SpaceX Dikatakan Pecat Pekerja Yang Terlibat Dalam Surat Menegur Elon Musk

SpaceX, syarikat roket swasta, pada Khamis memecat pekerja yang membantu menulis dan mengedar surat terbuka mengkritik tingkah laku ketua eksekutif Elon Musk, kata tiga pekerja yang mengetahui situasi itu.

Beberapa pekerja SpaceX mula mengedarkan surat itu, yang mengecam aktiviti Encik Musk di Twitter, pada hari Rabu. Surat itu menyebut tingkah laku awam jutawan itu dan tweet sebagai “sumber gangguan dan rasa malu yang kerap” dan meminta syarikat itu untuk mengekangnya. Encik Musk kini menutup perjanjian $44 bilion untuk membeli Twitter.

Menjelang petang Khamis, SpaceX telah memecat beberapa penganjur surat itu, menurut tiga pekerja dan e-mel daripada Gwynne Shotwell, presiden dan ketua pegawai operasi SpaceX. Dalam e-melnya, yang diperoleh oleh The New York Times, dia berkata syarikat itu telah menyiasat dan “menamatkan bilangan pekerja yang terlibat” dengan surat itu.

“Surat, permintaan dan proses umum membuatkan pekerja berasa tidak selesa, takut dan dibuli, dan/atau marah kerana surat itu menekan mereka untuk menandatangani sesuatu yang tidak menggambarkan pandangan mereka,” tulis Cik Shotwell. “Kami mempunyai terlalu banyak kerja kritikal yang perlu dicapai dan tidak memerlukan aktivisme melampau seperti ini.”

Tidak jelas berapa ramai pekerja yang dipecat. James Gleeson, jurucakap SpaceX, tidak segera membalas permintaan untuk komen.

Surat terbuka itu menyusuli tuduhan salah laku seksual yang disiarkan baru-baru ini terhadap Encik Musk di tengah-tengah pemerolehan Twitternya yang dipertikaikan. Pada hari Khamis, Encik Musk ditujukan kepada pekerja Twitter buat pertama kali sejak tawaran pengambilalihannya melalui panggilan video untuk menjawab soalan mereka.

Dalam bulan May, Orang dalam melaporkan bahawa seorang pramugari berkata Encik Musk mencadangkannya untuk urutan seksual semasa penerbangan ke London pada 2016. Pramugari itu berkata dia juga mendedahkan dirinya kepadanya dan menawarkan kudanya, menurut artikel itu, yang butirannya tidak disahkan secara bebas oleh The Times.

Encik Musk menyebut tuduhan itu “tidak benar sama sekali” dan bergurau tentang kuda dan kemaluannya di Twitter. Bulan lepas, Cikgu Shotwell berkata dalam e-mel kepada pekerja SpaceX bahawa dia “secara peribadi” percaya dakwaan gangguan seksual terhadap Encik Musk adalah palsu.

Di SpaceX, Encik Musk jarang dicabar oleh pekerjanya sendiri, kata tiga pekerja itu, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan. Awal bulan ini, beliau memberitahu pekerja syarikat melalui e-mel bahawa mereka mesti menghabiskan sekurang-kurangnya 40 jam di pejabat atau menembak muka.

Surat terbuka mengenai aktiviti dalam talian Encik Musk meminta para pemimpin SpaceX “mengatasi dan mengutuk secara terbuka tingkah laku Twitter Elon yang berbahaya” dan “menentukan dan bertindak balas secara seragam terhadap semua bentuk tingkah laku yang tidak boleh diterima.”

Dalam e-melnya kepada kakitangan, Cik Shotwell menulis, “Menyelimuti beribu-ribu orang di seluruh syarikat dengan e-mel berulang yang tidak diminta dan meminta mereka menandatangani surat dan mengisi tinjauan yang tidak ditaja semasa hari bekerja adalah tidak boleh diterima.”

“Sila kekal fokus pada misi SpaceX, dan gunakan masa anda untuk melakukan kerja terbaik anda,” sambungnya. “Ini adalah bagaimana kita akan sampai ke Marikh.”We would love to thank the writer of this article for this incredible material

SpaceX Dikatakan Pecat Pekerja Yang Terlibat Dalam Surat Menegur Elon Musk


We have our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/