkan bekalan minyak dunia sangat ketat. Penganalisis berkata minyak boleh menguji semula paras tertinggi Mac pada $130.50 setong untuk minyak mentah West Texas Intermediate. Niaga hadapan WTI ditutup pada $115.26 setong pada hari Rabu.

The Keputusan EU untuk turut menyekat penanggung insurans daripada meliputi penghantaran minyak Rusia adalah tidak dijangka oleh beberapa pemerhati pasaran. Langkah itu akan menjejaskan kapal tangki yang mengembara ke seluruh dunia dan boleh menjejaskan usaha Rusia untuk menjual minyaknya di Asia kepada negara termasuk India dan China.

“Itu digabungkan dengan pembukaan semula di China hanya menambah lebih banyak tekanan pada bekalan,” kata Yergin. “Gabungan sekatan, tiada insurans dan pemulihan China bermakna pasaran minyak yang sangat, sangat, sangat ketat dan berebut bekalan.”

John Kilduff, rakan kongsi dengan Again Capital, berkata minyak Rusia mungkin dihalang daripada pasaran tetapi tidak dikeluarkan sepenuhnya.

“Kami pastinya berada di tempat yang sukar sekarang, tetapi fakta dengan semua berita ini dan kami masih belum kembali ke tahap tertinggi adalah memberitahu,” katanya. “Ia adalah bentuk seni yang mengelak sekatan, dan Iran menulis buku itu di atasnya. India dan China akan terus menjadi pembeli. Akan ada pemindahan kapal ke kapal dalam kegelapan malam. Terdapat sedikit perkara berharga yang boleh anda lakukan mengenainya.”

Sebahagiannya kerana keupayaan Rusia untuk mengeksport, harga minyak mungkin tidak meningkat lebih daripada paras tertinggi Mac. China juga merupakan kad liar, kata Kilduff, dan permintaannya mungkin tidak setinggi yang dijangkakan sebaik sahaja ia membuka semula ekonominya. Sementara itu, OPEC juga meramalkan lebihan bekalan sebanyak 1.5 juta tong sehari untuk baki tahun ini, tambahnya.

The Wall Street Journal melaporkan bahawa beberapa ahli OPEC sedang meneroka penggantungan penglibatan Rusia daripada perjanjian pengeluaran, kerana sekatan menjejaskan keupayaannya untuk mengepam lebih banyak minyak. Tetapi penganalisis tidak menjangkakan untuk melihat tanda-tanda itu pada mesyuarat minggu ini.

“Saya rasa kumpulan itu juga cuba mengasingkan politik daripada ekonomi. Dan ekonomi menentukan bahawa jika harga terus meningkat, anda akan menjejaskan permintaan dengan teruk pada peringkat ini,” kata Francisco Blanch, ketua komoditi dan strategi derivatif di Bank of America. “Kami sudah mempunyai rekod harga diesel, merekodkan harga petrol, dan kini kami sedang menunggu rekod harga minyak mentah.”

Tetapi Blanch berkata OPEC akhirnya boleh mempunyai rancangan pengeluaran baharu yang tidak bergantung kepada minyak mentah Rusia.

Arab Saudi adalah satu-satunya negara yang mempunyai kapasiti ganti untuk mengeluarkan dan mengeksport lebih banyak minyak.

“Apa yang dilihat oleh kumpulan itu ialah bagaimana anda menghalang kekurangan minyak mentah yang akhirnya menjejaskan kumpulan itu sendiri. Saya fikir mereka berfikir jika kita tidak melakukan sesuatu di sini, kemungkinan besar ia akan menimpa kita,” kata Blanch. “Persoalannya ialah bagaimana Rusia bertindak balas terhadap perkara itu.”

Penganalisis berkata terdapat risiko harga boleh melonjak secara mendadak sekiranya Rusia bertindak balas dan memotong Eropah lebih awal daripada ia merancang untuk mengharamkan minyak mentah Rusia.

“Perkara yang perlu diperhatikan ialah adakah kita mendapat senjata Rusia untuk eksport,” kata Croft. Itu boleh mencipta senario di mana minyak boleh melonjak, malah mencapai beberapa ramalan $185 setong.

Sebagai salah satu daripada tiga pengeluar utama dunia, Rusia mengeksport kira-kira 5 juta tong sehari minyak mentah dan 2.5 juta tong lagi produk ditapis sebelum perang di Ukraine. OPEC tidak dapat menampung semua kerugian tersebut.

Apabila minyak Iran disekat, Arab Saudi dapat menebus tong yang hilang, kata Blanch. “Saya fikir perkara itu ialah ketika itu, Saudi lebih banyak terlibat dalam proses itu,” katanya. Dengan Rusia pemain terkemuka dalam perkongsian OPEC+, “ia adalah topik yang lebih sensitif.”

Kilduff berkata mungkin terdapat lebih banyak ketegangan di sebalik tabir minggu ini antara beberapa anggota OPEC dan Rusia daripada yang dijangkakan.

Arab Saudi dan Rusia berkemungkinan akan mengekalkan hubungan rapat walaupun hubungan AS dengan kerajaan itu bertambah baik, tetapi ahli lain mungkin lebih berminat untuk menamatkan peranan Rusia lebih awal, katanya.

“Pisau akan dikeluarkan untuk Rusia daripada beberapa ahli OPEC+ pastinya. Ini mempunyai semua unsur tragedi Yunani,” kata Kilduff.

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this awesome material

Sekatan baharu yang keras ke atas Rusia boleh menjejaskan bekalan minyak dunia dan mengubah dinamik OPEC+


Our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/