Senate Dems memanggil Apple, penjejakan mudah alih Google, memberi amaran tentang risiko privasi data berkaitan pengguguran

Senator Demokrat Elizabeth Warren, Ron Wyden, Cory Booker dan Sara Jacobs menggesa Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan untuk menyiasat Apple dan Google kerana gagal memberi amaran kepada pengguna tentang potensi bahaya yang berkaitan dengan ID penjejakan khusus pengiklanan dalam sistem pengendalian mudah alih mereka.

“Pengecam ini telah memacu pasaran broker data yang tidak terkawal dengan mencipta satu maklumat yang dipautkan kepada peranti yang boleh digunakan oleh broker data dan pelanggan mereka untuk memautkan kepada data lain tentang pengguna,” penggubal undang-undang itu. menulis dalam surat Jumaat. “Data ini dibeli atau diperoleh daripada pembangun aplikasi dan pengiklan dalam talian, dan boleh termasuk pergerakan pengguna dan aktiviti penyemakan imbas web.”

Ticker Keselamatan Terakhir Ubah Ubah %
AAPL APPLE INC. 141.66 +3.39 +2.45%
GOOGL ALPHABET INC. 2,359.50 +114.66 +5.11%

Walaupun pengguna boleh menarik diri daripada penjejakan, mereka berpendapat bahawa Apple dan Google telah “membolehkan kerajaan dan pelakon swasta mengeksploitasi sistem penjejakan pengiklanan untuk pengawasan mereka sendiri dan mendedahkan ratusan juta rakyat Amerika kepada bahaya privasi yang serius.”

“FTC harus menyiasat peranan Apple dan Google dalam mengubah pengiklanan dalam talian menjadi sistem pengawasan yang sengit yang memberi insentif dan memudahkan pengumpulan tanpa halangan dan penjualan berterusan data peribadi rakyat Amerika,” surat itu bersambung. “Syarikat-syarikat ini telah gagal memaklumkan kepada pengguna tentang bahaya privasi dan keselamatan yang terlibat dalam menggunakan produk tersebut. Ia adalah di luar masa untuk menamatkan kemudaratan privasi yang dipaksa ke atas pengguna oleh syarikat-syarikat ini.”

ALASKA AIRLINES, BARANGAN SUKAN DICK, JPMORGAN, DISNEY DAN LAIN-LAIN YANG MENURUT KOS PERJALANAN UNTUK PENGGUGURAN

Surat itu memberi penekanan khusus pada potensi kelemahan individu yang ingin melakukan pengguguran dan penjagaan kesihatan reproduktif lain berikutan Keputusan Mahkamah Agung pada hari Jumaat untuk membatalkan Roe lwn Wade.

“Broker data sudah menjual, melesenkan dan berkongsi maklumat lokasi orang yang melawat penyedia pengguguran kepada sesiapa sahaja yang mempunyai kad kredit,” kata penggubal undang-undang. “Pendakwa raya di negeri-negeri di mana pengguguran menjadi menyalahi undang-undang tidak lama lagi akan dapat mendapatkan waran untuk maklumat lokasi tentang sesiapa sahaja yang telah melawat penyedia pengguguran. Pelakon swasta juga akan diberi insentif oleh undang-undang karunia negeri untuk memburu wanita yang telah memperoleh atau sedang mencari pengguguran dengan mengakses maklumat lokasi melalui broker data yang teduh.”

Jurucakap Google memberitahu FOX Business bahawa syarikat itu “tidak pernah menjual data pengguna” dan Google Play melarang keras penjualan data pengguna oleh pembangun.

“ID pengiklanan dicipta untuk memberi pengguna lebih kawalan dan menyediakan pembangun cara yang lebih peribadi untuk mengewangkan apl mereka dengan berkesan,” tambah gergasi teknologi itu. “Sebarang dakwaan bahawa ID pengiklanan dicipta untuk memudahkan penjualan data adalah palsu semata-mata,”

Selain keupayaan untuk memadamkan ID pengiklanan pada bila-bila masa, Google telah melancarkan Kotak Pasir Privasi pada Android untuk mengehadkan perkongsian data dengan pihak ketiga. Jurucakap Apple tidak segera membalas permintaan FOX Business untuk komen.

DOW LOMPAT 825+ MATA, SYARIKAT REAKSI TERHADAP ROE V. WADE

Electronic Frontier Foundation, kumpulan hak privasi digital yang berpangkalan di San Francisco, menasihati pengguna internet yang bimbang tentang data berkaitan pengguguran mereka supaya menyemak tetapan privasi dengan teliti pada perkhidmatan yang mereka gunakan, mematikan perkhidmatan lokasi pada apl yang tidak memerlukannya dan gunakan perkhidmatan pemesejan yang disulitkan.

“Semua orang berhak mempunyai kawalan yang kuat ke atas pengumpulan dan penggunaan maklumat yang mereka semestinya tinggalkan semasa mereka menjalankan aktiviti biasa mereka, seperti menggunakan aplikasi, pertanyaan enjin carian, menyiarkan di media sosial, menghantar mesej kepada rakan dan sebagainya,” pengarah eksekutif EFF Cindy Cohn dan pengarah undang-undang Corynne McSherry berkata dalam satu kenyataan. “Tetapi mereka yang mencari, menawarkan atau memudahkan akses pengguguran kini mesti menganggap bahawa sebarang data yang mereka berikan dalam talian atau luar talian boleh dicari oleh penguatkuasa undang-undang.”

Ia juga mencadangkan bahawa syarikat harus melindungi pengguna dengan membenarkan akses tanpa nama, menghentikan penjejakan tingkah laku, mengukuhkan dasar pemadaman data, menawarkan penyulitan hujung ke hujung dan dalam transit, menghalang penjejakan lokasi dan memastikan pengguna mendapat notis apabila data mereka sedang dicari.

Di samping itu, organisasi menyeru penggubal dasar negeri dan persekutuan untuk meluluskan undang-undang privasi yang bermakna.

KLIK DI SINI UNTUK BACA LEBIH LANJUT MENGENAI PERNIAGAAN FOX

Sekurang-kurangnya 13 negeri di negara ini telah dipanggil “undang-undang pencetus” mengharamkan kebanyakan pengguguran yang akan berkuat kuasa serta-merta atau dalam masa beberapa minggu selepas Roe lwn Wade dibatalkan.

Menurut Institut Guttmacher, kumpulan penyelidikan hak pro-pengguguran, negeri tersebut ialah Arkansas, Idaho, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, North Dakota, Oklahoma, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah dan Wyoming, yang baru sahaja melepasi pencetusnya. undang-undang pada bulan April.

Terdapat juga lima negeri tambahan – Alabama, Arizona, Michigan, West Virginia dan Wisconsin – yang masih mempunyai larangan pengguguran ke atas buku-buku sebelum Roe lwn. Wade yang akan berkuat kuasa sekarang setelah undang-undang mercu tanda 1973 dibatalkan.

Jessica Chasmar dari Fox News menyumbang kepada laporan ini

We wish to thank the writer of this article for this incredible web content

Senate Dems memanggil Apple, penjejakan mudah alih Google, memberi amaran tentang risiko privasi data berkaitan pengguguran


Our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/