SpaceX Mengatakan Gangguan 5G Boleh Menjadikan Starlink ‘Tidak Boleh Digunakan’

Foto roket SpaceX Falcon 9 berlepas.

Pendedahan panjang telah digunakan untuk mencipta imej ini) Sebuah roket SpaceX Falcon 9 berlepas dari kompleks pelancaran 39A pada 6 Mei 2022 di Cape Canaveral, Florida.
Foto: Red Huber (Imej Getty)

Syarikat internet satelit Starlink milik Elon Musk sedang bertembung dengan 5G. Bagaimanapun, itulah yang SpaceX mahu anda fikirkan.

Dalam baru pedas analisis dikeluarkan minggu ini, SpaceX, yang memiliki dan mengendalikan rangkaian satelit Starlink, berpendapat bahawa penyedia televisyen Dish’s percubaan untuk membuka spektrum 12GHz untuk kedua-dua penggunaan satelit dan rangkaian mudah alih 5G Dish akan membawa kepada gangguan yang sebenarnya akan menjadikan produk Starlink “tidak boleh digunakan.” Satelit Starlink SpaceX kini bergantung pada jalur 12GHz yang diidamkan untuk menyediakan perkhidmatan pautan bawah di AS

Dalam analisisnya, SpaceX mendakwa beberapa jumlah “gangguan berbahaya daripada perkhidmatan mudah alih daratan” (iaitu rangkaian 5G Dish) dalam jalur spektrum 12.2-12.7GBHz akan berlaku kira-kira 77% daripada masa itu. Syarikat itu mendakwa bahawa gangguan boleh mengakibatkan gangguan sepenuhnya Starlink sebanyak 74% pada setiap masa. Dari perspektif SpaceX, usaha melobi Dish berpotensi menimbulkan risiko wujud kepada perniagaan Starlink di pasaran tertentu. Dish, sebaliknya, mempunyai sebelum ini berkata membuka 12GHz kepada 5G mewakili “menang-menang” untuk semua yang terlibat.

“Kami mahukan kewujudan bersama,” kata EVP Dish Hal Ehwal Luar & Perundangan Jeff Blum kepada Fierce Wireless tahun lepas. “Kami percaya kewujudan bersama adalah mungkin. Kami mahu melindungi perkhidmatan satelit kami sendiri.”

Bagi mereka yang telah kehilangan jejak, SpaceX telah dilancarkan kira-kira 2,700 satelit Starlink ke orbit bumi rendah Bumi dan mempunyai lebih 400,000 pelanggan di seluruh dunia, pertama kali melancarkan perkhidmatan internetnya pada Oktober 2020. Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX Elon Musk berkata beliau berharap untuk galakan bilangan satelit di angkasa lepas sehingga 42,000 dalam beberapa dekad baru, dengan matlamat utama untuk membantu membawa dalam talian secara kasarnya satu pertiga daripada penduduk dunia yang masih kekurangan akses internet. Buat masa ini, walaupun, SpaceX kebanyakannya membawakan mengecewakan tidak boleh dipercayai internet kepada penduduk luar bandar Amerika. Syarikat Musk mengatakan bahawa usaha Dish untuk menggabungkan 5G dalam jalur 12GHz boleh merosakkan rancangan tersebut.

Dish berkata bahawa “jurutera pakar” syarikat sedang menilai tuntutan SpaceX. Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan, yang mengawal penggunaan spektrum tanpa wayar, tidak segera bertindak balas terhadap permintaan Gizmodo untuk mendapatkan komen. SpaceX tidak segera menjawab permintaan Gizmodo untuk memberi komen.

Analisis penuh semangat syarikat itu datang sebagai tindak balas kepada laporan awal berasingan yang dijalankan oleh penyedia internet wayarles RS Access, yang didakwa SpaceX termasuk banyak “ralat teruk” dan “andaian yang salah” yang menggambarkan gangguan mudah alih yang kurang teruk. SpaceX mendakwa ia menjalankan analisisnya sendiri menggunakan metodologi yang sama dari kajian itu, “tetapi menggunakan andaian yang mencerminkan realiti dan membetulkan beberapa kesilapan yang paling ketara.”

“Walaupun dengan andaian yang sangat baik ini, analisis dengan jelas menunjukkan pengenalan perkhidmatan mudah alih ke dalam jalur 12 GHz akan mengganggu perkhidmatan yang telah diperuntukkan dan beroperasi dalam jalur itu dan mengganggu perkhidmatan satelit generasi akan datang kepada rakyat Amerika di seluruh negara,” SpaceX menulis dalam analisisnya.

SpaceX telah membawa daging lembunya dengan Dish ke FCC. Didalam surat dikesan oleh CNBC, SpaceX menyeru agensi itu untuk “menyiasat sama ada Dish dan RS Access memfailkan laporan mengelirukan dengan sengaja.”

“Analisis ini mengesahkan perkara yang sepatutnya intuitif-bahawa rangkaian terestrial berkuasa tinggi akan meledakkan sesiapa sahaja yang menggunakan peralatan kepekaan tinggi yang mesti digunakan oleh pengguna satelit untuk menerima isyarat yang mematuhi komisen dan sekatan kuasa antarabangsa pada penghantaran pautan bawah satelit,” Pengarah Kanan SpaceX Dasar Satelit Mengenai David Goldman menulis. “Akibatnya, lebih sedikit orang Amerika boleh disambungkan menggunakan perkhidmatan satelit generasi akan datang, dan mereka yang tinggal akan mengalami perkhidmatan yang terdegradasi dan gangguan rangkaian biasa.”

Starlink hanya mempunyai satelit yang terapung di angkasa selama kira-kira tiga tahun,`1 tetapi ia telah berkembang reputasi untuk memulakan pertempuran dengan ISP. Tahun lepas, koleksi penyedia jalur lebar luar bandar bersatu di bawah Persatuan Koperasi Elektrik Luar Bandar Kebangsaan dipersoalkan sama ada Starlink layak menerima dana persekutuan daripada FCC atau tidak. Firma-firma tersebut meragui sama ada SpaceX sebenarnya boleh memenuhi kelajuan dan prestasi yang diiklankan.

Sesiapa yang mengikuti usaha Rocket Man sekarang mungkin wajar untuk mengambil sebarang tuntutan yang berkaitan dengan prestasi atau tarikh akhir dengan sebutir, atau mungkin keseluruhan penggoncang, garam. Namun begitu, sementara beberapa pengulas yang bersemangat telah melakukannya tercungap-cungap menyombongkan Starlinks sebagai tanda kematian kepada telekomunikasi tradisional, Musk, buat masa ini, mengambil nada yang menghairankan lebih terpelihara, sebaliknya memilih untuk katakan Starlink boleh memberikan “pelengkap” kepada 5G dan serat terestrial.

Mengenai isu kemungkinan gangguan 5G, sukar untuk mengetahui dari luar sama ada analisis SpaceX atau Dish lebih hampir kepada realiti. Jika Musk baru-baru ini meludah dengan lembaga Twitter dan SEC adalah mana-mana panduan walaupun, jelas orang terkaya di dunia lebih daripada bersedia untuk mengheret aduan dan menjerit kepada sesiapa sahaja yang akan mendengar untuk mendapatkan caranya.

We want to thank the author of this short article for this awesome web content

SpaceX Mengatakan Gangguan 5G Boleh Menjadikan Starlink ‘Tidak Boleh Digunakan’


Find here our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/