Syarikat penerbangan membatalkan ratusan penerbangan hujung minggu ketika ribut petir melanda Florida

Sebuah jet Southwest Airlines duduk di pintu pagar di Lapangan Terbang Antarabangsa Orlando di Orlando, Florida, AS, 11 Oktober 2021.

Joe Skipper | Reuters

Syarikat penerbangan membatalkan beratus-ratus penerbangan hujung minggu dan beribu-ribu lagi ditangguhkan kerana ribut petir di Florida memperlahankan trafik di salah satu destinasi pelancongan utama negara semasa cuti musim bunga.

Lebih 5,900 penerbangan AS telah ditangguhkan dan 1,930 telah dibatalkan pada hari Sabtu, menurut laman penjejakan penerbangan FlightAware.

Ribut petir amat mencabar bagi syarikat penerbangan kerana ia lebih sukar untuk diramal dan dirancang berbanding dengan sistem lain seperti ribut musim sejuk dan taufan, di mana syarikat penerbangan sering membatalkan waktu penerbangan jika tidak beberapa hari lebih awal.

Gangguan akibat ribut cenderung berlarutan kerana kru dan kapal terbang ditinggalkan di tempat untuk tugasan mereka.

Syarikat Penerbangan Barat Daya membatalkan 520 penerbangan, atau 14% daripada jadual hari Sabtunya, serta 1,512 kelewatan atau 43% daripada penerbangan berjadual, menurut FlightAware. Kira-kira 10% penerbangan Ahad Barat Daya telah dibatalkan dan 10% lagi ditangguhkan, hampir 800 penerbangan secara keseluruhan.

Sebelum ribut mencetuskan kelewatan di Florida, syarikat penerbangan itu telah menjeda sebentar berlepas pada awal hari untuk melakukan pemeriksaan pada sistem bahagian belakang yang telah ditetapkan semula sebagai sebahagian daripada penyelenggaraan biasa semalaman. Sistem tersebut digunakan untuk tugasan termasuk kertas kerja sebelum berlepas.

“Keutamaan utama kami ialah melindungi rangkaian Krew kami, memastikan Krew mempunyai bilik hotel dan meminimumkan kesan yang dirasai oleh Pelanggan kami semasa kami berusaha untuk mengelakkan gangguan pada rancangan perjalanan cuti musim bunga mereka,” kata Southwest dalam mesej kepada pramugari. “Situasi ini tidak pernah mudah, dan kami berterima kasih atas kesabaran dan ketabahan anda semasa kami berusaha melalui hujung minggu yang mencabar ini.”

Syarikat penerbangan itu mengetepikan perbezaan tambang untuk pelanggan yang terjejas supaya mereka boleh menempah semula diri mereka dalam talian tanpa menunggu di telefon, kata seorang jurucakap.

Pengawal trafik udara telah memperlahankan atau menjeda trafik masuk sama sekali di beberapa lapangan terbang Florida pada hari Sabtu, termasuk Lapangan Terbang Antarabangsa Orlando, Lapangan Terbang Antarabangsa Miami dan Lapangan Terbang Antarabangsa Tampa. Hampir satu pertiga daripada pelepasan Orlando telah dibatalkan dan 42% telah ditangguhkan.

“Cuaca semalam di sekitar Florida dan akibatnya [air traffic control] inisiatif memberi kesan kepada operasi kami dengan kebanyakan laluan arah utara dan selatan melalui dan ke Florida terjejas, Syarikat Penerbangan Amerika berkata dalam satu kenyataan. “Kami pulih daripada gangguan itu hari ini.”

Delta Air Lines berkata bahawa cuaca Florida turut menjejaskan operasinya pada hari Sabtu. Kira-kira satu perlima daripada jadual hari Sabtu setiap syarikat penerbangan telah ditangguhkan, atau kira-kira 600 penerbangan setiap satu.

Syarikat penerbangan pada masa ini berebut untuk mendapatkan kakitangan untuk mengendalikan permintaan perjalanan yang meningkat apabila kes Covid menurun pada musim sejuk ini. Kekurangan kakitangan memburukkan lagi gangguan penerbangan tahun lepas.

Delta, Amerika dan Syarikat Penerbangan Alaska juruterbang telah berpiket di lapangan terbang dalam beberapa minggu kebelakangan ini kerana kesatuan mereka mendorong pengurusan syarikat penerbangan untuk gaji yang lebih baik dan jadual yang lebih boleh diramal.

Pada hari Jumaat, Alaska Airlines membatalkan lebih daripada 100 penerbangan dan hampir 80 lagi pada hari Sabtu. Beberapa juruterbangnya telah berpiket di beberapa lapangan terbang Pantai Barat pada hari Jumaat kerana kekurangan kemajuan dalam rundingan kontrak dengan syarikat penerbangan itu.

“Selain syarikat penerbangan lain, kami terus terjejas oleh kekurangan juruterbang kebangsaan dan rejimen latihan yang diperlukan untuk membawa juruterbang baharu ke dalam pesawat,” kata syarikat penerbangan itu dalam satu kenyataan, yang tidak menyebut tentang piket.

Syarikat penerbangan telah meningkatkan penerbangan untuk menampung pelanggan yang kembali selepas dua tahun pandemik yang sukar tetapi juruterbang dan kesatuan pramugari sering mengadu tentang jadual yang padat dan tekanan di jalan raya, seperti kekurangan bilik hotel atau kesukaran mendapatkan perkhidmatan penjadualan syarikat.

“Titik tercekik adalah untuk melatih semua orang kerana kami telah meningkatkan syarikat penerbangan itu kembali dan mengembalikan pesawat untuk beroperasi sepanjang pandemik,” Syarikat Penerbangan Spirit Ketua Pegawai Eksekutif Ted Christie memberitahu acara industri pada hari Khamis.

We would love to thank the author of this article for this remarkable web content

Syarikat penerbangan membatalkan ratusan penerbangan hujung minggu ketika ribut petir melanda Florida


Find here our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/