Selepas telatah Elon Musk di Twitter, pengiklan mungkin berfikir dua kali buat masa ini | Perniagaan CNN


New York
Perniagaan CNN

Beberapa jam sebelum berita tersebar pada hari Khamis bahawa dia telah menyelesaikan pemerolehan $44 bilionnya daripada Twitter, Elon Musk menulis surat terbuka kepada pengiklan yang menekankan bahawa dia tidak mahu platform itu menjadi “lapangan neraka percuma untuk semua”.

Tetapi percubaan untuk meyakinkan industri pengiklanan, yang membentuk sebahagian besar perniagaan Twitter, dengan cepat dibayangi oleh hari pertama Musk sebagai pemilik baharu platform itu. Sesetengah pakar industri kini meramalkan penghijrahan pengiklan mungkin akan datang lebih awal daripada jangkaan.

Dalam tempoh 24 jam pertama pemilikannya, terdapat beberapa laporan bahawa komen perkauman, ucapan kebencian dan kandungan lain yang tidak menyenangkan telah meningkat dengan ketara di Twitter apabila pengguna menguji janji Musk bahawa dia akan membenarkan “bersuara bebas” di platform. Kemudian pada hujung minggu, Musk dikritik secara meluas untuk tweet (kemudian memadam tanpa memberikan sebab) pautan kepada teori konspirasi pinggir tentang serangan ganas ke atas Paul Pelosi, suami Speaker Dewan Rakyat Nancy Pelosi.

“Saya rasa pengiklan bersedia untuk meninggalkannya,” kata Claire Atkin, pengasas bersama badan pemantau adtech Check My Ads. “Ia berkemungkinan besar anjakan seismik untuk pemasar dan pengiklan.”

Selepas berbulan-bulan ketidakpastian tentang pemerolehan Musk yang belum selesai, pengiklan kini mesti menghadapi persoalan tentang bagaimana Musk akan menukar platform, yang sudah pun digerakkan dalam ruang iklan digital walaupun pengaruh politiknya yang terlalu besar. Musk, yang dikenali sebagai usahawan yang inovatif dan tokoh yang tidak menentu, telah berjanji untuk memikirkan semula dasar penyederhanaan kandungan Twitter dan membatalkan larangan kekal terhadap tokoh kontroversi, termasuk bekas Presiden Donald Trump.

Jenama telah lama sensitif terhadap jenis kandungan yang dilawan oleh iklan mereka, isu yang menjadi lebih rumit oleh media sosial. Kebanyakan pemasar bimbang apabila iklan mereka disiarkan bersama kandungan toksik seperti ucapan benci, pornografi atau maklumat salah. Dan jika Twitter terus bergelut dengan peningkatan dalam kandungan sedemikian — atau jika Musk mengemas kini dasar Twitter untuk membenarkan sebahagian daripadanya secara jelas — syarikat mungkin menghentikan pengiklanan di sana kerana bimbang risiko terhadap jenama mereka, atau kerana mereka menjangkau khalayak yang lebih kecil jika biasa pengguna juga berlepas.

“Jika anda memikirkan tentang wang, pelaburan dan penjagaan, penjagaan dan perhatian sebenar yang digunakan untuk berhubung dengan pengguna, dan kemudian untuk membolehkan iklan anda diterbitkan bersebelahan dengan pembohongan … ia bertentangan dengan semua yang ingin dilakukan oleh jenama,” kata Atkin.

Musk, yang sebelum ini tweeted “Saya benci pengiklanan” dan menyatakan bahawa dia mahu menjadikan platform kurang bergantung padanya, juga menghadapi realiti bahawa kira-kira 90% daripada pendapatan Twitter datang daripada pengiklanan. Sebagai tambahan kepada surat terbuka kepada pengiklan, pasukan Musk menghabiskan hari Isnin “bertemu dengan komuniti pemasaran dan pengiklanan” di New York, menurut Jason Calacanisahli bulatan dalaman Musk.

Dalam perbualan awam dan peribadi dengan pengiklan, Twitter juga tertekan bahawa dasar kandungannya tidak berubah berikutan pemerolehan itu, dan Musk telah berkata mereka tidak akan berubah sehingga majlis penyederhanaan kandungan baharu dilantik (nampaknya untuk menggantikan majlis penyederhanaan kandungan syarikat majlis Amanah dan Keselamatan sedia ada).

Tetapi Musk mungkin menghadapi perjuangan yang sukar. Perniagaan pengiklanan digital Twitter jauh lebih kecil daripada perniagaan Meta, Google dan Amazon, dan tidak mempunyai pertumbuhan dan demografi pengguna TikTok. Dan sudah banyak jenama mengurangkan perbelanjaan iklan digital dalam beberapa bulan kebelakangan ini di tengah-tengah kegawatan ekonomi. Jenama mungkin tidak mengambil masa yang lama untuk mengurangkan lagi.

General Motors

(GM)
yang bersaing dengan Tesla Musk

(TSLA)
, berkata pada hari Jumaat ia akan menghentikan pembayaran untuk pengiklanan di Twitter sementara ia menilai “hala tuju baharu Twitter.” CNN pada hari Isnin menjangkau lebih daripada sedozen jenama lain yang mengiklankan di Twitter, yang kebanyakannya tidak bertindak balas. Toyota

(TM)
Tesla yang lain

(TSLA)
pesaing, memberitahu CNN bahawa ia “dalam perbincangan dengan pihak berkepentingan utama dan memantau keadaan” di Twitter. Ben & Jerry’s berkata bahawa “pada ketika ini kami tidak mempertimbangkan untuk mengambil sebarang tindakan.”

Pada hari Isnin, Global Alliance of Responsible Media, sebuah konsortium terkemuka pengiklan dan platform, termasuk Twitter, menerbitkan surat terbuka kepada Musk, menggalakkannya memastikan Twitter terus sejajar dengan piawaian kumpulan itu, yang menetapkan ucapan benci, keganasan, gangguan dan layanan tidak sensitif terhadap isu sosial yang diperdebatkan sebagai “tidak sesuai untuk sebarang sokongan pengiklanan.” Sebagai tindak balas kepada surat itu, Musk berkata dalam a tweet, “Komitmen Twitter terhadap keselamatan jenama tidak berubah,” dan Ketua Pegawai Pelanggan Twitter Sarah Personette menambah bahawa syarikat mengambil serius keselamatan jenama dan perkongsiannya dengan organisasi. (Personette tweet pada hari Selasa bahawa dia meletak jawatan daripada syarikat minggu lepas.)

Juga pada hari Isnin, Angelo Carusone, Ketua Pegawai Eksekutif badan pemerhati media Media Matters for America, tweet menyeru pengiklan utama Twitter “untuk memberi tekanan pada Twitter sekarang” untuk menangani peningkatan kebencian dan kandungan toksik yang lain dengan lebih baik. Pada hari Selasa, sekumpulan lebih daripada 40 organisasi masyarakat sivil, termasuk Media Matters, NAACP, GLAAD dan Center for Countering Digital Hate, menghantar surat terbuka kepada pengiklan terkemuka Twitter menyeru mereka untuk menghentikan pengiklanan di platform jika Musk mengurangkan penyederhanaan kandungan.

“Pengiklan sangat sensitif terhadap perubahan landskap media sosial,” kata Atkin, sambil menambah bahawa soalan untuk Twitter kini “sama ada Elon Musk boleh terus menjadi broker kepercayaan dengan pengiklan atau jika dia akan terus menyemai ketidakpastian dan ketakutan.”

Sebagai tindak balas kepada permintaan untuk mengulas mengenai cerita ini, seorang wakil Twitter menunjuk CNN kepada tweet terdahulu oleh Musk dan Personette dan surat Musk kepada pengiklan, serta tweet oleh Ketua Keselamatan dan Integriti Twitter Yoel Roth menyatakan bahawa dasar platform itu tidak ‘t berubah, walaupun ia menghadapi peningkatan dalam kandungan kebencian daripada kebanyakan akaun bukan manusia.

Dalam benang tweet yang berasingan pada hari Isnin, Roth berkata bahawa syarikat itu sejak Sabtu “telah memberi tumpuan untuk menangani lonjakan tingkah laku yang penuh kebencian di Twitter.” Dia menambah: “Kami telah membuat kemajuan yang boleh diukur, mengalih keluar lebih daripada 1500 akaun dan mengurangkan tera pada kandungan ini kepada hampir sifar.”

Seorang eksekutif pengiklanan memberitahu CNN pada hari Isnin bahawa berpuluh-puluh pelanggan mereka telah menghubungi mereka dalam beberapa hari kebelakangan ini untuk mendapatkan panduan mengenai situasi itu.

“Ia kelihatan seperti masa yang munasabah untuk pengiklan memikirkan semula sesuatu,” kata David Karpf, profesor bersekutu di Sekolah Media dan Hal Ehwal Awam di Universiti George Washington. “Saya rasa pengiklan akan melihat perkara ini dan berkata, adakah produk pengiklanan Twitter yang lemah menjadi pelaburan yang lebih baik atau lebih teruk? Dan ia akan menjadi sama atau lebih teruk sedikit … pengiklan pastinya tidak akan mula berbelanja lebih di Twitter dalam masa terdekat.”

Terdapat duluan bagi pengiklan yang meninggalkan platform kerana kandungan yang penuh kebencian. Pada tahun 2020, berpuluh-puluh jenama telah menandatangani secara terbuka ke Boikot pengiklan #StopHateForProfit Facebook, yang menyeru platform itu kerana “kegagalan berulang untuk menangani secara bermakna percambahan besar kebencian pada platformnya.”

Tetapi apabila ia datang ke Twitter, jenama mungkin perlu berhati-hati untuk mengelakkan tindak balas. Selepas GM mengumumkan jeda pengiklanan Twitternya, beberapa pengguna di platform itu, termasuk beberapa tokoh politik yang berhaluan kanan, telah menyeru agar syarikat itu diboikot.

Oleh kerana Musk telah meletakkan dirinya sebagai ahli maksima “pertuturan bebas”, dan seorang yang mempunyai sokongan kuat di kalangan ramai ahli politik konservatif, jenama berisiko dibingkaikan sebagai ucapan anti-bebas jika mereka keluar dari platform. Tetapi jenama juga berisiko kelihatan menyokong ucapan kebencian dan kandungan berbahaya lain secara tersirat jika mereka kekal, bermakna ramai yang mungkin memutuskan untuk menjeda pengiklanan mereka secara senyap-senyap di tapak tanpa pengumuman rasmi.

“Pengiklan mendapati sukar untuk menimbang secara terbuka tentang jenis kedudukan yang tidak boleh dimenangi untuk diambil,” kata eksekutif pengiklanan kepada CNN.We would like to give thanks to the writer of this write-up for this incredible web content

Selepas telatah Elon Musk di Twitter, pengiklan mungkin berfikir dua kali buat masa ini | Perniagaan CNN


You can find our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/