Sterling runtuh apabila pelabur terbang ke dalam dolar

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

  • Sterling mencecah rekod rendah; risiko tindak balas BOE
  • Euro turun 1%; Aussie, kiwi, yuan mencecah paras terendah berbilang tahun
  • Niaga hadapan S&P 500 turun 0.6%

SYDNEY, 26 Sept (Reuters) – Sterling merosot ke paras terendah pada Isnin, mencetuskan spekulasi mengenai tindak balas kecemasan daripada Bank of England, apabila keyakinan hilang dalam rancangan Britain untuk meminjam jalan keluar daripada masalah, dengan pelabur yang ketakutan menumpukan ke AS dolar.

Kebimbangan yang semakin meluas bahawa kadar faedah yang tinggi akan menjejaskan pertumbuhan melanda mata wang dan ekuiti Asia juga, dengan pengeksport daripada pembuat kereta Jepun kepada pelombong Australia terjejas teruk.

Pound menjunam hampir 5% pada satu ketika kepada $1.0327, menembusi di bawah paras terendah 1985. Pergerakan diburukkan lagi oleh kecairan yang lebih tipis dalam sesi Asia, tetapi walaupun selepas tersandung kembali kepada $1.05 mata wang itu masih turun kira-kira 7% dalam hanya dua sesi.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Anda perlu membeli dolar sebagai risiko di luar perdagangan. Tiada tempat lain untuk pergi,” kata pakar strategi Rabobank Michael Every di Singapura.

“BOE perlu melangkah masuk hari ini, sudah tentu, pada ketika itu semua orang akan berakhir dengan kadar gadai janji yang lebih tinggi untuk mencuba dan menstabilkan sterling.”

Kejatuhan itu menyebabkan dolar lebih tinggi secara meluas dan ia mencecah kemuncak berbilang tahun di Aussie, kiwi dan yuan dan puncak baru 20 tahun $0.9528 setiap euro.

Dalam saham, indeks MSCI terbesar bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun (.MIAPJ0000PUS) turun 1% kepada paras terendah dua tahun. Ia menuju kepada kerugian bulanan sebanyak 11%, yang terbesar sejak Mac 2020. Nikkei Jepun (.N225) jatuh 2.2%.

Niaga hadapan S&P 500 jatuh 0.5%.

Minggu lalu, saham dan bon runtuh selepas Amerika Syarikat dan setengah dozen negara lain menaikkan kadar dan mengunjurkan kesakitan di hadapan. Jepun campur tangan dalam perdagangan mata wang untuk menyokong yen. Pelabur hilang keyakinan terhadap pengurusan ekonomi Britain.

Nasdaq (.IXIC) kehilangan lebih daripada 5% untuk minggu kedua berjalan. S&P 500 (.SPX) jatuh 4.8%.

Gilts mengalami jualan paling teruk dalam tiga dekad pada hari Jumaat dan pada hari Isnin pound membuat paras terendah 37 tahun pada $1.0765 kerana pelabur menganggap pemotongan cukai yang dirancang akan meregangkan kewangan kerajaan ke had.

Sterling turun 11% pada suku ini.

Hasil sepuhan lima tahun meningkat 94 mata asas minggu lalu, setakat ini lonjakan mingguan terbesar yang dicatatkan dalam data Refinitiv sejak pertengahan 1980-an. Perbendaharaan juga merosot minggu lepas, dengan hasil dua tahun naik 35 mata asas kepada 4.2140% dan penanda aras hasil 10 tahun naik 25 mata asas kepada 3.6970%.

Euro bergoyang ke paras terendah dua dekad pada $0.9660 apabila risiko perang meningkat di Ukraine, sebelum stabil pada $0.9686.

Di Itali, pakatan sayap kanan yang diketuai oleh parti Brothers of Italy pimpinan Giorgia Meloni berada di landasan untuk memperoleh majoriti yang jelas di parlimen akan datang, seperti yang dijangkakan. Ada yang mengambil hati daripada persembahan sederhana oleh eurosceptics The League.

“Saya menjangkakan kesan yang agak kecil memandangkan Liga, parti yang mempunyai pendirian paling tidak pro-Eropah, nampaknya kelihatan lemah,” kata Giuseppe Sersale, pengurus dana dan pakar strategi di Anthilia di Milan.

Minyak dan emas stabil selepas jatuh berbanding dolar yang meningkat minggu lepas. Emas mencecah paras terendah lebih daripada dua tahun pada hari Jumaat dan membeli $1,643 seaun pada hari Isnin. Niaga hadapan minyak mentah Brent berada pada $86.29.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan tambahan oleh Danilo Masoni di Milan; Penyuntingan oleh Sam Holmes

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to give thanks to the writer of this article for this amazing web content

Sterling runtuh apabila pelabur terbang ke dalam dolar


You can find our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/