Syarikat kenderaan elektrik mempunyai masalah kualiti yang serius

Kekurangan cip dan krisis rantaian bekalan melakukan lebih daripada sekadar menaikkan harga kenderaan — ia juga menjejaskan kualiti.

JD Power menerbitkan Kajian Kualiti Permulaannya untuk kereta model tahun 2022 minggu ini, di mana ia mendapati bahawa kualiti kenderaan baharu telah merosot 11 peratus tahun ke tahun, kejatuhan paling teruk pernah direkodkan oleh kumpulan itu.

Pengeluar kenderaan elektrik khususnya menunjukkan penurunan besar dalam kualiti, dengan kedudukan Polestar yang terakhir. Tesla pula menduduki tempat ketujuh dari bawah, meneruskan trend buruknya pembuatan.

Dalam tinjauan tahun ini, JD Power merekodkan 226 masalah bagi setiap 100 kenderaan Tesla. Menggabungkan semua EV bukan Tesla, tinjauan itu mengatakan bahawa 240 masalah dilaporkan bagi setiap 100 EV, penurunan sedikit daripada 251 tahun lepas apabila lebih banyak model EV muncul.

Tinjauan itu berdasarkan input daripada sejumlah 84,165 pemilik dan pemajak kenderaan yang disahkan yang didaftarkan antara November 2021 hingga Februari. Maklum balas daripada tinjauan memberikan data untuk 33 jenama berbeza dan 189 model kenderaan berbeza.

Perisian kekal sebagai masalah berterusan untuk industri auto, dengan enam daripada 10 isu teratas yang berkaitan dengan infotainment. Masalah utama ialah salah satu ciri terbesar yang dicari orang dalam kereta baharu: Apple CarPlay dan Android Auto. CarPlay, khususnya, digunakan oleh separuh daripada semua pengguna yang mengambil tinjauan, dan mereka melaporkan lebih sedikit masalah daripada 17 peratus pengguna yang menggunakan Android Auto.

Pengambil tinjauan mendapati bahawa kedua-dua CarPlay dan Android Auto sukar difahami, dan pengguna semakin menghadapi masalah membuat sambungan berfungsi. Penembusan CarPlay dan Android Auto wayarles yang lebih tinggi disebabkan oleh peningkatan dalam masalah sambungan, yang telah melonjak daripada 4.9 masalah bagi setiap 100 kenderaan pada 2021 kepada 5.8 pada 2022.

Yang menghairankan, tinjauan itu menunjukkan bahawa ciri pengecaman suara terbina dalam pengeluar berfungsi seperti yang dimaksudkan, satu-satunya kategori yang perlu diperbaiki antara semua ciri infotainmen lain seperti paparan skrin sentuh, sambungan Bluetooth dan kamera tempat letak kereta.

Selain penurunan kualiti, laporan itu juga menyenaraikan ciri yang telah dipotong oleh pengeluar untuk mengatasi kekurangan cip: menghantar lebih sedikit kenderaan dengan ciri bantuan pemandu lanjutan, tempat duduk yang dipanaskan, modul pembantu letak kereta, hanya termasuk satu keyfob dan lebih. Syarikat seperti Chevrolet pengecas telefon wayarles axed dan ciri penjimatan gas automatik mula dalam beberapa model SUV tahun lepas, dan Ford mengalih keluar beberapa kawalan A/C dari tempat duduk belakang SUV Explorernya.

Pemenang kualiti awal termasuk Buick GM untuk papan nama keseluruhan teratas; pembuat kereta itu juga memenangi anugerah terbanyak daripada Chevy Malibu hingga Cadillac Escalade. BMW dan Hyundai masing-masing memenangi tempat kedua dan ketiga.

Pandemik sudah pasti melemahkan industri, Tetapi pengarah automotif global JD Power, David Amodeo, terkejut kajian kualiti awal tidak lebih teruk. “Pembuat kenderaan terus melancarkan kenderaan yang semakin kompleks dari segi teknologi dalam era di mana terdapat banyak kekurangan komponen kritikal untuk menyokongnya,” kata Amodeo dalam kenyataan akhbar.

We would love to thank the writer of this article for this remarkable web content

Syarikat kenderaan elektrik mempunyai masalah kualiti yang serius


You can find our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/