S&P 500 jatuh ke paras terendah dua tahun, kenaikan pasaran menurun dihentikan

27 Sept (Reuters) – S&P 500 (.SPX) jatuh ke paras paling rendah dalam hampir dua tahun pada hari Selasa berikutan kebimbangan mengenai pengetatan dasar Rizab Persekutuan yang sangat agresif, berdagang di bawah palung Jun dan menyebabkan pelabur menilai berapa banyak lagi saham perlu jatuh sebelum stabil.

Saham berada di bawah tekanan sejak akhir Ogos selepas komen dan tindakan agresif Rizab Persekutuan AS memberi isyarat keutamaan utama bank pusat adalah untuk menghentikan inflasi yang tinggi walaupun berisiko meletakkan ekonomi ke dalam kemelesetan.

S&P 500 mencecah sesi rendah 3,623.29, mata terendahnya pada asas intrahari sejak 30 Nov. 2020. Perhimpunan lewat membantu menolak indeks daripada paras terburuk hari itu, tetapi indeks masih ditutup lebih rendah untuk sesi keenam berturut-turut kerana ia kehilangan 7.75 mata, atau 0.21%, kepada 3,647.29 .

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Selepas indeks penanda aras jatuh lebih daripada 20% daripada paras tertinggi awal Januari kepada paras rendah pada 16 Jun, yang mengesahkan bahawa pengunduran itu sememangnya pasaran menurun, S&P kemudiannya meningkat pada pertengahan Ogos sebelum kehabisan gas.

Perhimpunan pasaran beruang itu kini telah berakhir.

“Selagi Fed terus menaikkan kadar, dan pelabur tidak menjangkakan berakhirnya kenaikan kadar, saya fikir pasaran ini akan terus lemah,” kata Tim Ghriskey, Pakar Strategi Portfolio Kanan, Ingalls & Snyder, New York.

Tamparan hebat bagi indeks yang mencetuskan semula tekanan jualan ialah ucapan Pengerusi Fed Jerome Powell di Jackson Hole yang mengesahkan keazaman Fed untuk melawan inflasi, diikuti oleh kenaikan kadar faedah 75 mata asas ketiga berturut-turut oleh bank pusat minggu lepas. Indeks telah jatuh lebih daripada 12% sejak ucapan Powell dan telah menunjukkan sedikit tanda-tanda penstabilan.

Ramai penganalisis telah melihat 3,900 sebagai tahap sokongan teknikal yang kukuh untuk indeks. Itu memberi laluan 11 hari lalu di bawah empat hari berturut-turut jualan.

“Apabila anda mempunyai banyak jualan seperti yang kita lihat sejak Fed, sokongan tidak begitu penting, anda boleh memotongnya,” kata Ryan Detrick, ketua strategi pasaran di Carson Group di Omaha, Nebraska.

“Asas dan logik hampir dibuang kerana kita semua tertanya-tanya betapa hawkish Fed, dan kemudian anda melihat sekeliling minggu ini dan semua bank pusat di seluruh dunia menaikkan kadar.” Detrick berkata bahawa kenaikan yang diselaraskan oleh beberapa bank pusat menyebabkan pelabur tertanya-tanya betapa hawkish mereka semua akhirnya.

Robert Pavlik, Pengurus Portfolio Kanan di Dakota Wealth di Fairfield, Connecticut berkata beliau sedang melihat kes terburuk 3,000 untuk S&P sebagai tahap sokongan.

“Orang ramai bimbang tentang Rizab Persekutuan, arah kadar faedah, kesihatan ekonomi, dan juga beberapa minggu akan datang dengan musim pendapatan akan datang dan syarikat melaporkan pendapatan yang lebih rendah daripada jangkaan.”

Penganalisis masih mencari papan tanda penyerahan pelabur yang boleh menunjukkan tekanan jualan sudah habis. Tetapi penjualan tahun ini tidak mengandungi semua bahan tersebut — penurunan mendadak dalam harga, hari volum tinggi yang luar biasa dan lonjakan dalam indeks Volatiliti CBOE (.VIX) kepada 40 atau ke atas. Jadi, ramai pelabur membuat kesimpulan bahawa jualan masih belum habis.

“Ia turun, anda mendapat jumlah yang baik tetapi anda tidak semestinya mempunyai tanda-tanda klasik menyerah kalah,” kata Brian Jacobsen, ahli strategi pelaburan kanan di Allspring Global Investments di Menomonee Falls, Wisconsin.

“Mungkin sudah cukup banyak perubahan selama bertahun-tahun bahawa beberapa petunjuk itu tidak akan menjadi panduan yang sangat baik untuk masa depan.”

Ini menyebabkan pelabur mencari pemangkin seterusnya untuk membantu pasaran menstabilkan, atau mendapatkan cukup murah untuk mula membeli semula, seperti tanda-tanda tindakan Fed mungkin mula menjinakkan inflasi, kelemahan pasaran buruh, dan apa musim pendapatan korporat yang akan datang mungkin membawa.

“Pada (7 Oktober), anda mendapat laporan situasi pekerjaan dan minggu berikutnya anda mendapat laporan inflasi jadi kami akan menunggu untuk melihat apa yang dinyatakan oleh nombor itu, dan kemudian anda mempunyai pendapatan,” kata Jacobsen.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Chuck Mikolajczak; pelaporan tambahan oleh Noel Randewich dan Ankika Biswas; Penyuntingan oleh Alden Bentley, Franklin Paul, Nick Zieminski, Chizu Nomiyama dan David Gregorio

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to thank the author of this article for this amazing web content

S&P 500 jatuh ke paras terendah dua tahun, kenaikan pasaran menurun dihentikan


Discover our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/