Starbucks dilanda aduan buruh yang meluas termasuk lebih 200 dakwaan pelanggaran

Pekerja Starbucks bertindak balas semasa mereka bercakap kepada media selepas undian kesatuan di Buffalo, New York, 9 Disember 2021.

Lindsay DeDario | Reuters

Pengarah serantau Lembaga Perhubungan Buruh Kebangsaan di Buffalo, NY, mengeluarkan aduan pada hari Jumaat yang menuduh Starbucks melakukan 29 caj amalan buruh yang tidak adil yang termasuk lebih 200 pelanggaran Akta Perhubungan Buruh Kebangsaan.

Aduan itu berpunca daripada tuntutan yang dibuat oleh Starbucks Workers United terhadap syarikat di Buffalo, di mana usaha penganjuran kesatuan itu bermula pada Ogos.

Dalam aduan itu, dilihat oleh CNBC, NLRB menuduh Starbucks campur tangan, menghalang dan memaksa pekerja yang ingin bergabung dalam pelbagai cara. Pejabat wilayah agensi persekutuan bebas berkata gergasi kopi itu mengancam dan menakut-nakutkan pekerja dengan menutup kedai di kawasan itu, mengurangkan pampasan pekerja, menguatkuasakan dasar terhadap penyokong kesatuan sekerja secara diskriminasi, terlibat dalam pengawasan dan memecat pekerja, antara lain yang didakwa melanggar. .

Aduan itu juga menyatakan pegawai berpangkat tinggi Starbucks membuat lawatan “belum pernah berlaku dan berulang” ke Buffalo dan mengadakan mesyuarat anti-kesatuan mandatori, dengan menyatakan bahawa para pemimpin, termasuk Ketua Pegawai Eksekutif Howard Schultz, telah menjanjikan peningkatan dalam faedah jika pekerja mengelak daripada menganjurkan. Buffalo telah berada di tengah-tengah pemanduan kesatuan. Bandar ini adalah rumah kepada kedai pertama undi ya pada penganjuran pada bulan Disember dan mencetuskan gerakan yang merebak ke seluruh negara.

“Aduan itu, yang dikeluarkan oleh Pengarah Wilayah NLRB di Buffalo, melibatkan isu penting,” kata jurucakap Starbucks Reggie Borges dalam satu kenyataan kepada CNBC. “Bagaimanapun, Starbucks tidak bersetuju bahawa tuntutan itu mempunyai merit, dan pengeluaran aduan itu tidak membentuk penemuan oleh NLRB. Ia adalah permulaan proses litigasi yang membenarkan kedua-dua pihak didengar dan mengemukakan bukti. Kami percaya dakwaan itu terkandung dalam aduan itu adalah palsu, dan kami berharap untuk mengemukakan bukti kami apabila dakwaan itu diadili.”

Sejak pergerakan itu bermula tahun lepas, lebih daripada 50 kedai Starbucks telah mengundi untuk menganjurkan dengan Workers United, dan hampir 250 telah membuat petisyen untuk mengadakan undian di seluruh negara. Sekurang-kurangnya lima telah mengundi tidak pada penganjuran. Starbucks mempunyai hampir 9,000 lokasi di seluruh negara.

Aduan pejabat wilayah NLRB merangkumi pertuduhan berbulan-bulan yang dibuat oleh kesatuan sekerja terhadap syarikat itu. Starbucks akan mempunyai peluang untuk menjawab tuduhan tersebut.

Untuk membetulkan dakwaan itu, peguam am NLRB meminta pengembalian semula pekerja dan meminta sama ada Schultz atau Rossann Williams, naib presiden eksekutif Starbucks North Americas, mengadakan mesyuarat dengan pekerja, kesatuan sekerja dan wakil kerajaan hadir. Pada mesyuarat itu, yang akan dirakam dan diedarkan, seorang pegawai akan membaca notis hak pekerja.

“Starbucks telah mengatakan bahawa tiada pemusnahan kesatuan pernah berlaku di Buffalo. Hari ini, NLRB menetapkan rekod lurus. Aduan itu mengesahkan tahap dan kebejatan kelakuan Starbucks di New York Barat selama lebih daripada satu tahun,” Starbucks Workers United berkata dalam satu kenyataan. “Starbucks akan bertanggungjawab ke atas medan periuk api yang memusnahkan kesatuan sekerja yang mereka paksa pekerja untuk berjalan dalam memperjuangkan hak mereka untuk berorganisasi. Aduan ini membuka sepenuhnya muka depan Starbucks sebagai ‘syarikat progresif’ dan mendedahkan kebenaran perang anti-kesatuan Howard Schultz .”

Starbucks tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Schultz, yang bekerja dalam tugas ketiganya sebagai CEO Starbucks, telah menjadi penentang kesatuan yang aktif dan lantang pada masa lalu. Syarikat itu baru-baru ini mengumumkan pelaburan gaji dan latihan untuk pekerja, tetapi berkata faedah itu tidak boleh secara automatik pergi ke kedai kesatuan tanpa perbincangan tawar-menawar yang berasingan.

“Kontrak kesatuan tidak akan mendekati apa yang ditawarkan Starbucks,” kata Schultz kepada penganalisis mengenai panggilan persidangan pendapatan syarikat pada hari Selasa.

Dorongan kesatuan barista mendapat lebih banyak pendedahan Khamis apabila Rumah Putih menjadi tuan rumah kepada pemimpin daripada menganjurkan kempen di Starbucks dan syarikat lain seperti Amazon. Starbucks menulis kepada White House meminta mesyuaratnya sendiri, memanggil acara itu “sangat membimbangkan,” seperti yang dikatakan sebahagian besar daripadanya. rakan kongsi menentang berada dalam kesatuan.

Starbucks Workers United telah memfailkan lebih daripada 100 pertuduhan amalan buruh yang tidak adil terhadap Starbucks, manakala syarikat telah memfailkan dua terhadap kesatuan sebagai balasan. Starbucks Workers United juga mencatatkan kemenangan baru-baru ini apabila pegawai NLRB membuat petisyen kepada mahkamah persekutuan untuk memaksa syarikat itu membawa balik pekerja aktivis yang mengatakan mereka dibuang kerana berkempen oleh kesatuan sekerja.

We wish to thank the author of this short article for this awesome web content

Starbucks dilanda aduan buruh yang meluas termasuk lebih 200 dakwaan pelanggaran


Our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/