S&P 500, Nasdaq berakhir lebih tinggi dalam sesi bergelora apabila data inflasi muncul

  • Semua mata tertuju pada data CPI AS pada hari Rabu
  • Peloton jatuh apabila CEO berkata perniagaan “bermodalkan tipis”
  • Indeks: Dow turun 0.3%, S&P 500 naik 0.3%, Nasdaq naik 1%

NEW YORK, 10 Mei (Reuters) – S&P 500 dan Nasdaq berakhir lebih tinggi pada hari Selasa, dengan saham pertumbuhan besar meningkat selepas jualan hari sebelumnya apabila hasil Treasury jatuh.

Saham bank jatuh bersama dengan hasil. Hasil nota penanda aras 10 tahun menurun daripada paras tertinggi lebih tiga tahun kepada di bawah 3%.

Dow juga berakhir lebih rendah, dan dagangan hari ini bergelora, dengan indeks utama bergerak antara untung dan rugi kerana pelabur gementar menjelang keluaran data indeks harga pengguna AS hari Rabu dan data harga pengeluar hari Khamis.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelabur akan mencari tanda-tanda bahawa inflasi sedang memuncak. baca lagi

Kebimbangan bahawa Rizab Persekutuan AS mungkin perlu bergerak lebih agresif untuk membendung inflasi telah mendorong penjualan baru-baru ini dalam pasaran. Pelbagai kebimbangan lain telah menambah tekanan.

“Ia hanya jualan berasaskan ketakutan,” kata Jake Dollarhide, ketua pegawai eksekutif Longbow Asset Management di Tulsa, Oklahoma.

“Ia bukan sahaja Fed akan menaikkan kadar untuk mengelakkan inflasi, kerana kita telah melihatnya sebelum ini,” katanya. Sebaliknya, pelabur bimbang tentang segala-galanya daripada kadar dan inflasi hingga perang di Ukraine, masalah rantaian bekalan dan penutupan COVID-19 China, kata Dollarhide.

Saham Apple Inc (AAPL.O) meningkat 1.6% dan memberikan S&P 500 dan Nasdaq rangsangan terbesar mereka.

Purata Perindustrian Dow Jones (.DJI) jatuh 84.96 mata, atau 0.26%, kepada 32,160.74, S&P 500 (.SPX) memperoleh 9.81 mata, atau 0.25%, kepada 4,001.05 dan Nasdaq Composite (.IXIC) menambah 114.42 mata, atau 0.98%, kepada 11,737.67.

Seorang peniaga bekerja di tingkat Bursa Saham New York (NYSE) di New York City, AS, 9 Mei 2022. REUTERS/Brendan McDermid

Saham teknologi dan pertumbuhan, yang penilaiannya lebih bergantung pada aliran tunai masa depan, telah menjadi antara yang paling teruk terjejas dalam penjualan baru-baru ini. Nasdaq turun kira-kira 25% untuk tahun ini setakat ini.

teknologi S&P 500 (.SPLRCT) meningkat 1.6% pada hari itu dan mendahului keuntungan sektor S&P 500. Indeks pertumbuhan S&P 500 (.IGX) naik 0.9%, manakala indeks nilai S&P 500 (.IVX) turun 0.4%.

Pelabur mencerna komen daripada Presiden Fed Cleveland Loretta Mester, yang berkata ekonomi AS akan mengalami pergolakan daripada usaha Fed untuk menurunkan inflasi yang berjalan lebih tiga kali ganda di atas sasarannya dan turun naik baru-baru ini dalam pasaran saham tidak akan menghalang penggubal dasar. baca lagi

Presiden AS Joe Biden dalam ucapan Selasa menangani inflasi tinggi berkata beliau sedang mempertimbangkan untuk menghapuskan tarif era Trump ke atas China sebagai satu cara untuk menurunkan harga barangan di Amerika Syarikat. baca lagi

Antara untung hari ini, Pfizer Inc (PFE.N) saham meningkat 1.7% selepas ia berkata ia akan membayar $11.6 bilion untuk membeli Biohaven Pharmaceutical Holding Co (BHVN.N). baca lebih lanjut Saham Biohaven melonjak 68.4%.

Di bahagian bawah, Peloton Interactive Inc (PTON.O) turun 8.7% kerana pembuat peralatan kecergasan memberi amaran bahawa perniagaan itu “dipermodalkan tipis” selepas mencatatkan penurunan 23.6% dalam hasil suku tahunan. baca lagi

Jumlah dagangan di bursa AS ialah 15.45 bilion saham, berbanding purata 12.55 bilion untuk sesi penuh sepanjang 20 hari dagangan lalu.

Isu-isu yang menurun mengatasi jumlah yang meningkat di NYSE dengan nisbah 1.36-ke-1; di Nasdaq, nisbah 1.34 berbanding 1 mengutamakan penurunan.

S&P 500 mencatatkan 1 paras tertinggi baru 52 minggu dan 63 paras terendah baharu; Komposit Nasdaq mencatatkan 19 paras tertinggi baharu dan 1,066 paras terendah baharu.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Caroline Valetkevitch; laporan tambahan oleh Amruta Khandekar dan Devik Jain di Bengaluru; Penyuntingan oleh Sriraj Kalluvila, Shounak Dasgupta dan Aurora Ellis

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to give thanks to the author of this short article for this awesome material

S&P 500, Nasdaq berakhir lebih tinggi dalam sesi bergelora apabila data inflasi muncul


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/