Selesema burung telah merebak ke 27 negeri, menaikkan harga telur secara mendadak

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Harga telur telah melonjak dalam beberapa minggu kebelakangan ini sebahagiannya disebabkan oleh gelombang selesema burung yang besar yang telah menjangkiti hampir 27 juta ayam dan ayam belanda di Amerika Syarikat, memaksa ramai petani untuk “mengurangkan populasi” atau memusnahkan haiwan mereka untuk mengelakkan penyebaran selanjutnya.

Virus ini telah memberi kesan kepada banyak spesies burung yang berbeza, termasuk penguin dan helang botak. Tetapi penyebarannya di kalangan ayam itik sangat besar, terutamanya di kalangan ayam dibesarkan untuk telur mereka.

Pada hari Jumaat, Jabatan Pertanian AS mengumumkan lagi wabak lainyang ini dalam dua kumpulan di Idaho, menjadikan itu negeri ke-27 di mana virus itu telah ditemui sejak Februari.

Menurut USDA, harga sedozen telur pada bulan November berlegar sekitar $1. Sekarang, harga itu ialah $2.95 dan meningkat.

Penyakit ini memberi kesan kepada burung komersial, kawanan ayam belakang rumah penggemar dan burung liar, dan merebak melalui rembesan dan membawa kepada lumpuh, bengkak dan pengeluaran telur yang berkurangan. Tiada kes manusia virus influenza burung ini dikesan di Amerika Syarikat.

Setakat ini, kira-kira 1.3 peratus daripada semua ayam AS telah terjejas dalam wabak ini dan kira-kira 6 peratus daripada kumpulan ayam belanda AS, kata Grady Ferguson, penganalisis penyelidikan kanan untuk Gro Intelligence, sebuah platform data pertanian.

Ferguson menjejaki wabak besar terakhir selesema burung pada 2015, mengatakan bahawa wabak ini berpotensi menjadi lebih ketara dan mengganggu pasaran ayam dan telur. Semasa wabak terakhir, pada ketika wabak ini, 66 hari selepas pengesanan pertama, peratusan jumlah ayam terjejas ialah .02 peratus, akhirnya meningkat kepada sekitar 2.5 peratus ayam yang dijangkiti dan 50 juta burung dimusnahkan.

Bagaimana wabak selesema burung terburuk dalam sejarah AS merugikan anda

“Kami berada di atas dan melebihi kadar penyebaran yang kami lihat pada 2015,” kata Ferguson. “Kali lepas, 81 peratus daripada kes adalah pada bulan keempat dan kelima, apabila keadaan meletup. Apa yang harga telur ayam lakukan kali terakhir menjejaskan pasaran selama bertahun-tahun. Kami sudah dua bulan memasuki wabak sekarang, dan protokol keselamatan tidak berfungsi. Saya tidak mahu menjadi Chicken Little, tetapi saya fikir ia akan menjadi lebih teruk daripada kali lepas.”

Beliau berkata sebagai tambahan kepada harga yang lebih tinggi untuk sekotak sedozen telur, pengguna “akan melihat harga yang lebih tinggi untuk semua barangan bakar dan pelbagai jenis makanan yang diproses daripada kek cawan hingga ke salad dressing. Restoran akan mempunyai masa yang lebih sukar untuk mewajarkan mengapa mereka harus memberi anda telur dadar tiga telur untuk satu dolar. Dan dari segi daging ayam, keadaan kali ini juga lebih teruk daripada kali terakhir.”

Majoriti burung yang terpaksa dimusnahkan kali terakhir adalah ayam petelur dan ayam betina (ini adalah burung yang tidak matang secara seksual yang akan menjadi lapisan) dan sangat sedikit ayam pedaging (burung yang dimakan pengguna) terjejas, kata Ferguson. Setakat ini dalam wabak ini, 9 peratus haiwan yang terjejas adalah ayam pedaging, katanya, yang akan menyebabkan harga ayam yang sudah tinggi meningkat lebih tinggi.

Tom Super, naib presiden kanan komunikasi untuk Majlis Ayam Kebangsaan, berkata bahawa penternak ayam “berganda dan tiga kali ganda” dalam biosekuriti di ladang ayam, menambah protokol seperti pancuran mandian untuk pekerja semasa mereka masuk dan keluar dari kemudahan, dan mandian tayar antiseptik untuk trak supaya jangkitan tidak dipindahkan dari satu kemudahan ke kemudahan yang lain.

Super berkata bahawa selesema burung akan menambah kos ayam, tetapi ia hanya salah satu daripada beberapa tekanan harga sekarang. Beliau menyenaraikan kos makanan yang lebih tinggi untuk haiwan, kos bahan api yang lebih tinggi untuk mengangkut haiwan dan juga keputusan pentadbiran Biden untuk membenarkan tahap etanol dalam petrol yang lebih tinggi, yang meningkatkan lagi harga jagung dan soya yang penting untuk makanan haiwan.

AS mengimport sedikit dari Ukraine dan Rusia, tetapi kos makanan dan pertanian dijangka meningkat

Emily Metz, presiden Lembaga Telur Amerika, berkata bahawa kira-kira 5 peratus daripada kumpulan ayam petelur telah terjejas setakat ini, tetapi dia lebih optimistik tentang trajektori wabak ini.

“Intinya adalah kami bermula sedikit lebih awal daripada yang kami lakukan pada 2015 [with biosecurity protocols],” dia berkata. “Kami mempelajari beberapa pelajaran yang sukar pada 2015, bahawa biosekuriti kami tidak berada di tempat yang sepatutnya. Kami telah melabur dalam perubahan besar.”

Beliau menyifatkan protokol baharu berteknologi tinggi seperti sistem cahaya laser untuk menghalau burung yang berhijrah bagi menghalang mereka daripada mendarat di tanah ladang atau bangunan. Dan sementara dia mengakui harga semakin meningkat, dia menunjukkan kos input petani sebagai faktor yang lebih besar daripada momok selesema burung.

“Ia membimbangkan, dan saya berkongsi kebimbangan mengenai kemampuan. Tetapi telur masih merupakan salah satu protein yang paling berpatutan, tidak ada, “katanya.

Andrew Van Dam menyumbang kepada laporan ini.

We would like to give thanks to the author of this post for this remarkable material

Selesema burung telah merebak ke 27 negeri, menaikkan harga telur secara mendadak


Our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/