Semua tanda amaran kemelesetan ekonomi minggu ini

Pasaran saham yang lembap, inflasi yang melambung tinggi, dan kenaikan kadar faedah telah menyebabkan rakyat Amerika kurang optimistik tentang keadaan ekonomi. Sentimen pengguna telah menjunam ke paras terendah, menurut tinjauan Universiti Michigan yang dikeluarkan minggu lalu, didorong oleh kekecewaan terhadap harga yang tinggi.

Untuk menjadi jelas: kita tidak berada dalam kemelesetan, sekurang-kurangnya belum. Tetapi tanda-tanda kemelesetan ekonomi semakin meningkat, dalam sektor daripada komoditi kepada perumahan . Inilah yang dilaporkan Perniagaan CNN minggu lepas:

Harga untuk logam mencecah paras terendah 16 bulan pada Khamis selepas jatuh lebih daripada 11% dalam masa dua minggu — itu berita buruk bagi pelabur yang melihat harga tembaga sebagai penawar bagi ekonomi global.

Tembaga digunakan secara meluas dalam bahan binaan, dan ia menghadapi peningkatan permintaan dalam ekonomi yang berkembang. Permintaan itu hilang apabila ekonomi menguncup.

Harga meningkat awal tahun ini apabila Rusia, yang menyumbang 4% daripada pengeluaran tembaga global, menyerang Ukraine. Peniaga yang bimbang tentang kekurangan bekalan mula menyorok logam itu. Dan sekarang, harga tembaga jatuh.

“Harga tembaga baru mula mengambil kira fakta bahawa pertumbuhan global semakin perlahan,” Daniel Ghali, pengarah strategi komoditi di TD Securities, memberitahu CNN Business Julia Horowitz.

Indeks Pengurus Pembelian

Indeks yang dikeluarkan oleh S&P Global pada Khamis mendapati bahawa pengeluaran sektor swasta AS perlahan “secara mendadak” pada bulan Jun. Chris Williamson, ketua ekonomi perniagaan di S&P Global Market Intelligence, berkata pengeluar barangan tidak penting adalah melihat penurunan dalam pesanan kerana pengguna bergelut dengan kenaikan harga.

Kenaikan kadar faedah Fed yang agresif semakin melemahkan mood.

“Keyakinan perniagaan kini berada pada tahap yang biasanya akan menandakan kemelesetan ekonomi, menambah risiko kemelesetan,” kata Williamson. Perniagaan CNN’ Julia Horowitz.

Sentimen pengguna

Tinjauan Universiti Michigan yang diikuti rapat yang dikeluarkan Jumaat mendapati bahawa sentimen pengguna AS mencapai rekod rendah baharu pada bulan Jun -— tahap yang paling rendah direkodkan sejak universiti mula mengumpul data 70 tahun lalu.

Indeks Jun menyaksikan penurunan 14.4% sejak Mei apabila pengguna menjadi semakin bimbang tentang inflasi. Kira-kira 79% daripada pengguna tersebut berkata mereka menjangkakan masa buruk untuk keadaan perniagaan pada tahun akan datang, tahap tertinggi untuk metrik itu sejak 2009.

Peratusan pengguna yang menyalahkan inflasi kerana menghakis taraf hidup mereka, 47% mengikut indeks Jun, hanya satu mata peratusan lebih rendah daripada paras tertinggi sepanjang masa yang dicapai semasa Kemelesetan Besar.

“Memandangkan harga yang lebih tinggi menjadi lebih sukar untuk dielakkan, pengguna mungkin merasakan mereka tidak mempunyai pilihan selain menyesuaikan corak perbelanjaan mereka, sama ada melalui penggantian barangan atau pembelian terdahulu sama sekali,” kata Joanna Hsu, pengarah Tinjauan Pengguna. “Kepantasan dan keamatan di mana pelarasan ini berlaku akan menjadi kritikal untuk trajektori ekonomi.”

Harga gas

Berita baik: Orang Amerika boleh menemui beberapa kelegaan sedang dalam perjalanan untuk harga gas.

Berita buruk: Ini kerana peniaga bertaruh pada kemelesetan, kata Allison Morrow dari Perniagaan CNN.

Memandangkan pemandu AS merasakan kesakitan pada pam, mereka mula menarik semula petrol pada musim bunga ini, mengurangkan permintaan dan menurunkan harga.

Walaupun penarikan semula permintaan boleh membawa kelegaan sementara, ia juga menunjukkan kebimbangan ekonomi yang lebih luas.

“Tindakan pasaran pagi ini mempunyai kebimbangan kemelesetan yang tertulis di seluruhnya,” tulis Peter Boockvar, ketua pegawai pelaburan di Bleakley Advisory Group, awal minggu ini. Dia meletakkan kemungkinan kemelesetan tahun ini pada 99% kerana “tiada 100%.”

Kemerosotan perumahan

Berita baik: A menyejukkan pasaran perumahan mungkin tidak menjejaskan ekonomi dan pasaran saham.

Harga telah meningkat, menyebabkan pemilikan rumah tidak dapat dicapai oleh ramai rakyat Amerika, dan kadar gadai janji telah meningkat selepas kenaikan kadar Fed dan lonjakan hasil bon.

Tetapi Lennar, seorang pembina rumah yang sahamnya turun hampir 45% tahun ini, melaporkan pendapatan yang lebih baik daripada jangkaan pada hari Rabu dan peningkatan 4% dalam pesanan rumah baharu.

Ketua Pegawai Eksekutif Lennar, bagaimanapun, kekal berhati-hati, berkata dalam keluaran pendapatan suku kedua syarikat bahawa ia adalah “saat yang rumit dalam pasaran.”

Walaupun kelembapan dalam pasaran perumahan, pakar berharap ia tidak akan merebak ke ekonomi seperti yang berlaku pada gelembung perumahan pada tahun 2008.

“Bank berada dalam keadaan yang lebih baik sekarang, dan mereka tidak memberikan pinjaman kepada orang yang tidak mempunyai kredit atau kredit buruk,” Michael Sheldon, ketua pegawai pelaburan dengan RDM Financial Group di Hightower, memberitahu CNN Business Paul R. La Monica. “Jika berlaku kemelesetan, kesan ke atas perumahan mungkin ringan. Tidak banyak ketidakseimbangan seperti yang kita alami sebelum ini.”

Perniagaan CNN Julia Horowitz, Alicia Wallace, Allison Morrow dan Paul R. La Monica menyumbang kepada laporan ini.

We want to give thanks to the author of this article for this remarkable content

Semua tanda amaran kemelesetan ekonomi minggu ini


Our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/