Selepas kata dua Elon Musk, pekerja Twitter mula keluar

18 Nov (Reuters) – Beratus-ratus pekerja Twitter Inc dianggarkan telah memutuskan untuk berhenti daripada syarikat media sosial yang terkepung itu berikutan tarikh akhir Khamis daripada pemilik baharu Elon Musk bahawa kakitangan mendaftar untuk “jam yang panjang dengan intensiti tinggi,” atau meninggalkannya.

Pemergian itu menyerlahkan keengganan sebahagian daripada 3,000 atau lebih pekerja Twitter untuk kekal di sebuah syarikat di mana Musk sebelum ini memecat separuh daripada tenaga kerja termasuk pengurusan atasan, dan tanpa belas kasihan mengubah budaya untuk menekankan masa yang panjang dan kadar yang sengit.

Musk melalui Twitter lewat Khamis dan berkata bahawa dia tidak bimbang tentang peletakan jawatan kerana “orang terbaik akan tinggal.”

Pemilik jutawan itu juga menambah: “Kami hanya mencecah satu lagi sepanjang masa dalam penggunaan Twitter…,” tanpa mengulas lanjut.

Musk bertemu beberapa pekerja terkemuka pada hari Khamis untuk cuba meyakinkan mereka untuk kekal, kata seorang pekerja semasa dan pekerja baru-baru ini berlepas yang berhubung dengan rakan sekerja Twitter.

Syarikat itu juga memberitahu pekerja bahawa ia akan menutup pejabatnya dan memotong akses lencana sehingga Isnin, menurut dua sumber. Pegawai keselamatan mula menendang beberapa pekerja dari satu pejabat pada petang Khamis, kata satu sumber.

Lebih 110 pekerja Twitter merentasi sekurang-kurangnya empat benua telah mengumumkan keputusan mereka untuk keluar dalam siaran Twitter awam yang disemak oleh Reuters, walaupun setiap peletakan jawatan tidak dapat disahkan secara bebas. Kira-kira 15 pekerja, ramai dalam jualan iklan, menyiarkan hasrat mereka untuk kekal di syarikat itu.

Dalam alat sembang dalaman Twitter, lebih 500 pekerja menulis mesej perpisahan pada hari Khamis, kata sumber yang biasa dengan nota itu.

Tinjauan di apl tempat kerja Blind, yang mengesahkan pekerja melalui alamat e-mel kerja mereka dan membenarkan mereka berkongsi maklumat tanpa nama, telah menunjukkan 42% daripada 180 responden memilih “Mengambil pilihan keluar, saya bebas!”

Satu suku berkata mereka telah memilih untuk kekal “dengan berat hati,” dan hanya 7% daripada peserta tinjauan pendapat berkata mereka “mengklik ya untuk kekal, saya tegar.”

Bilangan tepat pekerja yang berhasrat untuk meninggalkan syarikat tidak dapat ditentukan dengan segera.

Twitter tidak menjawab permintaan untuk komen.

KESTABILAN PLATFORM

Perlepasan itu termasuk ramai jurutera yang bertanggungjawab untuk membetulkan pepijat dan mencegah gangguan perkhidmatan, menimbulkan persoalan tentang kestabilan platform di tengah kehilangan pekerja.

Seorang pekerja Twitter dilihat memasuki pejabat di New York City, AS, 9 November 2022. REUTERS/Brendan McDermid – RC2JIX9JBT3F

Pada petang Khamis, versi aplikasi Twitter yang digunakan oleh pekerja mula perlahan, menurut satu sumber yang biasa dengan perkara itu, yang menganggarkan bahawa versi awam Twitter berisiko rosak pada waktu malam.

“Sekiranya ia pecah, tiada siapa yang tinggal untuk membetulkan keadaan di banyak kawasan,” kata orang itu yang enggan namanya disiarkan kerana takut akan hukuman.

Laporan gangguan Twitter meningkat dengan mendadak daripada kurang daripada 50 kepada kira-kira 350 laporan pada petang Khamis, menurut laman web Downdetector, yang menjejaki gangguan tapak web dan aplikasi.

Dalam sembang peribadi di Signal dengan kira-kira 50 kakitangan Twitter, hampir 40 berkata mereka telah memutuskan untuk keluar, menurut bekas pekerja itu.

Dan dalam kumpulan Slack persendirian untuk pekerja semasa dan bekas Twitter, kira-kira 360 orang menyertai saluran baharu bertajuk “pemberhentian secara sukarela,” kata seorang yang mempunyai pengetahuan tentang kumpulan Slack.

Tinjauan berasingan di Blind meminta kakitangan untuk menganggarkan berapa peratus orang akan meninggalkan Twitter berdasarkan persepsi mereka. Lebih separuh daripada responden menganggarkan sekurang-kurangnya 50% pekerja akan keluar.

Pada awal hari Rabu, Musk telah menghantar e-mel kepada pekerja Twitter, berkata: “Melangkah ke hadapan, untuk membina terobosan Twitter 2.0 dan berjaya dalam dunia yang semakin kompetitif, kami perlu menjadi sangat tegar”.

E-mel itu meminta kakitangan untuk mengklik “ya” jika mereka mahu bertahan. Mereka yang tidak menjawab sebelum 5 petang waktu Timur pada hari Khamis akan dianggap telah berhenti dan diberi pakej pemecatan, kata e-mel itu.

Apabila tarikh akhir semakin hampir, pekerja berebut untuk memikirkan apa yang perlu dilakukan.

Satu pasukan dalam Twitter memutuskan untuk mengambil lompatan bersama dan meninggalkan syarikat itu, seorang pekerja yang akan pergi memberitahu Reuters.

Hati biru dan emoji tabik membanjiri Twitter dan ruang sembang dalamannya pada hari Khamis, kali kedua dalam dua minggu ketika pekerja Twitter mengucapkan selamat tinggal.

Pemergian yang ketara termasuk Tess Rinearson, yang ditugaskan untuk membina pasukan mata wang kripto di Twitter. Rinearson tweet hati biru dan tabik emoji.

Dalam jelingan yang jelas terhadap gesaan Musk agar pekerja menjadi “tegar,” bios profil Twitter beberapa jurutera yang berlepas pada hari Khamis menggambarkan diri mereka sebagai “jurutera lembut” atau “bekas jurutera tegar.”

Ketika peletakan jawatan itu bermula, Musk membuat jenaka di Twitter.

“Bagaimana anda membuat sedikit kekayaan dalam media sosial?” dia tweet. “Mulakan dengan yang besar.”

Laporan oleh Sheila Dang di Dallas, Hyunjoo Jin di San Francisco dan Paresh Dave di Oakland, Calif.; Laporan tambahan oleh Martin Coulter dan Akanksha Khushi; Penyuntingan oleh Sam Holmes dan Mark Potter

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to say thanks to the writer of this article for this incredible material

Selepas kata dua Elon Musk, pekerja Twitter mula keluar


You can find our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/