Selepas $600 juta pencurian crypto, pasukan Axie Infinity mengumpul $150 juta dan melancarkan satu lagi permainan NFT

Minggu lepas Sky Mavis, syarikat yang berpangkalan di Vietnam di belakang permainan crypto Axie Infinitimendedahkan bahawa seorang penggodam mencuri kripto bernilai ratusan juta dolar daripada blockchainnya. Sky Mavis menyedari ia telah diserang apabila pengguna tidak dapat membuat pengeluaran enam hari selepas pelanggaran itu, dan syarikat itu membekukan transaksi di jambatan Rangkaian Ronin yang terjejas.

Sekarang Sky Mavis telah mengumumkan ia menerima pelaburan $150 juta yang “akan digunakan untuk memastikan bahawa semua pengguna yang terjejas oleh Ronin Validator Hack akan dibayar balik.” Pada masa yang hampir sama, ia melancarkan versi baharu permainan, Axie Infiniti: Asal. Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Sky Mavis Trung Nguyen, “Sebagai satu pasukan, kami telah membuat keputusan yang disengajakan untuk memberi tumpuan kepada perkara yang akan datang.”

Syarikat kripto lain yang bekerja dengan Axie Infiniti dan Sky Mavis — dan mempunyai jumlah yang besar yang terikat dalam Web3 dan NFT — memimpin senarai nama yang dibeli untuk menyelamatkan Sky Mavis dan bukannya berpotensi melihatnya runtuh. Senarai itu termasuk pertukaran kripto Binance, firma modal teroka yang mempromosikan Web3 A16z, dan Animoca Brands, yang memiliki The Sandbox, antara beberapa yang lain.

Kini Sky Mavis mengatakan bahawa ia merancang untuk membuka semula jambatan Rangkaian Ronin selepas ia menjalani peningkatan keselamatan dan audit untuk mencuba dan mengesan jika terdapat kelemahan lain. Binance (yang baru melabur dalam permainan) telah membuka semula transaksi dengan rangkaian, dan mengikut pertukaranini bermakna “semua pengguna individu akan dapat mengeluarkan dana mereka.”

Pasukan Sky Mavis mengatakan rompakan pada 23 Mac (yang, sekali lagi, tidak disedari sehingga 29 Mac apabila pengguna cuba mengeluarkan dana dan tidak dapat) “direka secara sosial”, mengambil kesempatan daripada kelemahan daripada pertukaran yang dibuat semasa cuba mencapai penerimaan arus perdana. Walaupun mereka tetap komited untuk menjadikan pemain keseluruhan menggunakan dana mereka sendiri digabungkan dengan pelaburan, 56,000 Ether yang ditipu daripada perbendaharaan Axie Infinity DAO akan kekal “terlindung” sementara syarikat dan penguatkuasa undang-undang cuba mendapatkan kembali kripto. Rancangan mereka adalah untuk menunggu dua tahun dan kemudian mendapat undian DAO tentang apa yang perlu dilakukan seterusnya.

Setakat dana yang dicuri, kira-kira 168k Ether (bernilai lebih $540 juta semasa penulisan ini) kekal dalam dompet di mana pencuri atau pencuri meninggalkan mereka. Percubaan untuk mencuci haul sebesar itu adalah masalah kerana sesiapa sahaja boleh melihat transaksi yang dibuat pada rantaian blok. Seperti yang kami perincikan pada tahun 2013, sementara pengadun kripto atau gelas boleh membantu mengaburkan sumber dana, organisasi penguatkuasa undang-undang memberi tumpuan kepada mereka dengan lebih berhati-hati, dan mencuci jumlah yang begitu besar boleh mengambil masa yang lama.

Laporan oleh The Wall Street Journal memetik Ketua Pegawai Eksekutif platform hadiah pepijat Immunefi mengatakan bahawa memindahkan wang sebanyak ini melalui gelas boleh mengambil masa bertahun-tahun. Pemerhati industri seperti Peckshield teruskan menyiarkan makluman dalam masa nyata kerana sebahagian kecil daripada kripto yang dicuri beralih daripada akaun pencuri ke dompet lain dan menjadi pengadun seperti Tornado Cash.

Nguyen berkata bahawa Rangkaian Ronin akan mengembangkan bilangan nod pengesah pada rangkaian rantaian blok buktinya dalam tempoh tiga bulan akan datang daripada lima kepada 21 untuk mengukuhkan keselamatan. Mempunyai lebih sedikit nod untuk menyemak urus niaga menjadikan perkara lebih cepat dan lebih cekap. Namun, ia boleh menjadi risiko keselamatan jika seseorang berkompromi dengan cukup daripada mereka — dalam kes ini, penyerang mengambil alih lima daripada sembilan nod dan boleh mengeluarkan sebarang dana yang mereka inginkan.

Sebelum penggodam berlaku, Axie Infiniti telah pun mengalami penurunan 45 peratus dalam pengguna aktif harian, seperti yang dilaporkan oleh Bloombergdan isu ekonomi dalam permainan yang menyebabkan pengendali mengurangkan jumlah token SLP yang boleh diperoleh pemain melalui permainan PVE setiap hari (gewang permainan ini ialah anda boleh bermain untuk mendapatkan wang menggunakan aksara NFT yang telah anda beli akses) separuh“dengan mengambil kira kesihatan ekosistem jangka panjang.”

Walaupun berlaku kecurian, syarikat itu baru sahaja melancarkan versi alfa “Akses Awal” bagi permainan seterusnya, Axie Infiniti: Asal (satu lagi spin-off yang dirancang, Tanah, akan menjemput pemain untuk mengambil peranan yang menyeronokkan sebagai “baron tanah.” “Pengalaman ekosistem” baharu ini sepatutnya lebih mengalu-alukan khalayak di seluruh dunia (Axie Infiniti menuntut lebih 2.2 juta pemain aktif bulanan, dan penjejak pemain menunjukkan kira-kira 40 peratus berada di Filipina, di mana ramai yang bergantung kepadanya sebagai pekerjaan sepenuh masa), dengan “antara muka serba baharu, mekanik permainan, seni, kesan khas, jalan cerita dan pengalaman onboarding yang luas.”

Paling penting, tidak seperti permainan asas, pemain akan bermula dengan tiga “paksi” percuma untuk bertempur. Walaupun paksi percuma mereka tidak membenarkan penyertaan dalam bahagian “peroleh” “bermain untuk mendapatkan”, ideanya ialah ini adalah cara untuk orang ramai mencuba permainan tanpa perlu membeli watak NFT atau menyewa satu daripada pemain pengurus yang memajak akses sebagai pertukaran untuk potongan pendapatan. Seperti yang dinyatakan dalam pengumuman, “Akhirnya pemain baharu akan dapat mempelajari permainan ini, dan jatuh cinta dengan alam semesta sebelum perlu menyentuh crypto dan NFT!”

Pembangun mengatakan bahawa versi permainan Battles v2 (Klasik) semasa akan kekal secara langsung sehingga mereka menyelesaikan ujian, kemudian menafikan versi lama dan memindahkan ganjaran token ke Origins, mengalih keluar insentif berharga untuk bermain permainan yang lebih lama. Mana-mana pemain yang tertarik untuk mencipta dompet Ronin dan membiayainya dengan mata wang kripto untuk membeli axies boleh meredakan fikiran mereka bahawa pengguna akan dibayar balik selepas rompakan besar, tetapi adakah itu cukup untuk membuatkan sesiapa yakin ia tidak akan berlaku lagi?We want to say thanks to the writer of this write-up for this awesome content

Selepas $600 juta pencurian crypto, pasukan Axie Infinity mengumpul $150 juta dan melancarkan satu lagi permainan NFT


Visit our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/