Sekolah Membelanjakan Berbilion-bilion untuk Pertahanan Berteknologi Tinggi untuk Penembakan Beramai-ramai

Reid Baeur sedang menamatkan tempoh makan tengah hari tahun lalu di sekolah menengahnya di kawasan Atlanta apabila penggera mula berbunyi di dalam dewan, memberi amaran tentang kecemasan. Reid, ketika itu di darjah enam, tidak pernah mendengar amaran “kod merah” sekolah sebelum ini.

Ia adalah sebahagian daripada perkhidmatan pengurusan krisis baharu bernilai $5 juta yang telah dibeli oleh Daerah Sekolah Daerah Cobb di Marietta, Ga. Pegawai daerah telah mempromosikan sistem, yang dipanggil AlertPoint, sebagai “teknologi terkini” itu boleh membantu menyelamatkan nyawa pelajar sekiranya berlaku tembakan di sekolah.

Walau bagaimanapun, pada hari itu, AlertPoint tidak berfungsi, menghantar penggera palsu ke sekolah merentasi salah satu daerah terbesar di negara ini, menyebabkan penutupan dan ketakutan pelajar.

“Semua orang benar-benar takut,” kata Reid, kini 13. Khuatir akan nyawanya, dia berkata, dia menutup semua lampu di dalam kelasnya dan mengarahkan rakan sekelasnya untuk merengkok di sepanjang satu dinding, tanpa melihat tingkap. “Seorang kanak-kanak sebenarnya cuba menghubungi 911,” katanya.

Sekolah telah bergelut dengan cara untuk menghalang, dan mengendalikan, tembakan besar-besaran sejak 1999, apabila dua lelaki bersenjata bersenjatakan senjata semiautomatik membunuh 12 pelajar dan seorang guru di Sekolah Tinggi Columbine di Littleton, Colo. Mencuba untuk mengelak serangan serupa telah menjadi membingungkan misi untuk puluhan ribu pemimpin sekolah di Amerika Syarikat.

Kebimbangan keselamatan membantu memacu industri produk keselamatan sekolah berbilion dolar. Sesetengah pengeluar menjual pengimbas pengesanan senjata api dan butang panik tanpa wayar untuk daerah sekolah. Yang lain menawarkan kamera dan perisian resolusi tinggi yang boleh mengenal pasti wajah pelajar, menjejaki lokasi mereka dan memantau aktiviti dalam talian mereka — membawa masuk ke dalam bilik darjah jenis alat pengawasan yang digunakan secara meluas oleh penguatkuasa undang-undang.

Pada 2021, sekolah dan kolej di Amerika Syarikat membelanjakan anggaran $3.1 bilion untuk produk dan perkhidmatan keselamatan, berbanding $2.7 juta pada 2017, menurut Omdia, sebuah syarikat penyelidikan pasaran. Keselamatan kumpulan perdagangan mempunyai melobi ratusan juta dolar dalam pembiayaan persekutuan dan negeri untuk langkah keselamatan sekolah. The undang-undang senjata api Kongres yang diluluskan minggu lalu termasuk tambahan $300 juta untuk meningkatkan keselamatan sekolah.

Pengarah keselamatan dan teknologi di setengah dozen daerah sekolah berkata dalam temu bual bahawa beberapa produk adalah penting. Seorang menunjuk kepada sistem kamera keselamatan yang telah membantu daerahnya memerhati dan mengukur tahap keparahan kebakaran sekolah. Yang lain menyebut teknologi amaran krisis yang mungkin digunakan oleh kakitangan sekolah untuk memanggil bantuan semasa kecemasan.

Pegawai daerah menawarkan lebih banyak pendapat yang berbeza tentang sistem bunyi yang canggih – seperti pengesan ancaman berteknologi tinggi – yang menjanjikan untuk meningkatkan keselamatan melalui penggunaan kecerdasan buatan.

Tetapi ada sedikit bukti kukuh untuk mencadangkan bahawa teknologi keselamatan telah menghalang atau mengurangkan kejadian bencana sekolah seperti tembakan besar-besaran, menurut laporan 2016 tentang teknologi keselamatan sekolah oleh penyelidik di Universiti Johns Hopkins.

“Terdapat kecenderungan untuk merebut teknologi terkini dan menunjukkan bahawa anda melakukan sesuatu yang benar-benar melindungi dan sangat inovatif,” kata Brian Casey, pengarah teknologi di Daerah Sekolah Awam Stevens Point di Wisconsin. “Kami benar-benar perlu mengambil langkah ke belakang dan melihatnya dan berkata: Apakah faedah yang kami dapat daripada ini? Dan berapa kosnya?”

Pakar kebebasan awam memberi amaran bahawa penyebaran teknologi pengawasan seperti pengesan senjata boleh menyebabkan sesetengah pelajar berasa kurang selamat. Mereka mengatakan alat itu juga tidak melakukan apa-apa untuk menangani perkara yang dianggap ramai sebagai punca tembakan di sekolah: ketersediaan senjata serangan yang meluas dan krisis kesihatan mental negara.

“Kebanyakan teknologi ini berfungsi sebagai gangguan,” kata Chris Harris, pengarah dasar untuk Austin Justice Coalition, sebuah kumpulan keadilan kaum di Texas.

Wesley Watts, penguasa West Baton Rouge Parish Schools, sebuah daerah di Louisiana dengan kira-kira 4,200 pelajar, berkata bahawa mewujudkan budaya sekolah yang menyokong adalah lebih penting untuk keselamatan daripada teknologi keselamatan. Walaupun begitu, alat tertentu mungkin memberi sekolah “lapisan keselamatan tambahan,” katanya.

Daerahnya baru-baru ini mula menggunakan analisis video daripada syarikat permulaan bernama ZeroEyes yang mengimbas suapan kamera sekolah, mencari senjata. Syarikat itu, yang diasaskan oleh veteran tentera AS, berkata ia menggunakan pembelajaran mesin yang dipanggil untuk melatih sistemnya mengenali kira-kira 300 jenis senapang serangan dan senjata api lain.

ZeroEyes juga menggaji bekas anggota tentera dan penguatkuasa undang-undang yang memeriksa mana-mana imej senjata yang dikesan sistem sebelum memberitahu sekolah. Syarikat itu berkata proses semakan manusianya memastikan pegawai sekolah tidak akan menerima amaran senjata palsu.

Perkhidmatan ZeroEyes boleh menelan kos $5,000 sebulan untuk satu sekolah menengah dengan 200 kamera. Encik Watts, yang daerahnya menggunakan perkhidmatan merentasi 250 kamera sekolah, berkata kos itu berbaloi.

Beberapa bulan lalu, pengawas berkata, ZeroEyes mengesan seorang lelaki muda membawa senapang di luar berhampiran trek pertemuan sekolah menengah. Tidak lama selepas itu, pengulas syarikat mengenal pasti objek itu sebagai pistol Airsoft, replika plastik mainan. Itu membolehkan kakitangan daerah campur tangan secara langsung dengan pelajar itu tanpa memanggil penguatkuasa undang-undang, kata Encik Watts.

“Itu, bagi saya, menjadikannya sudah berbaloi untuk dimiliki, walaupun tidak ada senjata sebenar,” kata Encik Watts.

Teknologi ZeroEyes mempunyai penggunaan yang terhad. Ia bertujuan untuk mengesan senapang yang kelihatan ketika ia sedang diacukan – tidak disarungkan atau disembunyikan di bawah kot, kata Mike Lahiff, ketua eksekutif ZeroEyes.

Daerah lain menghadapi masalah dengan alat keselamatan baharu.

Pada 2019, Sekolah Charlotte-Mecklenburg, salah satu daerah sekolah terbesar AS dengan lebih 140,000 pelajar, memperkenalkan sistem amaran kecemasan. Ia datang daripada Centegix, sebuah syarikat Atlanta yang berjanji bahawa lencana panik boleh pakainya akan memberikan semua pekerja sekolah “cara segera untuk memberitahu kakitangan dan pihak berkuasa yang sesuai” tentang kecemasan atau insiden lain.

Daerah ini membelanjakan lebih daripada $1.1 juta untuk sistem itu. Tetapi ia kemudiannya menyaman Centegix untuk mendapatkan balik dana selepas siasatan oleh Pemerhati Charlotte kecacatan terperinci dalam perkhidmatan lencana.

Antara masalah lain, lencana “berulang kali gagal” untuk memberitahu kakitangan, menghantar mesej amaran kritikal yang salah dan menyebabkan “kelewatan ketara maklumat keselamatan kritikal,” menurut dokumen undang-undang yang difailkan dalam kes itu. Daerah ini menetap dengan Centegix untuk $475,000.

Mary Ford, ketua pegawai pemasaran untuk Centegix, berkata sekolah Charlotte telah menguji sistem amaran dan syarikat itu menangani isu yang timbul. Syarikat itu telah menyampaikan lebih daripada 100,000 makluman, tambahnya, dan bekerja dengan hampir 200 daerah sekolah, mengekalkan 99 peratus daripada pelanggan tersebut, kecuali Charlotte-Mecklenburg.

Musim bunga ini, selepas peningkatan jumlah senjata yang dirampas daripada pelajar, sekolah Charlotte-Mecklenburg memperkenalkan sistem keselamatan yang berbeza: pengimbas senjata berjalan kaki yang berharga $5 juta untuk 52 pengimbas di 21 sekolah menengah.

Pengimbas itu datang daripada Evolv Technology, sebuah syarikat permulaan Massachusetts yang berkata ia telah menggunakan pembelajaran mesin untuk melatih sistemnya untuk mengenali medan magnet di sekeliling senjata api dan senjata tersembunyi lain. “Tiada berhenti diperlukan,” the laman web syarikat berkata, “tiada mengosongkan poket atau mengeluarkan beg.”

Tetapi barang-barang pelajar biasa telah secara rutin menyalakan pengimbas Evolv, antaranya komputer riba, payung, pengikat tiga cincin, buku nota berpilin dan botol air logam.

Dalam video cara-cara tentang pengimbas disiarkan di YouTube pada bulan April, Matthew Garcia, dekan pelajar di Sekolah Menengah Butler Charlotte-Mecklenburg, mengesyorkan agar pelajar mengeluarkan objek tersebut dari beg mereka dan membawanya. Kemudian Encik Garcia menunjukkan kepada pelajar cara untuk mengelak daripada mencetuskan sistem — dengan berjalan melalui pengimbas Evolv di lobi sekolah sambil memegang komputer riba dengan tangan direntangkan di atas kepala.

Brian Schultz, ketua pegawai operasi untuk Sekolah Charlotte-Mecklenburg, berkata pengimbas itu lebih tepat, dan lebih pantas digunakan di sekolah menengah besar, berbanding pengesan logam tradisional. Beliau berkata keperluan untuk pelajar mengeluarkan barang dari beg mereka adalah “kesusahan jangka pendek” untuk meningkatkan keselamatan sekolah.

“Tidak akan ada satu penyelesaian yang sempurna.” Encik Schultz berkata, sambil menambah bahawa daerah itu mengambil pendekatan “berlapis” untuk keselamatan yang termasuk kamera, pegawai keselamatan dan peningkatan bilangan kakitangan kesihatan mental berasaskan sekolah.

Mike Ellenbogen, ketua pegawai inovasi di Evolv, berkata syarikat itu bekerjasama dengan daerah sekolah untuk mencari cara untuk menjadikan sistem pengimbasan beroperasi dengan lebih lancar.

Cobb County ialah daerah sekolah pertama di Georgia yang menggunakan AlertPoint, sistem pemberitahuan kecemasan yang dibangunkan oleh syarikat permulaan tempatan. Pegawai daerah berkata lencana panik yang boleh dipakai AlertPoint akan membantu pekerja sekolah dengan cepat meminta penutupan atau memanggil bantuan dalam kecemasan.

Kemudian, pada Februari 2021, sistem AlertPoint menghantar penggera palsu ke seluruh daerah, yang membawa kepada penutupan di semua sekolah Cobb County. Pegawai daerah pada mulanya berkata AlertPoint telah tidak berfungsi. Beberapa minggu kemudian, mereka mengumumkan bahawa penggodam telah sengaja mencetuskan amaran palsu.

Pada mesyuarat lembaga sekolah bulan ini, Chris Ragsdale, pengawas daerah itu, berkata sistem itu telah berfungsi sehingga serangan siber.

Tetapi Heather Tolley-Baeur, ibu Reid dan pengasas bersama kumpulan pengawas tempatan yang memantau perbelanjaan sekolah, berkata dia menyalahkan pemimpin daerah kerana menggunakan teknologi yang tidak terbukti.

Daerah Sekolah Daerah Cobb tidak menjawab soalan khusus tentang langkah keselamatannya. Dalam satu kenyataan, Nan Kiel, jurucakap daerah, berkata, “Untuk memastikan pelajar dan kakitangan kami selamat, kami merahsiakan butiran operasi tentang sekolah kami.” (Daerah sekolah ialah subjek a penyiasatan juri besar ke dalam pembelian masa lalu tertentu, termasuk berjuta-juta dolar yang dibelanjakan untuk lampu UV yang bertujuan untuk membersihkan bilik darjah semasa pandemik, menurut The Marietta Daily Journal.)

Bulan ini, sekolah Cobb County mengumumkan bahawa mereka sedang memasang teknologi amaran krisis baharu daripada Centegix, syarikat yang mempunyai lencana amaran mempunyai gangguan di sekolah Charlotte-Mecklenburg. Palm Beach, Fla., satu lagi daerah sekolah besar, turut mengumumkan perjanjian dengan syarikat itu.We would love to give thanks to the writer of this short article for this amazing content

Sekolah Membelanjakan Berbilion-bilion untuk Pertahanan Berteknologi Tinggi untuk Penembakan Beramai-ramai


You can find our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/