Semua yang anda perlu tahu tentang penggalak Covid-19 yang dikemas kini | CNNCNN

Ada jenis baru Tembakan Covid-19 akan datang ke farmasi atau klinik berhampiran anda tidak lama lagi.

Pentadbiran Makanan dan Dadah AS telah membenarkan vaksin yang dikemas kini yang menyasarkan strain asal coronavirus serta subvarian Omicron BA.4 dan BA.5. Harapannya ialah tangkapan ini akan meningkatkan perlindungan terhadap virus yang sedang beredar yang menyebabkannya Covid-19.

Siapa yang patut mendapatkan gambar baharu ini? Bilakah mereka akan tersedia? Dan mengapa anda perlu mempertimbangkan satu?

Inilah semua yang anda perlu tahu tentang penggalak bivalen.

Vaksin bivalen baharu ini membawa arahan untuk membantu sel kita membuat pertahanan terhadap dua jenis virus yang menyebabkan Covid-19. Pukulan mengarahkan sel untuk membuat antibodi yang mengikat bahagian tertentu protein spike daripada kedua-dua strain asal virus SARS-CoV-2 dan subvarian BA.4 dan BA.5 Omicron, yang berkongsi lonjakan yang sama.

BA.4 dan BA.5 ialah varian dominan di Amerika Syarikat, menyebabkan purata 91,000 jangkitan baharu setiap hari.

“Ini adalah vaksin yang dibuat, dikilangkan dan dihantar secara serupa dengan vaksin mRNA Covid yang kebanyakan kita sudah mendapat,” kata Dr. Gregory Poland, yang mengetuai kumpulan penyelidikan vaksin di Mayo Clinic di Rochester, Minnesota. “Dalam satu erti kata, anda baru sahaja menukar pelan tindakan.”

Mempunyai dua kali cetak biru tidak bermakna anda mendapat dua kali ganda dos bahan aktif.

“Jumlah kandungan mRNA – bahagian perniagaan vaksin – yang membawa kepada tindak balas imun adalah jumlah yang sama,” kata Dr. William Gruber, naib presiden kanan penyelidikan dan pembangunan vaksin di Pfizer, yang menjadikan salah satu daripada vaksin yang dikemas kini.

Penggalak Pfizer ialah dos 30 mikrogram yang mengandungi 15 mikrogram mRNA terhadap strain nenek moyang dan 15 mikrogram terhadap varian BA.4 dan BA.5. Ia dibenarkan untuk orang seawal 12 tahun.

Syarikat itu juga sedang menyusun semula tangkapannya untuk kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun dan akan meminta FDA untuk kebenaran penggalak yang dikemas kini pada awal Oktober. Ia bekerjasama dengan FDA untuk mengemas kini vaksin untuk kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 4 tahun.

Penggalak bivalen Moderna ialah dos 50 mikrogram, dengan 25 mikrogram mRNA direka untuk melawan strain nenek moyang coronavirus dan 25 mikrogram mRNA yang direka untuk melawan varian BA.4 dan BA.5. Ia dibenarkan untuk mereka yang berumur 18 tahun ke atas.

Kerajaan telah pun menerima tempahan untuk vaksin ini, dan kini FDA telah membenarkannya, berjuta-juta dos akan dihantar ke puluhan ribu tapak di seluruh negara. Ini termasuk pusat kesihatan masyarakat, jabatan kesihatan dan farmasi.

Seperti vaksin Covid-19 yang lalu, suntikan ini akan tersedia secara percuma. Tetapi ia mungkin sebahagian daripada hadiah percuma Covid-19 terakhir daripada kerajaan, yang mengatakan ia akan mula mengkomersialkan rawatan dan vaksin pada musim gugur ini.

Pfizer berkata ia mempunyai kapasiti untuk menghantar sehingga 15 juta dos menjelang 9 September.

Panel pakar yang menasihati Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS mengenai cadangan vaksinnya menyemak sains di sebalik tangkapan pada hari Khamis dan mengundi untuk mengesyorkannya. Pengarah CDC Dr. Rochelle Walensky kemudiannya menandatangani, bermakna orang ramai boleh mula mendapatkan tangkapan dengan segera.

“Apa yang saya jangkakan ialah, selepas tindakan CDC, anda akan mula melihat beberapa tempat mula memberikan beberapa pukulan di lengan pada hujung minggu, tetapi sangat sedikit kerana [of the] Hujung minggu Hari Pekerja. Dan jangkaan saya akan berakhir minggu depan, atau sudah tentu dalam tempoh 10 hari akan datang, anda akan mula melihat vaksin bivalen ini tersedia secara meluas di seluruh negara,” Dr. Ashish Jha, yang mengetuai Pasukan Tindak Balas Covid-19 Rumah Putih, memberitahu CNN.

Pentadbiran Biden menjangkakan ketersediaan pelantikan akan meningkat dalam beberapa hari pertama, dengan ketersediaan yang meluas dalam beberapa minggu. Orang ramai akan dapat mencari lokasi di Vaccines.gov.

Kerajaan juga sedang bersedia untuk melancarkan kempen yang akan menggesa rakyat Amerika mendapatkan suntikan selesema tahunan mereka bersama-sama dengan penggalak Covid-19 yang dikemas kini. Penyelidikan mengenai pendekatan ini menunjukkan bahawa ia selamat.

Inokulasi Covid-19 yang dikemas kini akan menjadi satu-satunya permainan di bandar apabila ia berkaitan dengan penggalak, sekurang-kurangnya untuk mereka yang berumur 12 tahun ke atas. FDA mengatakan penggalak yang lebih tua tidak lagi dibenarkan untuk kumpulan umur ini tetapi masih akan tersedia sebagai penggalak untuk kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun.

Ini adalah vaksin Covid-19 pertama yang akan dibenarkan untuk digunakan pada manusia selepas hanya diuji pada tikus. Ini adalah proses yang sama yang diikuti setiap tahun apabila suntikan selesema tahunan dikemas kini.

FDA membenarkan syarikat menyerahkan data daripada ujian haiwan untuk mempercepatkan tembakan ini kepada orang ramai. Kajian pada orang sedang dijalankan, menurut Pfizer’s Gruber.

Dr Peter Marks, yang mengarahkan Pusat Penilaian dan Penyelidikan Biologi FDA, berkata beliau menjangkakan bahawa ia akan menjadi satu atau dua bulan sebelum data mengenai manusia tersedia.

Pegawai berkata keperluan segera dengan penggalak ini adalah wajar menjelang musim gugur, apabila Covid-19 masih beredar pada tahap tinggi dan influenza dijangka kembali.

Tetapi keputusan untuk bergantung pada kajian haiwan telah menghasilkan beberapa kontroversi.

Sesetengah pakar vaksin merasakan bahawa kajian haiwan tidak memberikan bukti yang mencukupi untuk vaksin ini pada peringkat wabak ini.

“Anda meminta orang ramai mendapatkan produk baharu yang tiada datanya,” kata Dr. Paul Offit, yang mengarahkan pusat pendidikan vaksin di Hospital Kanak-kanak Philadelphia, kepada CNN. “Data tikus tidak mencukupi untuk melancarkan usaha 100-plus-bilion-dos.”

Offit berkata adalah masuk akal untuk menggunakan data daripada kajian haiwan untuk kemas kini kepada vaksin selesema tahunan kerana kami telah menggunakan tangkapan tersebut selama beberapa dekad dan kami memahami perkara yang perlu dicari oleh penanda bio semasa mengukur sama ada ia berfungsi. Apa yang dipanggil korelasi perlindungan ini tidak begitu difahami untuk vaksin Covid-19.

Bukan hanya pukulan yang berbeza, kata Poland. Pada ketika pandemik ini, sistem imun kita juga. Hampir semua rakyat Amerika telah dijangkiti coronavirus, diberi vaksin atau kedua-duanya. Sesetengah orang telah mempunyai empat atau lima dos vaksin.

“Jadi, jika anda berkata kepada saya, ‘bolehkah anda memberi jaminan kepada saya bahawa mendapatkan dos lima atau dos enam vaksin baharu ini dengan latar belakang menerima dos terdahulu ini benar-benar selamat?’ Saya akan berkata ‘tidak, saya tidak boleh.’ Kami sedang mengekstrapolasi. Dan saya fikir kita harus jelas mengenainya,” kata Poland.

Pegawai FDA menunjukkan bahawa kajian haiwan bukan satu-satunya data yang mereka semak untuk membuat keputusan mereka. Mereka mempertimbangkan dua baris bukti lain.

Yang pertama ialah rekod prestasi vaksin. Vaksin asas yang sama kini telah diberikan kepada ratusan juta orang di seluruh dunia. Mereka telah terbukti sangat berkesan dalam mencegah penyakit yang teruk dan kematian akibat Covid-19. Risiko yang berkaitan dengan vaksinasi mRNA adalah sangat, sangat rendah.

Bukti kedua datang daripada vaksin bivalen yang mungkin akan digunakan di Eropah tidak lama lagi.

Awal tahun ini, Pfizer dan Moderna membentangkan panel pakar bebas yang menasihati FDA dengan data tentang vaksin bivalen yang direka untuk menyasarkan strain asal Omicron, BA.1. Data itu menunjukkan bahawa vaksin meningkatkan tindak balas antibodi dan diterima dengan baik. UK telah membenarkan vaksin ini, tetapi ia tidak akan tersedia di AS.

Strain BA.1 tidak beredar lagi, dan FDA meminta pengeluar mengemas kini tangkapan AS mereka untuk memasukkan BA.4 dan BA.5 sebaliknya.

Marks berkata dalam taklimat hari Rabu bahawa beberapa bukti menunjukkan bahawa strain BA.4 dan BA.5 menjana tindak balas imun yang lebih kuat daripada BA.1, yang merupakan satu lagi sebab pegawai ingin memasukkannya dalam tangkapan yang dikemas kini.

Pesuruhjaya FDA Dr. Robert Califf berkata beliau memahami bahawa orang ramai mungkin ingin mengetahui lebih lanjut, tetapi beliau yakin bahawa vaksin ini selamat dan berkesan.

“Adalah adil untuk orang ramai mengemukakan soalan. Tetapi ini benar-benar konsensus terbaik yang kami ada di kalangan pakar bahawa ini adalah cara terbaik untuk pergi. … Sungguh menyakitkan melihat orang mati tanpa perlu apabila ada rawatan percuma yang boleh menghalang kematian mereka,” katanya.

“Saya akan berada di barisan hadapan di farmasi mendapatkan vaksinasi saya,” kata Califf, yang akan berusia 71 tahun bulan depan. “Saya sangat yakin tentang perkara ini.”

Pada masa lalu, ujian vaksin khusus varian mempunyai hasil yang kurang memberangsangkan. Sukar untuk mengetahui apakah kesan vaksin bivalen ini.

Dalam baru-baru ini kajian pracetak, diterbitkan sebelum semakan rakan sebaya, saintis cuba menganggarkan ini dengan analisis meta, atau kajian kajian. Anggaran tahap antibodi yang dikumpulkan selepas dos penggalak terhadap strain nenek moyang, serta terhadap varian tertentu, dan cuba menggunakan tahap tersebut untuk meramalkan keberkesanan tangkapan itu.

Mereka mendapati bahawa orang mendapat faedah terbesar daripada mendapat rangsangan, tempoh. Penggalak terhadap strain nenek moyang virus yang menyebabkan Covid-19 meningkatkan antibodi peneutral 11 kali ganda. Para saintis menganggarkan ia akan meningkatkan perlindungan seseorang terhadap jangkitan simptomatik dalam tempoh enam bulan akan datang daripada 50% kepada 86.5%.

Penggalak khusus varian berfungsi sedikit lebih baik, tetapi perbezaannya tidak dramatik. Selepas suntikan tersebut, perlindungan terhadap jangkitan gejala dalam tempoh enam bulan akan datang meningkat kepada 90.2%, hanya peningkatan 4.6%.

A semakan baru-baru ini kejadian buruk selepas vaksinasi penggalak mRNA pada orang dewasa Amerika Syarikat mendapati bahawa kesan sampingan adalah kurang biasa selepas dos penggalak berbanding selepas dos kedua vaksin, dan kebanyakannya adalah ringan. Kira-kira 1 daripada 8 orang dewasa melaporkan sakit kepala, demam atau sakit selepas penggalak. Pada kanak-kanak dan remaja, kesan sampingan yang biasa dilaporkan selepas penggalak adalah sakit di tapak suntikan, keletihan, sakit kepala dan sakit otot.

Jarang sekali, vaksin mRNA boleh menyebabkan miokarditis, atau bengkak di dalam atau di sekeliling jantung. Selepas lebih daripada 80 juta dos penggalak diberikan di Amerika Syarikat, sistem pengawasan keselamatan kerajaan menerima 37 laporan miokarditis yang boleh disahkan. Kebanyakannya adalah pada lelaki.

Kadar miokarditis tertinggi pada orang dewasa adalah pada lelaki yang lebih muda – berumur 18 hingga 24. Bagi setiap juta dos penggalak yang diberikan kepada lelaki pada usia ini, CDC menjangkakan tentang itu akan mengalami miokarditis. Bagi remaja, kadarnya lebih tinggi sedikit tetapi masih sangat rendah: kira-kira 11 kes miokarditis untuk setiap juta dos.

Marks berkata untuk meminimumkan risiko ini, pegawai mengarahkan supaya vaksin diberikan sekurang-kurangnya dua bulan selepas dos sebelumnya.

“Ia seolah-olah dikaitkan apabila mereka diberikan lebih dekat antara satu sama lain,” katanya.

Vaksin Covid-19 sepatutnya dikemas kini.

Memandangkan coronavirus telah beredar, ia telah banyak berubah. Perubahan ini telah membantunya melepasi antibodi yang kami buat terhadap versi virus yang lebih lama dan versi vaksin yang lebih lama. Akibatnya, ia menjadi lebih baik dalam menyebabkan jangkitan semula dan jangkitan terobosan. Beberapa antibodi monoklonal yang dibuat untuk memberi orang imuniti pasif terhadap virus juga telah berhenti bekerja terhadap varian baharu.

Harapannya ialah memberi orang ramai vaksin yang dikemas kini akan meningkatkan keupayaan mereka untuk melawan jangkitan dan menyokong perlindungan terhadap penyakit teruk yang menyebabkan kemasukan ke hospital atau kematian.

Terdapat juga harapan bahawa penggalak yang dikemas kini mungkin memperlahankan penyebaran virus – dan dengan itu kelajuan varian penghapus vaksin muncul.

Koronavirus berubah pada kelajuan yang melepuh. Dalam pertemuan dengan penasihat vaksin FDA pada Jun lalu, Trevor Bedford, seorang profesor epidemiologi dan biostatistik di Pusat Penyelidikan Kanser Fred Hutchinson di Seattle, membandingkan kelajuan evolusi virus yang menyebabkan Covid-19 dengan virus yang menyebabkan influenza.

Antara virus influenza yang lebih pantas, katanya, ia mengambil masa kira-kira tiga tahun untuk strain baharu muncul dan mula muncul dalam ujian dalam jumlah yang ketara. Antara varian virus yang menyebabkan Covid-19, varian Delta melakukan pencapaian ini dalam setahun. Omicron melakukannya dalam masa tiga hingga empat bulan.

Oleh itu, terdapat kebimbangan sebenar bahawa tanpa sesuatu untuk memperlahankan penghantaran jangkitan, kita akan selama-lamanya terperangkap dalam mod tangkapan, menunggu varian yang lebih pantas dan berpotensi lebih berbahaya untuk muncul.

We wish to thank the writer of this post for this incredible content

Semua yang anda perlu tahu tentang penggalak Covid-19 yang dikemas kini | CNN


Visit our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/