Stok Vaksin Tergelincir Walaupun Pakar FDA Anggukan Untuk Tangkapan Omicron

Pentadbiran Makanan dan Dadah berpecah mengundi pada hari Selasa untuk mengesyorkan memasukkan komponen pelawan omikron dalam penggalak Covid yang dikemas kini pada musim gugur ini. Tetapi stok vaksin jatuh.
XJawatankuasa Penasihat Vaksin dan Produk Biologi Berkaitan mengundi 19-2 untuk menyokong tangkapan penggalak yang disasarkan omicron. Ini meletakkan FDA pada laluan untuk membenarkan vaksin yang dikemas kini tepat pada masanya untuk potensi lonjakan Covid bermusim pada musim gugur.

Tetapi banyak soalan yang tinggal. Pfizer (PFE), Moderna (MRNA) dan Novavax (NVAX) menguji beberapa penggalak, termasuk tangkapan yang menyasarkan omicron sahaja dan suntikan bivalen. Yang terakhir menyasarkan omicron ditambah dengan strain nenek moyang Covid. Perkara yang merumitkan, omicron mempunyai sub-varian sendiri.

Pada hari Selasa, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit berkata dua daripada mereka – dikenali sebagai BA4 dan BA4 – membentuk gabungan 52% daripada kes AS. Masalahnya ialah, pembuat vaksin tidak mempunyai peluang untuk menguji vaksin yang menyasarkan spinoff omicron tersebut. Tangkapan terkini mereka menyasarkan sepupu BA1 yang lebih awal.

Adalah mustahil untuk menentukan dengan tepat varian mana yang akan menjadi dominan pada musim gugur, Dr Peter Marks, pengarah Pusat Penilaian dan Penyelidikan Biologi FDA, berkata semasa mesyuarat itu.

“Apa yang kami lakukan hari ini ialah mengusahakan kawasan yang sangat mencabar kerana tiada seorang pun daripada kami mempunyai bola kristal,” katanya. “Sedang cuba menggunakan setiap auns terakhir daripada apa yang kami boleh daripada pemodelan ramalan dan daripada data yang kami ada yang muncul untuk cuba mendahului virus yang sangat licik. Bagi seseorang yang bersaiz nanometer sahaja, ia adalah sangat licik. “

Stok Vaksin Mengatasi Omicron

Tetapi dalam perdagangan selepas waktu perniagaan pada pasaran saham hari ini, stok vaksin secara relatifnya diredam, bergerak kurang daripada 1% ke mana-mana arah. Semasa sesi biasa, saham jatuh.

Saham Pfizer kehilangan 2.4%, mengakhiri hari pada 50.66. Saham rakan kongsinya, BioNTech (BNTX), jatuh 2.7% kepada 139.82. Saham Moderna susut 2.2% kepada 142.19. Saham Novavax jatuh 5.1% kepada 51.06.

Perkara itu kini menuju ke FDA penuh. Agensi itu tidak terikat dengan cadangan panel, tetapi ia sering mengikut nasihat. Jika berjaya di FDA, perkara vaksin omicron akan menuju ke CDC.

Dua ahli panel mengundi untuk tidak mengesyorkan kemas kini omicron. Dr. Paul Offit dan Henry Bernstein. Kedua-duanya tidak memberikan penjelasan selepas undian. Walau bagaimanapun, sebelum undian Bernstein menyatakan data masih terhad untuk penggalak yang menyasarkan BA4 dan BA5. Dan Offit berkata dia tidak selesa dengan tahap perlindungan yang ada pada penggalak omicron.

Dalam ujian baru-baru ini, Pfizer berkata penggalak omicronnya membawa kepada peningkatan 13.5-19.6 kali ganda dalam antibodi yang mampu menyekat omicron dan spinoffnya. Vaksin bivalen — yang boleh menyasarkan omicron dan strain pertama — menghasilkan peningkatan 9.1-10.9 kali ganda dalam antibodi, bergantung pada dos. Stok vaksin naik sedikit lebih tinggi pada hari Isnin berikutan berita penggalaknya.

Moderna Menguji Vaksin Bivalen

Begitu juga, Moderna menguji vaksin bivalen yang termasuk komponen melawan omikron. Ia menghasilkan peningkatan 5.4 kali ganda dalam antibodi yang mampu mengendalikan sub-varian BA4 dan BA5 omicron.

Pada orang yang sebelum ini dijangkiti Covid, ia membawa kepada peningkatan 6.3 kali ganda. Pegawai pada masa ini menjangkakan subvarian khusus tersebut akan menguasai kes Covid di AS tidak lama lagi

Novavax belum mempunyai kebenaran untuk siri Covid utama di AS Namun begitu, bioteknologi masih menguji penggalak omikron serta penggalak bivalen yang mengandungi komponen pelawan omikron. Dalam ujian, kedua-dua pilihan membawa kepada “tahap tinggi” keberkesanan, kata syarikat itu dalam dokumen taklimat.

Dr Amanda Cohn, ahli panel lain, berkata cadangan itu tidak semestinya bermakna penggalak akan dicadangkan untuk semua orang pada musim gugur. Tetapi undian adalah langkah penting ke arah kebenaran. Ahli panel Dr Arthur Reingold membuat penilaian yang sama.

“Siapa mendapat apa dan bila?” dia tanya.

Ahli panel Dr. Wayne Marasco juga mempersoalkan keberkesanan muktamad vaksin RNA utusan daripada Pfizer dan Moderna. Vaksin Covid Novavax, sebaliknya, menggunakan teknologi berbeza berdasarkan protein.

“Kita boleh melakukan yang lebih baik dan saya tidak pasti vaksin mRNA memberi kita jenis imuniti terbaik yang boleh kita perolehi di sini,” katanya semasa perbincangan.

Menjaga Kanak-kanak

Satu lagi bahagian penting untuk stok vaksin: kanak-kanak. FDA hanya tinggal seminggu sahaja daripada menandatangani tangkapan utama untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Terdapat sedikit data dalam populasi pediatrik. Fakta itu tidak boleh diterima, kata ahli panel Dr Archana Chatterjee.

“Kajian pediatrik perlu dilakukan dan ia perlu dilakukan sekarang,” katanya.

Begitu juga, ahli panel Dr. Michael Nelson berkata penyambungan imun — proses yang menyimpulkan keberkesanan vaksin dalam keadaan berbeza — tidak akan mencukupi untuk kanak-kanak. Oleh kerana kanak-kanak lelaki dan lelaki muda terdedah kepada keradangan jantung berikutan vaksinasi, tindak balas dos dan kajian keselamatan harus diselesaikan pada kanak-kanak kecil, katanya.

Dia bimbang tentang kanak-kanak kecil “sentiasa berada di belakang keluk kuasa dalam menerima vaksin.”

Ahli panel Dr. Cody Meissner juga mencadangkan dos penggalak berulang akhirnya boleh membawa kepada kesan sampingan yang semakin meningkat. Dia mencadangkan perkara itu boleh menjadi rumit terutamanya pada kanak-kanak.

Seorang wakil Moderna berkata syarikat itu menjangkakan untuk mengemas kini data daripada tangkapan omicronnya – suntikan yang tertumpu semata-mata pada omicron dan bivalen yang mengandungi komponen melawan omicron – pada bayi dan kanak-kanak kecil pada bulan Oktober atau November. Walau bagaimanapun, tangkapan ini menyasarkan BA1, bukan sub-varian BA4 dan BA5 yang lebih dominan.

Ikuti Allison Gatlin di Twitter di @IBD_AGatlin.

AWAK JUGA MUNGKIN MENYUKAI:

Mengapa Pil Corcept — Dan Stok — Mendapat Perhatian Dibaharui Selepas Keputusan Pengguguran

Dari Axcella Hingga Tonix, Berikut adalah Stok Penny Syarikat yang Mengusahakan Long Covid

Dagangan Pilihan: Bagaimana Untuk Mula Menggunakan Pilihan, Cara Mengurus Risiko

Tonton Rancangan Strategi Pelaburan IBD Untuk Cerapan Pasaran Boleh Ditindaklanjuti

Lihat Senarai Saham IBD & Dapatkan Penarafan Lulus/Gagal Untuk Semua Stok Anda Dengan IBD DigitalWe would like to say thanks to the writer of this article for this remarkable content

Stok Vaksin Tergelincir Walaupun Pakar FDA Anggukan Untuk Tangkapan Omicron


Discover our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/