Stripe memberhentikan 14% pekerja

Gergasi pembayaran dalam talian Stripe memberhentikan kira-kira 14% kakitangannya, Ketua Pegawai Eksekutif Patrick Collison menulis dalam memo kepada kakitangan Khamis.

Dalam memo itu, Collison berkata pemotongan itu perlu di tengah-tengah peningkatan inflasi, kebimbangan kemelesetan yang menjulang, kadar faedah yang lebih tinggi, kejutan tenaga, belanjawan pelaburan yang lebih ketat dan pembiayaan permulaan yang lebih jarang. Secara keseluruhan, faktor-faktor ini memberi isyarat “bahawa 2022 mewakili permulaan iklim ekonomi yang berbeza,” katanya.

Collison mengakui bahawa kepimpinan syarikat membuat “dua kesilapan yang sangat berbangkit” dengan salah menilai berapa banyak ekonomi internet akan berkembang pada 2022 dan 2023, dan apabila ia meningkatkan kos operasi terlalu cepat.

Syarikat teknologi telah mengumumkan pemberhentian dan pengambilan pekerja yang dibekukan, sambil bergerak untuk mengurangkan kos di tengah-tengah prospek ekonomi yang semakin teruk. Amazonibu bapa Google Abjad dan pemilik Facebook Meta semua telah mengambil langkah untuk mengekang perbelanjaan. Syarikat termasuk Netflix, Spotify, Coinbase dan Shopify telah mengumumkan pemberhentian.

Stripe yang berpangkalan di San Francisco menjadi syarikat permulaan AS yang paling berharga tahun lepas, dengan penilaian $95 bilion. Ia memproses berbilion-bilion dolar dalam transaksi setiap tahun daripada orang-orang seperti Amazon, Salesforce dan Google, dan ia bersaing dengan Segi empat dan PayPal.

Stripe berkata bilangan pekerjanya akan dikurangkan kepada kira-kira 7,000 pekerja, yang bermakna pemberhentian memberi kesan kepada kira-kira 1,100 orang. Jurucakap Stripe tidak segera tersedia untuk memberikan jumlah tepat pekerja yang terjejas.

Pemotongan itu akan menjejaskan banyak bahagian Stripe, walaupun kebanyakannya akan berlaku dalam merekrut, kerana syarikat itu merancang untuk mengambil lebih sedikit orang tahun depan, kata Collison dalam memo itu.

Selain memberhentikan kakitangan, Stripe berhasrat untuk mengekang kos di seluruh syarikat, kata Collison.

Awal hari ini, Ketua Pegawai Eksekutif Stripe Patrick Collison menghantar nota berikut kepada pekerja Stripe.

Hai semua —

Hari ini kami mengumumkan perubahan paling sukar yang perlu kami lakukan di Stripe setakat ini. Kami mengecilkan saiz pasukan kami sekitar 14% dan mengucapkan selamat tinggal kepada ramai Stripes berbakat dalam proses itu. Jika anda adalah antara mereka yang terjejas, anda akan menerima e-mel pemberitahuan dalam masa 15 minit seterusnya. Bagi anda yang meninggalkannya: kami amat kesal kerana mengambil langkah ini dan John dan saya bertanggungjawab sepenuhnya terhadap keputusan yang membawa kepada perkara ini.

Kami akan menetapkan butiran lanjut kemudian dalam e-mel ini. Tetapi pertama, kami ingin berkongsi beberapa konteks yang lebih luas.

Dunia di sekeliling kita

Pada permulaan wabak pada tahun 2020, dunia berputar semalaman ke arah e-dagang. Kami menyaksikan kadar pertumbuhan yang jauh lebih tinggi sepanjang tahun 2020 dan 2021 berbanding dengan apa yang kami lihat sebelum ini. Sebagai sebuah organisasi, kami beralih kepada mod pengendalian baharu dan kedua-dua hasil serta volum pembayaran kami telah meningkat lebih daripada 3x ganda.

Dunia kini beralih semula. Kami menghadapi inflasi yang degil, kejutan tenaga, kadar faedah yang lebih tinggi, belanjawan pelaburan yang dikurangkan dan pembiayaan permulaan yang lebih jarang. (Pendapatan syarikat teknologi minggu lepas memberikan banyak contoh keadaan yang berubah-ubah.) Pada hari Selasa, bekas Setiausaha Perbendaharaan berkata bahawa AS menghadapi “sekumpulan cabaran makroekonomi yang kompleks pada bila-bila masa dalam 75 tahun”, dan banyak bahagian negara maju. dunia nampaknya menuju ke arah kemelesetan. Kami berpendapat bahawa 2022 mewakili permulaan iklim ekonomi yang berbeza.

Perniagaan kami pada asasnya mempunyai kedudukan yang baik untuk menghadapi keadaan yang sukar. Kami menyediakan asas yang penting kepada pelanggan kami dan Stripe bukanlah perkhidmatan mengikut budi bicara yang pelanggan matikan jika bajet diperah. Walau bagaimanapun, kita perlu memadankan kadar pelaburan kita dengan realiti di sekeliling kita. Melakukan yang betul oleh pengguna kami dan pemegang saham kami (termasuk anda) bermakna menerima realiti sebagaimana adanya.

Hari ini, ini bermakna membina secara berbeza untuk masa yang lebih kurus. Kami sentiasa berbangga menjadi perniagaan cekap modal dan kami berpendapat sifat ini penting untuk dipelihara. Untuk menyesuaikan diri dengan sewajarnya untuk dunia yang kita tuju, kita perlu mengurangkan kos kita.

Cara kami mengendalikan perlepasan

Sekitar 14% orang di Stripe akan meninggalkan syarikat itu. Kami, pengasas, membuat keputusan ini. Kami telah mengambil alih pekerjaan untuk dunia yang kami tempati (lebih lanjut mengenai perkara di bawah), dan kami berasa sedih kerana tidak dapat menyampaikan pengalaman yang kami harapkan yang akan dialami oleh mereka yang terjejas di Stripe.

Tidak ada cara yang baik untuk melakukan pemberhentian, tetapi kami akan melakukan yang terbaik untuk melayan semua orang yang keluar dengan hormat yang mungkin dan melakukan apa sahaja yang kami mampu untuk membantu. Beberapa butiran teras termasuk:

  • Pemutusan gaji. Kami akan membayar 14 minggu pemecatan untuk semua pekerja yang akan berlepas, dan lebih banyak lagi bagi mereka yang mempunyai tempoh perkhidmatan yang lebih lama. Iaitu, mereka yang berlepas akan dibayar sehingga sekurang-kurangnya 21 Februari 2023.
  • Bonus. Kami akan membayar bonus tahunan 2022 kami untuk semua pekerja yang akan berlepas, tanpa mengira tarikh berlepas mereka. (Ia akan diproratakan untuk orang yang diupah pada 2022.)
  • PTO. Kami akan membayar semua masa PTO yang tidak digunakan (termasuk di kawasan yang tidak diperlukan oleh undang-undang).
  • Penjagaan kesihatan. Kami akan membayar tunai bersamaan 6 bulan premium penjagaan kesihatan sedia ada atau penerusan penjagaan kesihatan.
  • Peletakhakan RSU. Kami akan mempercepatkan setiap orang yang telah mencapai cenuram peletakhakan setahun mereka ke tarikh peletakhakan Februari 2023 (atau lebih lama, bergantung pada tarikh berlepas). Bagi mereka yang belum sampai ke tebing letak hak mereka, kami akan mengetepikan tebing itu.
  • Sokongan kerjaya. Kami akan menampung sokongan kerjaya dan melakukan yang terbaik untuk menghubungkan pekerja yang akan berlepas dengan syarikat lain. Kami juga sedang mencipta peringkat baharu diskaun Stripe yang lebih besar untuk sesiapa sahaja yang memutuskan untuk memulakan perniagaan baharu sekarang atau pada masa hadapan.
  • Sokongan imigresen. Kami tahu bahawa keadaan ini amat sukar jika anda pemegang visa. Kami mempunyai sokongan khusus yang meluas disediakan untuk anda yang menggunakan visa di sini (anda akan menerima e-mel yang menyediakan perundingan dalam masa beberapa jam), dan kami akan menyokong peralihan kepada visa bukan pekerjaan di mana sahaja kami boleh.

Paling penting, walaupun ini bukanlah perpisahan yang kami inginkan atau bayangkan semasa kami membuat keputusan pengambilan pekerja, kami mahu semua orang yang akan pergi tahu bahawa kami mengambil berat tentang anda sebagai bekas rakan sekerja dan menghargai semua yang anda lakukan untuk Stripe. Pada fikiran kami, anda adalah alumni yang dihargai. (Dalam perkhidmatan itu, kami sedang mencipta alamat e-mel alumni.stripe.com untuk semua orang yang akan berlepas dan kami akan melancarkannya kepada semua bekas pekerja pada bulan-bulan mendatang.)

Kami akan menyediakan perbualan langsung, 1-1 antara setiap pekerja yang akan berlepas dan pengurus Stripe pada hari berikutnya. Jika anda berada dalam kumpulan yang terjejas, lihat jemputan kalendar.

Bagi mereka yang tidak terjejas, akan ada sedikit masalah dalam beberapa hari akan datang sambil kami menavigasi banyak perubahan sekaligus. Kami meminta anda membantu kami melakukan yang betul oleh pengguna Stripe dan Stripes yang akan berlepas.

Mesej kami kepada majikan lain ialah terdapat ramai rakan sekerja yang benar-benar hebat berlepas yang boleh dan akan melakukan perkara yang hebat di tempat lain. Mereka yang berbakat datang ke Stripe kerana mereka tertarik dengan masalah infrastruktur yang sukar dan cabaran yang rumit. Hari ini tidak mengubahnya, dan ia akan menjadi tambahan yang hebat di hampir mana-mana syarikat lain.

Maju kehadapan

Dalam membuat perubahan ini, anda mungkin tertanya-tanya sama ada kepimpinan Stripe membuat beberapa kesilapan dalam pertimbangan. Kami akan pergi lebih jauh daripada itu. Pada pandangan kami, kami membuat dua kesilapan yang sangat berbangkit dan kami ingin menyerlahkannya di sini kerana ia penting:

  • Kami terlalu optimistik tentang pertumbuhan jangka pendek ekonomi internet pada 2022 dan 2023 dan memandang rendah kedua-dua kemungkinan dan kesan kelembapan yang lebih meluas.
  • Kami meningkatkan kos operasi terlalu cepat. Didorong oleh kejayaan yang kami lihat dalam beberapa bidang produk baharu kami, kami membenarkan kos penyelarasan berkembang dan ketidakcekapan operasi meresap masuk.

Kami akan membetulkan kesilapan ini. Jadi, sebagai tambahan kepada perubahan jumlah pekerja yang diterangkan di atas (yang akan mengembalikan kami kepada kiraan pekerja Februari kami yang berjumlah hampir 7,000 orang), kami tegas mengekang semua sumber kos lain. Dunia sukar untuk diramalkan sekarang, tetapi kami menjangkakan bahawa perubahan ini akan menyediakan kami untuk penjanaan aliran tunai yang mantap pada suku hadapan.

Kami tidak menggunakan perubahan bilangan pekerja ini secara sama rata di seluruh organisasi. Sebagai contoh, organisasi Perekrutan kami akan terjejas secara tidak seimbang kerana kami akan mengambil lebih sedikit orang pada tahun hadapan. Jika anda ingin melihat kesan organisasi anda, Home akan dikemas kini pada pukul 7 pagi PT.

Kami akan menerangkan maksud ini untuk strategi syarikat kami tidak lama lagi. Tiada apa-apa di dalamnya akan berubah secara radikal, tetapi kami akan membuat beberapa pengeditan penting yang masuk akal untuk dunia yang kami tujui, dan mengetatkan keutamaan kami dengan ketara. Jangkakan untuk mendengar lebih lanjut mengenai perkara ini pada minggu hadapan.

Walaupun perubahan hari ini menyakitkan, kami berasa sangat gembira tentang prospek perniagaan inovatif dan kedudukan Stripe dalam ekonomi internet. Data yang kami lihat adalah konsisten dengan gambaran yang menggalakkan ini: kami telah menandatangani 75% lebih banyak pelanggan baharu pada S3 2022 berbanding S3 2021, kadar kemenangan kompetitif kami menjadi lebih baik, kadar pertumbuhan kami kekal sangat kukuh, dan pada hari Selasa kami menetapkan yang baharu rekod untuk jumlah volum transaksi harian yang diproses. Pengguna kami yang lebih kecil (kebanyakannya hanyalah “pelanggan besar yang belum lagi besar”), secara agregat, berkembang dengan sangat cepat, menunjukkan bahawa banyak keluk S teknologi kekal pada babak awal dan pelanggan kami kekal berdaya tahan dengan mengagumkan dalam menghadapi cabaran global yang lebih luas.

Orang ramai menyertai Stripe kerana mereka mahu mengembangkan ekonomi internet dan meningkatkan keusahawanan di seluruh dunia. Masa tekanan ekonomi menjadikan kami lebih penting lagi mencari cara yang inovatif untuk membantu pengguna kami mengembangkan dan menyesuaikan perniagaan mereka. Hari ini adalah hari yang menyedihkan untuk semua orang kerana kami mengucapkan selamat tinggal kepada beberapa rakan sekerja yang berbakat. Tetapi kami bersedia untuk usaha yang gigih ke hadapan, dan kami meletakkan Stripe pada kedudukan yang betul untuk menghadapinya.

Sepanjang minggu ini, kami akan menumpukan pada membantu orang yang akan meninggalkan Stripe. Minggu depan kami akan menetapkan semula, menentukur semula dan bergerak ke hadapan.

Patrick dan John

Berita ini sedang berkembang. Sila semak semula untuk kemas kini.

We would like to thank the author of this post for this incredible web content

Stripe memberhentikan 14% pekerja


Check out our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/