Starbucks’ New York City Reserve Roastery menjadi kafe ke-9 untuk bersatu

Pekerja melayan pelanggan di Starbucks’ Reserve Roasteries yang baru dibuka di Daerah Pembungkusan Daging pada 14 Disember 2018 di New York City.

Spencer Platt | Imej Getty

Starbucks barista di New York City Reserve Roastery mengundi 46-36 menyokong penubuhan kesatuan pada hari Jumaat, memberi tamparan kepada Ketua Pegawai Eksekutif sementara Howard Schultz yang mungkin lebih peribadi.

The Reserve Roastery ialah Starbucks milik syarikat kesembilan untuk bersatu. Pada hari Selasa, Lembaga Perhubungan Buruh Kebangsaan mengira undian untuk sebuah kafe Knoxville, tetapi undi yang dicabar menyebabkan keputusan usaha itu tidak menentu. Kesatuan itu menang dengan satu undi. Minggu lalu, sebuah kafe di kampung halaman Starbucks di Seattle dan lokasi kedua di Mesa, Arizona, juga mengundi untuk bersatu.

Sehingga kini, hanya satu lokasi telah mengadakan pilihan raya dan mengundi menentang kesatuan di bawah Workers United, sebuah gabungan Kesatuan Antarabangsa Pekerja Perkhidmatan. Bagaimanapun, kesatuan sekerja menarik petisyen untuk pemilihan kesatuan sekerja untuk pekerja pembuatan Roastery, yang dijadualkan untuk membuang undi pada hari Khamis.

Kemenangan hari Jumaat untuk Starbucks Workers United mewakili lebih daripada sekadar lokasi lain dalam jumlah kafe yang semakin meningkat. Starbucks dibuka kafe seluas hampir 23,000 kaki persegi di daerah pembungkusan daging Manhattan pada Disember 2018, semasa memegang jawatan Ketua Pegawai Eksekutif Kevin Johnson. Tetapi kedai mewah dan lain-lain seperti itu sebenarnya adalah cetusan idea bekas Ketua Pegawai Eksekutif Schultz, yang mengambil semula jawatan teratas Isnin secara sementara apabila Johnson bersara.

“Saya berbangga dengan kemuncak usaha kami untuk menjadikan tempat kerja kami lebih demokratik dan saksama. Komuniti adalah nilai yang dekat dan sayang di hati saya dan saya bersyukur dan gembira dapat bersolidariti dengan rakan sebaya saya,” kata Ley Kido,” Rakan kongsi Starbucks selama 9 tahun.

Rizab Roasteries yang terletak di bandar-bandar seperti Seattle, Shanghai dan Milan bertujuan untuk mengasyikkan, pengalaman kopi kelas atas untuk menarik pelancong dan penduduk bandar. Schultz mahu membuka beberapa dozen daripadanya, tetapi Johnson berkata pada 2019 syarikat itu akan mengurangkan rancangan bercita-cita tinggi itu. Yang terakhir dibuka dilancarkan di Chicago pada tahun itu.

Undian hari Jumaat di New York City Roastery adalah pilihan raya pertama untuk Starbucks yang dijalankan secara peribadi, bukannya melalui undian surat masuk.

]Orang ramai keluar dari Kedai Roasteri Rizab Starbucks yang baru dibuka di Daerah Pembungkusan Daging pada 14 Disember 2018 di New York City.

Spencer Platt | Imej Getty

Dorongan kesatuan Starbucks yang semakin meningkat akan menjadi antara cabaran yang dihadapi Schultz apabila dia sekali lagi memegang jawatan ketua eksekutif. Semasa berkhidmat sebelum ini sebagai Ketua Pegawai Eksekutif rangkaian kopi, Starbucks mendapat reputasi sebagai majikan yang murah hati dan progresif, imej yang kini terancam apabila kesatuan mendapat momentum dan pekerja berkongsi rungutan mereka.

Rantaian ini jauh daripada satu-satunya syarikat yang melihat tolak balik terhadap gaji dan keadaan kerja dengan cara perwakilan kesatuan. Terdahulu pada hari Jumaat, Amazon pekerja di gudang Staten Island mengundi untuk menjadi kemudahan kesatuan pertama gergasi e-dagang itu. Dan pada bulan Mac, pekerja REI Co-op di kedai utama Manhattan mengundi untuk membentuk kesatuan pertama syarikat itu di AS

Lembaga Perhubungan Buruh Kebangsaan mengeluarkan aduan terhadap Starbucks pada awal Mac kerana didakwa bertindak balas terhadap dua pekerja Phoenix yang cuba mengatur. Kesatuan itu juga telah mendakwa bahawa Starbucks terlibat dalam pemusnahan kesatuan di banyak kedainya yang telah memfailkan pilihan raya. Syarikat itu telah menafikan tuduhan tersebut.

awal kemenangan kesatuan di Buffalo telah menggalakkan lokasi Starbucks lain di seluruh negara untuk dianjurkan. Lebih daripada 150 kafe milik syarikat telah memfailkan pilihan raya kesatuan dengan Lembaga Perhubungan Buruh Kebangsaan, termasuk lokasi New York City yang lain. Pekerja di kafe Astor Place di Manhattan mula membuang undi pada hari Jumaat untuk pemilihan pos mereka.

Itu masih hanya sebahagian kecil daripada keseluruhan jejak Starbucks, walaupun. Syarikat itu mengendalikan hampir 9,000 lokasi di AS

Pengarah wilayah NLRB kini perlu mengesahkan undi, satu proses yang boleh mengambil masa sehingga seminggu. Kemudian kesatuan itu menghadapi cabaran sebenar seterusnya: merundingkan kontrak dengan Starbucks. Undang-undang buruh tidak memerlukan majikan dan kesatuan sekerja mencapai perjanjian perundingan kolektif, dan perbincangan kontrak boleh berlarutan selama bertahun-tahun.

Pada mesyuarat pemegang saham tahunan Starbucks beberapa minggu lalu, Pengerusi Mellody Hobson berkata syarikat itu memahami dan mengiktiraf hak pekerjanya untuk berorganisasi.

“Kami juga sedang berunding dengan niat baik, dan kami mahukan hubungan yang membina dengan kesatuan,” katanya.

Dia berkata pada CNBC “Kotak Squawk” awal hari itu bahawa Starbucks “membuat beberapa kesilapan” apabila ditanya tentang dorongan kesatuan.

We wish to say thanks to the writer of this post for this amazing content

Starbucks’ New York City Reserve Roastery menjadi kafe ke-9 untuk bersatu


Take a look at our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/