Swiss National Bank menaikkan kadar dalam langkah mengejutkan, bersedia untuk lebih banyak lagi

Bangunan Swiss National Bank (SNB) digambarkan di Bern, Switzerland 16 Jun 2022. REUTERS/Arnd Wiegmann

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

  • SNB menaikkan kadar buat kali pertama sejak 2007
  • Pengerusi berkata franc tidak lagi bernilai tinggi
  • Franc selamat melonjak selepas keputusan
  • Ahli ekonomi terkejut dengan langkah, menjangkakan lebih banyak kenaikan akan datang

BERN, 16 Jun (Reuters) – Bank Negara Switzerland menaikkan kadar faedah dasarnya buat kali pertama dalam tempoh 15 tahun dalam satu langkah mengejut pada Khamis dan berkata ia bersedia untuk meningkatkan lagi, menyertai bank pusat lain dalam mengetatkan dasar monetari untuk memerangi kebangkitan semula. inflasi.

Bank pusat itu meningkatkan kadar dasarnya kepada -0.25% daripada paras -0.75% yang telah digunakan sejak 2015, menyebabkan franc safe-haven lebih tinggi secara mendadak. Hampir semua ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters menjangkakan SNB akan mengekalkan kadar yang stabil. L8N2Y31U7 baca lebih lanjut

Ia merupakan kenaikan pertama oleh SNB sejak September 2007, dan menyusuli kenaikan 0.75 mata peratusan dalam kos pinjaman oleh Rizab Persekutuan AS pada hari Rabu.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Bank pusat lain juga menaikkan kadar faedah kerana mereka cuba meredakan inflasi yang dipacu lebih tinggi oleh lonjakan harga bahan api dan makanan yang membebankan belanjawan untuk isi rumah dan perniagaan.

Bank of England kelihatan bersedia untuk menaikkan lagi kadar faedah pada hari Khamis. baca lagi

Bank Pusat Eropah memberi isyarat minggu lepas ia akan menaikkan pada Julai untuk menyemak inflasi zon euro yang mencecah 8.1% bulan lepas. baca lagi

Pengerusi SNB Thomas Jordan berkata inflasi Switzerland yang meningkat – yang mencecah paras tertinggi dalam hampir 14 tahun pada Mei – bermakna bank pusat mungkin perlu bertindak semula.

Walaupun selepas kenaikan kadar 0.5 mata pada Khamis, SNB menjangkakan inflasi pada suku pertama 2025 mencapai 2.1%, di luar sasarannya pada kadar 0%-2%. Pada 2022 ia menjangkakan kadar 2.8%.

“Tanpa kenaikan kadar dasar SNB hari ini, ramalan inflasi akan menjadi lebih tinggi dengan ketara,” kata Jordan pada sidang akhbar.

“Ramalan inflasi baharu menunjukkan bahawa kenaikan selanjutnya dalam kadar dasar mungkin perlu pada masa hadapan yang boleh dijangka,” tambahnya, yang enggan menunjukkan bila atau berapa banyak SNB boleh naik semula.

“Kami tidak menjalankan perniagaan panduan ke hadapan yang sangat tepat, tetapi … pada penghujung unjuran inflasi ufuk kami sekali lagi akan melebihi 2% jadi kami perlu melihat langkah yang perlu,” kata Jordan.

FRANC TIDAK LAGI NILAI BERLEBIHAN

Penganalisis menjangkakan lebih banyak kenaikan dalam suku hadapan.

“Melangkah ke hadapan, mesej dasar monetari adalah di sisi hawkish,” kata Gero Jung, seorang penganalisis di Mirabaud Asset Management. “Bagi ahli ekonomi SNB, franc Swiss tidak lagi dinilai terlalu tinggi; kedua, inflasi dijangka melebihi had yang dikaitkan dengan kestabilan harga di Switzerland.”

David Oxley di Capital Economics berkata kemungkinan SNB akan menaikkan semula kadar, kepada sifar atau malah menjadi wilayah positif, sebelum mesyuarat dijadualkan seterusnya pada September.

Karsten Junius, pakar ekonomi di J Safra Sarasin, menjangka SNB akan menaikkan kadar pada empat mesyuarat suku tahunannya sebanyak 25 mata asas setiap satu, sebelum berhenti seketika. “Kami tidak akan menolak kenaikan 50bp pada mesyuarat seterusnya pada September sama ada,” katanya.

SNB berkata kenaikan kadar pada Khamis adalah perlu untuk memeriksa kenaikan harga di Switzerland, yang telah merebak ke barangan dan perkhidmatan yang sebelum ini tidak terjejas oleh kesan perang di Ukraine dan kesesakan rantaian bekalan yang dikaitkan dengan wabak itu.

Kenaikan harga berlaku lebih cepat berbanding sebelum ini, kata Jordan, dan tindakan perlu untuk mengelakkan inflasi menjadi berakar umbi. “Adalah cuai jika tidak mengambil kira perkembangan inflasi,” katanya.

Susut nilai baru-baru ini dalam terma wajaran perdagangan bermakna franc Swiss tidak lagi dinilai tinggi dalam pasaran mata wang – sudah lama menjadi kebimbangan bagi SNB.

Bank itu berkata ia bersedia untuk campur tangan dalam pasaran untuk memeriksa peningkatan yang berlebihan atau kelemahan mata wang.

Persekutuan kesatuan buruh Switzerland mengkritik kenaikan kadar itu, berkata SNB membenarkan franc yang kukuh meningkat lagi, meletakkan pekerjaan dan gaji dalam risiko.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh John Revil; Penyuntingan oleh Michael Shields dan Catherine Evans

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to thank the author of this article for this outstanding web content

Swiss National Bank menaikkan kadar dalam langkah mengejutkan, bersedia untuk lebih banyak lagi


Visit our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/