Sistem persaraan AS mendapat gred ‘C+’, kata pakar – walaupun ia bernilai $39 trilion. Inilah sebabnya

Siriporn Wongmanee / Eyeem | Eyeem | Imej Getty

Sistem persaraan AS mungkin kelihatan tidak jelas — namun kedudukannya kurang baik berbanding negara maju yang lain.

Secara kolektif, rakyat Amerika mempunyai lebih daripada $39 trilion kekayaan yang diperuntukkan untuk hari tua pada akhir 2021, Menurut kepada Institut Syarikat Pelaburan.

Walau bagaimanapun, AS meletakkan jauh di luar 10 teratas dalam pelbagai kedudukan persaraan global daripada pemain industri, seperti Indeks Pencen Global Institut Mercer CFA dan Indeks Persaraan Global Pengurus Pelaburan Natixis 2021.

Menurut indeks Mercer, sebagai contoh, AS mendapat “C+.” Ia menduduki tempat ke-17 dalam senarai Natixis.

Inilah sebab mengapa AS gagal, menurut pakar persaraan.

AS mempunyai ‘reka bentuk persaraan tampalan’

Iceland mendahului kedua-dua senarai. Antara faktor lain, negara memberikan faedah persaraan yang murah hati dan mampan kepada sebahagian besar penduduk, mempunyai tahap kemiskinan tua yang rendah, dan mempunyai tahap kesamaan pendapatan persaraan yang lebih tinggi, menurut laporan, yang menggunakan metodologi berbeza. .

Negara lain, termasuk Norway, Belanda, Switzerland, Denmark, Australia, Ireland dan New Zealand, juga mendapat markah tinggi. Sebagai contoh, Denmark, Iceland dan Belanda masing-masing mendapat gred “A”, mengikut indeks Mercer.

Lagi daripada Kewangan Peribadi:
6 petua wang daripada atlet pro Isaiah Thomas dan Dexter Fowler
Bagaimana tabiat kewangan teratas ‘super saver’ boleh membantu membina kekayaan
5 cara berjimat di tengah-tengah rekod inflasi harga makanan

Di mana AS sebahagian besarnya ketinggalan di belakang negara-negara tersebut, kata pakar, ialah sistem persaraannya tidak disediakan supaya setiap orang mempunyai peluang untuk persaraan yang terjamin dari segi kewangan.

“Walaupun kami mempunyai $40 trilion yang dilaburkan, ia adalah reka bentuk persaraan yang sangat tidak sekata, berpecah-belah, tampalan yang kami bekerjasama di AS,” kata Angela Antonelli, pengarah eksekutif Pusat Inisiatif Persaraan di Universiti Georgetown. “Sesetengah orang melakukannya dengan sangat baik tetapi ramai lagi yang ketinggalan.”

Pertimbangkan statistik ini: Hanya tiga daripada 38 negara dalam Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi pangkat lebih teruk daripada AS dalam ketidaksamaan pendapatan hari tua, menurut blok negara maju.

Sesungguhnya, kadar kemiskinan adalah “sangat tinggi” untuk rakyat Amerika 75 tahun ke atas: 28% di AS berbanding 11%, secara purata, di OECD.

Ramai rakyat Amerika tidak mempunyai rancangan persaraan di tempat kerja

Walaupun kami mempunyai $40 trilion yang dilaburkan, ia merupakan reka bentuk persaraan yang sangat tidak sekata, berpecah-belah, tampalan yang kami bekerjasama di AS

Angela Antonelli

pengarah eksekutif Pusat Inisiatif Persaraan di Universiti Georgetown

Kira-kira 57 juta rakyat Amerika jatuh dalam “jurang” liputan simpanan persaraan pada 2020, bermakna mereka tidak mempunyai akses kepada pelan tempat kerja, menurut Pusat Inisiatif Persaraan analisis.

AS mempunyai sistem simpanan persaraan sukarela. Kerajaan persekutuan tidak memerlukan individu untuk menyimpan, atau perniagaan menawarkan pencen atau 401(k). Individu juga memikul tanggungjawab yang lebih peribadi untuk membina sarang kerana perniagaan telah banyak beralih daripada pelan pencen.

Sebaliknya, 19 negara maju memerlukan beberapa tahap perlindungan, dengan mewajibkan perniagaan menawarkan pelan persaraan, bahawa individu mempunyai akaun peribadi, atau beberapa kombinasi kedua-duanya, menurut OECD data. Di 12 negara, pengaturan itu meliputi lebih daripada 75% penduduk umur bekerja. Di Denmark, Finland dan Belanda, sebagai contoh, bahagiannya hampir 90% atau lebih.

Di Iceland, di mana perlindungan adalah 83%, sistem persaraan sektor swasta “merangkumi semua pekerja dengan kadar caruman yang tinggi yang membawa kepada aset penting diketepikan untuk masa depan,” tulis Mercer.

IRA bukanlah sesuatu yang menarik untuk pekerja tanpa 401(k)

Sudah tentu, orang di AS boleh menyimpan untuk persaraan di luar tempat kerja — dalam akaun persaraan individu, contohnya — jika majikan mereka tidak menawarkan pelan persaraan.

Tetapi itu selalunya tidak berlaku, kata Antonelli. Hanya 13% isi rumah menyumbang kepada IRA sebelum cukai atau Roth pada 2020, menurut Institut Syarikat Pelaburan.

Berpegang kepada pelan boleh membantu mencapai matlamat persaraan

IRA memegang hampir $14 trilion pada 2021, hampir dua kali ganda daripada $7.7 trilion dalam rancangan 401(k). Tetapi kebanyakan dana IRA tidak disumbangkan secara langsung — ia mula-mula disimpan dalam pelan persaraan di tempat kerja dan kemudian digulung menjadi IRA. Pada 2019, $554 bilion telah dimasukkan ke dalam IRA – lebih tujuh kali ganda daripada $76 bilion yang disumbangkan secara langsung, menurut ICI data.

Had sumbangan IRA tahunan yang lebih rendah juga bermakna individu tidak boleh menyimpan sebanyak mana setiap tahun seperti yang mereka boleh dalam rancangan tempat kerja.

Orang Amerika berkemungkinan 15 kali lebih besar untuk menyimpan dana persaraan apabila mereka boleh melakukannya di tempat kerja melalui potongan gaji, Menurut kepada AARP.

“Akses ialah isu No. 1 kami,” kata Will Hansen, ketua pegawai hal ehwal kerajaan di Persatuan Persaraan Amerika, sebuah kumpulan perdagangan, mengenai simpanan persaraan di tempat kerja. Pekerja perniagaan kecil berkemungkinan paling tidak mempunyai 401 (k) yang tersedia, tambahnya.

“[However]sistem persaraan sebenarnya adalah sistem yang baik untuk mereka yang mempunyai akses,” kata Hansen. “Orang ramai menabung.”

Tetapi keselamatan persaraan yang ditawarkan oleh simpanan itu condong ke arah isi rumah berpendapatan tinggi, menurut data persekutuan.

Sebaliknya, golongan berpendapatan rendah “kelihatan lebih cenderung untuk mempunyai sedikit atau tiada simpanan dalam mereka [defined contribution] akaun,” Pejabat Akauntabiliti Kerajaan menulis pada 2019 laporan. Pelan 401(k) ialah sejenis pelan sumbangan yang ditentukan, di mana pelabur “menentukan,” atau memilih, kadar simpanan yang mereka inginkan.

Hanya 9% daripada kuintil terbawah penerima gaji mempunyai simpanan persaraan, berbanding 68% daripada golongan berpendapatan sederhana dan 94% daripada kuintil teratas, menurut Pentadbiran Keselamatan Sosial laporan dari 2017.

Penjimatan keseluruhan juga “dikekang” oleh pertumbuhan gaji yang rendah selepas mengambil kira inflasi dan peningkatan kos yang diperlukan untuk barangan seperti penjagaan kesihatan, kata GAO. Jangka hayat yang lebih panjang memberi lebih banyak tekanan pada telur sarang.

Keselamatan Sosial mempunyai beberapa isu struktur

Faedah Keselamatan Sosial — satu lagi “kaki” najis berkaki tiga Amerika — membantu menampung kekurangan simpanan peribadi.

Kira-kira satu perempat isi rumah warga emas bergantung kepada faedah awam ini untuk sekurang-kurangnya 90% daripada pendapatan mereka, Menurut kepada Pentadbiran Keselamatan Sosial. The purata faedah bulanan untuk pesara adalah kira-kira $1,600 pada Ogos 2022.

“Itu tidak meletakkan anda lebih tinggi daripada paras kemiskinan,” kata Antonelli mengenai faedah Keselamatan Sosial untuk orang yang mempunyai sedikit atau tiada simpanan peribadi.

Dana amanah Keselamatan Sosial baik sehingga 2034, SS Disability dibiayai sepenuhnya selama 75 tahun

Terdapat juga beberapa isu struktur yang menjulang dengan program Keselamatan Sosial. Tiada langkah untuk menyokong pembiayaannya, faedah untuk pesara dijangka jatuh selepas 2034; pada ketika itu, program akan dapat membayar hanya 77% daripada pembayaran berjadual.

Selanjutnya, individu boleh menyerbu akaun 401(k) mereka semasa kesusahan kewangan, menyebabkan apa yang dipanggil “kebocoran” daripada sistem. Keupayaan ini boleh memasukkan wang tunai yang sangat diperlukan ke dalam isi rumah yang bergelut pada masa kini, tetapi mungkin menyebabkan penabung mengalami kekurangan di kemudian hari.

Faktor “kebocoran”, ditambah dengan faedah Keselamatan Sosial minimum yang agak rendah untuk golongan berpendapatan rendah dan unjuran kekurangan dana amanah Jaminan Sosial, “akan mempunyai kesan yang ketara ke atas keupayaan sistem pencen AS untuk menyediakan secukupnya untuk pesaranya dalam masa depan,” kata Katie Hockenmaier, pengarah penyelidikan sumbangan takrif AS di Mercer.

‘Terdapat banyak kemajuan’

Sudah tentu, sukar untuk membandingkan kejayaan dan kegagalan relatif sistem persaraan pada skala global.

Setiap sistem telah berkembang daripada “keadaan ekonomi, sosial, budaya, politik dan sejarah tertentu,” menurut laporan Mercer.

“Adalah sukar untuk menyatakan AS benar-benar jauh di belakang apabila terdapat begitu banyak dasar luar negara lain yang memberi kesan kepada rakyat mereka dan betapa berkesannya persaraan mereka dalam jangka panjang,” kata Hansen.

Kepincangan dalam dasar penjagaan kesihatan dan pendidikan menyebabkan keupayaan orang ramai untuk menyelamatkan, kata Hansen. Contohnya, beban hutang pelajar yang tinggi atau bil kesihatan yang besar boleh menyebabkan peminjam Amerika menangguhkan simpanan. Dalam kes sedemikian, mungkin tidak adil untuk meletakkan kesalahan utama pada struktur sistem persaraan AS, kata Hansen.

Bagaimana untuk menyimpan $1 juta untuk persaraan jika anda membuat $60,000 setahun

Dan terdapat penambahbaikan struktur dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kata pakar.

Akta Perlindungan Pencen 2006, sebagai contoh, memulakan era baru simpanan, di mana majikan mula mendaftarkan pekerja secara automatik ke dalam pelan 401(k) dan meningkatkan jumlah caruman mereka setiap tahun.

Baru-baru ini, 11 negeri dan dua bandar — New York dan Seattle — telah menerima pakai program yang memerlukan perniagaan menawarkan program persaraan kepada pekerja, Menurut kepada Pusat Inisiatif Persaraan. Ia boleh menjadi pelan jenis 401(k) atau IRA yang ditadbir negara, di mana pekerja akan didaftarkan secara automatik.

Penggubal undang-undang persekutuan juga menimbang peruntukan – seperti pengurangan kos berbanding faktor seperti pematuhan pelan dan rangsangan dalam insentif cukai – untuk menggalakkan lebih banyak penggunaan pelan 401(k) dalam kalangan perniagaan kecil, kata Hansen.

“Dalam 15 tahun yang lalu – dan kini dengan pertimbangan pembaharuan tambahan dalam Selamat 2.0 [legislation] — terdapat sejumlah besar kemajuan dalam mengiktiraf terdapat ruang untuk penambahbaikan reka bentuk sistem persaraan AS kami,” kata Antonelli.

We would like to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding content

Sistem persaraan AS mendapat gred ‘C+’, kata pakar – walaupun ia bernilai $39 trilion. Inilah sebabnya


Visit our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/