Starbucks menghadapi tekanan untuk memulihkan pekerja Buffalo yang telah dipecat

Starbucks menghadapi tekanan untuk mengupah semula tujuh pekerja Buffalo yang dikatakan pegawai buruh persekutuan “dipecat secara tidak sah kerana menggunakan hak mereka untuk menubuhkan kesatuan.”

Walau bagaimanapun, ia adalah dakwaan bahawa Starbucks telah berulang kali menafikan dan merancang untuk mempertahankannya.

Pengarah Wilayah Buffalo Lembaga Perhubungan Buruh Kebangsaan Linda M. Leslie membuat petisyen di Mahkamah Daerah Amerika Syarikat untuk pelepasan injunksi bagi bekas pekerja Starbucks yang bekerja di lima lokasi berbeza di seluruh Buffalo.

Selepas mengetahui tentang usaha penyatuan kesatuan, syarikat gergasi kopi itu “menggerakkan kempen anti kesatuannya yang giat,” kata lembaga buruh pada hari Rabu.

KAUNTER STARBUCKS KESATUAN DENGAN PELABURAN $1 BILION DALAM PEKERJA

Syarikat itu menggunakan “pelbagai taktik haram” termasuk menaikkan gaji, menjanjikan faedah, membawa masuk kader pengurus untuk memantau pekerja dan menghalang aktiviti kesatuan, menutup kedai dengan dorongan penganjur yang aktif dan mengancam pekerja, lembaga buruh meneruskan.

Ticker Keselamatan Terakhir Ubah Ubah %
SBUX STARBUCKS CORP. 73.30 +0.34 +0.47%

Ini memuncak dengan pemecatan tujuh pekerja dalam tempoh enam minggu, kata lembaga buruh.

Sementara itu, Starbucks, seperti yang telah berulang kali dinyatakan, memberitahu FOX Business bahawa “dakwaan ini adalah palsu” dan “bersedia untuk mempertahankan kes kami.”

Selain daripada mengupah semula tujuh pekerja kawasan kerbau, lembaga buruh juga memohon perintah berhenti dan berhenti kebangsaan untuk semua Starbucks di seluruh negara serta perintah tawar-menawar untuk kedai Camp Road.

Lembaga buruh boleh mengeluarkan perintah tawar-menawar sekiranya tiada pilihan raya kesatuan sekerja jika terdapat bukti bahawa majoriti pekerja telah menyokong perwakilan kesatuan sekerja pada kad kebenaran.

Kakitangan dan penyokong Starbucks bertindak balas apabila undian dibaca semasa pesta pemerhatian pilihan raya kesatuan pada hari Khamis, 9 Dis 2021, di Buffalo, NY (Foto AP/Joshua Bessex / Imej AP)

STARBUCKS FAILKAN CAJAN BURUH TIDAK ADIL TERHADAP PENGANJUR KESATUAN KERANA ‘TINGKAH LAKU MENGGANGGU’

“Ketiadaan bantuan sementara serta-merta, Starbucks akan mencapai matlamatnya, melalui cara yang menyalahi undang-undang, untuk merosakkan kempen di Buffalo secara tidak boleh diperbaiki, dan menghantar mesej mengerikan yang jelas kepada pekerjanya di seluruh negara,” kata Leslie dalam satu kenyataan.

Ini adalah kali ketiga lembaga itu berjuang untuk mengambil semula pekerja Starbucks. Pada bulan Mei, lembaga buruh meminta Mahkamah Daerah Amerika Syarikat untuk mengupah semula tujuh pekerja Memphis Starbucks yang menurut pegawai dipecat secara tidak sah kerana menggunakan hak mereka untuk bersatu.

Ia berlaku hanya sebulan selepas pegawai berjuang untuk mengupah semula tiga pekerja yang didakwa dipecat kerana usaha kesatuan di Phoenix. Bagaimanapun, seorang hakim menolak injunksi oleh lembaga buruh untuk mengembalikan semula pekerja Phoenix, lembaga buruh mengesahkan.

KLIK DI SINI UNTUK BACA LEBIH LANJUT MENGENAI PERNIAGAAN FOX

Namun, Starbucks Workers United, yang mengetuai usaha kesatuan sekerja di seluruh negara, berkata dalam satu kenyataan bahawa langkah lembaga itu pada hari Rabu “adalah satu langkah penting dalam memastikan Ketua Pegawai Eksekutif Interim Starbucks Howard Schultz bertanggungjawab atas serangannya terhadap pekerja yang melaksanakan hak asasi mereka untuk berorganisasi.”

Terdapat gelombang pemacu kesatuan di kedai Starbucks di seluruh negara, dengan undian kesatuan pertama datang pada bulan Disember di tiga kedai di Buffalo.

Sehingga kini, 300 kedai Starbucks telah memfailkan pilihan raya kesatuan di 35 negeri, menurut Starbucks Workers United, yang mengetuai usaha kesatuan.

We want to give thanks to the author of this short article for this outstanding content

Starbucks menghadapi tekanan untuk memulihkan pekerja Buffalo yang telah dipecat


You can find our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/