Syarikat dari Tesla ke Coinbase memberhentikan pekerja: Berikut adalah 3 perkara yang perlu dilakukan terlebih dahulu jika anda kehilangan pekerjaan

Kumpulan Orang Sebenar | E+ | Imej Getty

Apabila kebimbangan semakin meningkat bahawa ekonomi AS menuju ke arah kemelesetan, beberapa syarikat telah mengumumkan gelombang pemberhentian secara besar-besaran.

Ia adalah perubahan ketara selepas setahun atau lebih perletakan jawatan secara sukarela secara besar-besaran dan pertukaran pekerjaan di tengah-tengah peluang pekerjaan yang banyak di seluruh negara, dalam trend yang dikenali sebagai “Perletakan Jawatan Hebat.”

Antara pengumuman pemberhentian baru-baru ini:

  • Pertukaran mata wang kripto Coinbase dikongsi bersama minggu ini bahawa ia telah melepaskan hampir satu perlima daripada tenaga kerjanya, atau sekitar 1,100 orang.
  • Firma hartanah Compass dan Redfin mengumumkan pengurangan tenaga kerja sebanyak 10% dan 8%, masing-masing.
  • Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk menghantar e-mel kepada pekerja awal bulan ini berkongsi rancangan untuk mengurangkan 10% pekerja bergaji.
  • Perkhidmatan pakaian pesanan mel Stitch Fix berkata awal bulan ini bahawa ia telah mengurangkan kira-kira 15%.

“Kami tidak tahu ke mana arah tuju pasaran buruh,” kata Andrew Stettner, pakar pengangguran dan felo kanan di badan pemikir progresif The Century Foundation. “Tetapi jelas banyak perkara yang menunjukkan tanda amaran.”

Lagi daripada Kewangan Peribadi:
Apakah maksud ‘pasaran beruang’?
10 negeri paling teruk dilanda pemotongan kakitangan Keselamatan Sosial
Mengapa penyimpan 401(k) boleh mendapat ‘panggilan bangun’ dalam penyata

Kehilangan pekerjaan dan pendapatan anda boleh menjadi sangat mengganggu, mencetuskan pelbagai masalah kewangan.

Dengan memfokuskan pada langkah pertama yang perlu anda ambil selepas pemberhentian, anda boleh mengelakkan peningkatan terlalu banyak dan meningkatkan peluang anda untuk bab seterusnya yang positif, kata pakar.

1. Failkan ASAP untuk mengutip faedah pengangguran

Kamu patut fail untuk faedah pengangguran secepat mungkin, kata Stettner.

Jika anda menerima faedah pengangguran lebih awal dalam wabak dan menghadapi pengangguran sekali lagi, anda mungkin layak mendapat lebih banyak bantuan.

Peraturan berbeza mengikut negeri, tetapi secara amnya, selagi anda telah bekerja sekurang-kurangnya 15 minggu sejak kali terakhir menerima faedah pengangguran, anda layak untuk membuka tuntutan baharu untuk pembayaran separa, kata Stettner. Kebanyakan orang perlu bekerja selama sekurang-kurangnya enam bulan untuk layak mendapat faedah penuh sekali lagi.

Jika anda telah bekerja selama lebih daripada setahun, faedah anda sepatutnya datang dengan cepat.

2. Timbang pilihan insurans kesihatan

Seterusnya, anda mahu juga pastikan anda tidak mendapati diri anda tanpa insurans kesihatan.

“Walaupun begitu menggembirakan, adalah penting untuk mencari perlindungan dengan cepat” selepas diberhentikan, kata Caitlin Donovanjurucakap Yayasan Peguambela Pesakit Kebangsaan, sebuah organisasi bukan untung yang membantu individu mengakses dan membayar untuk penjagaan kesihatan.

Langkah pertama anda ialah bercakap dengan seseorang dalam jabatan sumber manusia syarikat anda untuk memahami masa liputan anda secara teknikal tamat.

“Tiada peraturan menyeluruh di sini: Bagi sesetengah orang, liputan mungkin tamat serta-merta; bagi yang lain, ia mungkin berlangsung sehingga akhir bulan,” kata Donovan. “Bagaimanapun, anda harus segera mula merancang untuk beralih kepada rancangan baharu.”

Menavigasi landskap insurans kesihatan sendiri boleh menimbulkan tekanan dan mengelirukan.

Terdapat sumber yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan bantuan. Jika anda mempunyai keadaan yang didiagnosis, termasuk kanser, lupus atau diabetes, anda mungkin boleh mendapatkan sokongan membuat keputusan dan mendaftar dalam rancangan dengan Yayasan Peguambela Pesakit Kebangsaan, kata Donovan. Anda juga boleh berunding dengan penjagaan kesihatan tempatan “pelayar.”

Secara amnya, orang yang baru diberhentikan kerja dan tidak diinsuranskan akan mempunyai tiga laluan ke perlindungan untuk dipilih: COBRA, pasaran bersubsidi Akta Penjagaan Mampu Milik atau rancangan awam seperti Medicaid atau Medicare.

COBRA memberi mereka yang telah meninggalkan syarikat pilihan untuk kekal dalam pelan insurans bekas majikan mereka, walaupun ia biasanya sangat mahal. Ini kerana orang ramai perlu terus membayar sebahagian daripada premium mereka yang mereka bertanggungjawab semasa bekerja, serta selebihnya, yang telah dilindungi oleh bekas majikan mereka.

Medicaid biasanya melibatkan premium bulanan tanpa atau rendah, dan pelan pasaran adalah yang paling murah yang pernah mereka lakukan untuk ramai orang, terima kasih kepada perundangan pelepasan lulus dalam pandemik.

3. Lindungi simpanan persaraan anda

Ramai orang menyimpan untuk persaraan mereka melalui pekerjaan mereka. Jika anda mempunyai akses kepada pelan 401(k). di syarikat tempat anda diberhentikan, anda perlu memutuskan perkara yang perlu dilakukan dengan akaun itu.

Anda mungkin tidak mahu berbuat apa-apa, katanya Rita Assafnaib presiden kepimpinan persaraan di Fidelity.

Kebanyakan majikan membenarkan anda menyimpan pelan anda bersama mereka selepas anda keluar, kata Assaf. (Bagaimanapun, jika anda mempunyai kurang daripada $5,000 dalam akaun, wang itu boleh dihantar ke akaun persaraan individu untuk anda, tambahnya.)

Pastikan anda meneliti yuran dan perbelanjaan apabila memilih penyedia IRA.

Rita Assaf

naib presiden kepimpinan persaraan di Fidelity

Walau bagaimanapun, anda tidak akan dapat terus menyumbang kepada pelan di syarikat yang anda tidak lagi bekerja. Dan anda mungkin terhad dalam jumlah yang anda boleh ambil sebagai pinjaman atau pengeluaran daripada akaun.

Pilihan lain adalah untuk melancarkan akaun ke dalam IRA, yang boleh dibuka di bank atau firma broker. Ini akan membolehkan anda terus menyimpan. Anda juga boleh mengeluarkan wang daripada akaun ini jika anda berumur di bawah 59½ tanpa sebarang penalti, kata Assaf, jika anda menggunakannya untuk pembelian rumah kali pertama atau perbelanjaan pendidikan tinggi.

“Pastikan untuk menyelidik yuran dan perbelanjaan apabila memilih penyedia IRA, jika anda lakukan, walaupun, kerana ia boleh berbeza-beza,” kata Assaf.

Jika anda melompat ke pekerjaan lain dengan segera, anda mungkin mempunyai pilihan untuk melancarkan pelan 401(k) lama anda menjadi satu dengan majikan baharu anda. Mempunyai hanya satu akaun persaraan simpanan mungkin berasa lebih terurus.

“Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa tidak semua majikan akan menerima peralihan daripada pelan majikan terdahulu, jadi anda harus menyemak dengan majikan baharu anda sebelum membuat sebarang keputusan,” kata Assaf.

Apa yang anda tidak mahu lakukan, jika boleh, adalah untuk mengeluarkan akaun itu, katanya. Anda mungkin akan dikenakan cukai dan penalti, apatah lagi mempertaruhkan keselamatan kewangan anda apabila anda meninggalkan kerja untuk selamanya.

Adakah anda baru-baru ini diberhentikan kerja? Jika anda bersedia untuk berbual tentang pengalaman anda untuk artikel yang akan datang, sila e-mel saya di annie.nova@nbcuni.com

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this awesome material

Syarikat dari Tesla ke Coinbase memberhentikan pekerja: Berikut adalah 3 perkara yang perlu dilakukan terlebih dahulu jika anda kehilangan pekerjaan


Explore our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/