Syarikat penerbangan mendapat bantuan pandemik $50 bilion – tetapi masih mengacaukan rakyat Amerika

Jika anda telah terbang baru-baru ini, atau cuba melakukannya, ia mungkin seperti ini: Penerbangan 1 petang anda menjadi penerbangan 5 petang menjadi penerbangan tengah malam sebelum dibatalkan secara ringkas. Tiada penjelasan diberikan. Penerbangan keluar seterusnya telah ditempah sepenuhnya, tetapi mereka mempunyai tempat duduk tengah dengan dua persinggahan berlepas minggu depan jika itu masih sesuai untuk anda.

Kami telah bersabar dengan begitu banyak daripada syarikat penerbangan. Makanan di dalam kapal terbang kini terhad kepada keropok dan segelas soda. Kami membayar jumlah yang terlalu tinggi untuk memeriksa bagasi. Hanya sesetengah orang yang boleh membawa beg tangan di dalam kapal terbang. Kami membayar untuk memilih tempat duduk kami. Kerusi, dengan cara, yang direka untuk seseorang yang 4’8” dan 95 paun. Mereka telah menyeksa kami dengan pelbagai cara.

Kami menanganinya kerana mereka membawa kami dari titik A ke titik B dengan pantas dan selamat. Kadang-kadang ia juga murah. Kami menerima penurunan taraf perkhidmatan yang berterusan kerana mereka mempunyai sesuatu yang kami mahukan yang hanya boleh disampaikan oleh mereka. Tetapi syarikat penerbangan tidak meneruskan tawaran mereka. Kami merindui mesyuarat, acara, masa keluarga dan banyak lagi kerana mereka tidak dapat menyatukan aksi mereka.

Menurut FlightAware, tapak web yang menjejaki pembatalan dan kelewatan penerbangan, terdapat 1,629 kelewatan dan 631 pembatalan “dalam, masuk atau keluar dari Amerika Syarikat” hanya pada hari Ahad. Ini hanya pada tengah hari. Pembatalan dan kelewatan menjadi lebih berkemungkinan seiring berjalannya hari.

Mengapakah kelewatan yang kerap ini berlaku? Syarikat penerbangan memetik permintaan selepas wabak adalah tinggi. Itu mungkin benar, tetapi orang ramai teruja menempah tempat duduk dalam penerbangan yang didakwa wujud hanya untuk tidak wujud apabila tiba masanya untuk melakukan perjalanan. Itu bukan salah permintaan.

Syarikat penerbangan terus menuntut pekerja untuk diberi vaksin untuk bekerja.
AP/Charlie Neibergall

Syarikat penerbangan mempunyai banyak sebab lain. mereka salahkan “kurang kakitangan di Pentadbiran Penerbangan Persekutuan.” mereka titik jari pada “cuaca” atau “ketidakhadiran tidak berjadual di kalangan kakitangan.”

Kemudian terdapat kekurangan juruterbang. Mengapa akan ada kekurangan juruterbang, rata-rata risalah menjerit ke dalam kekosongan. Dalam salah satu langkah paling bodoh yang mungkin, juruterbang digalakkan untuk bersara awal untuk mengelakkan diberhentikan semasa wabak itu.

Tetapi di sinilah prestasi buruk syarikat penerbangan menjadi masalah yang lebih besar daripada hanya perniagaan yang gagal menyampaikan perkhidmatan berkualiti kepada pelanggan. Sepanjang dua tahun lepas, syarikat penerbangan menerima lebih daripada $50 bilion wang bantuan pandemik. Duit kita. Kongres telah cuba menuntut jawapan tentang cara wang itu dibelanjakan, tetapi sama seperti semua boondoggle mereka yang lain, mereka tidak dapat memberikan sebarang jawapan yang jelas.

Wang itu bertujuan untuk mengekalkan pekerjaan dan menyelamatkan industri. Juruterbang, cukup penting untuk keseluruhan penerbangan, tidak sepatutnya digalakkan keluar dari kerja. Sebaliknya, industri kucar-kacir, kakitangannya diberhentikan pula dan wang itu hilang.

Sesetengah syarikat penerbangan terus menuntut pekerja mereka mendapatkan vaksin COVID-19 sehingga 2022 walaupun menghadapi krisis pekerjaan. Mana-mana pekerja dengan pengecualian vaksin diletakkan pada cuti bergaji, yang kelihatan seperti penggunaan dolar pembayar cukai yang lemah, sehingga syarikat penerbangan akhirnya mengalah. Sesiapa sahaja tanpa pengecualian telah dipecat. Ia tidak masuk akal, dan kami semua membayarnya sekarang.

Setiausaha Pengangkutan Pete Buttigieg penerbangannya sendiri dibatalkan baru-baru ini dan terpaksa memandu dari Washington ke New York. Sekarang dia berkata jabatannya boleh memaksa syarikat penerbangan untuk mengambil lebih banyak kakitangan. Itu mungkin berfungsi untuk beberapa peranan, tetapi juruterbang tidak, ahem, setiausaha pengangkutan. Mereka mesti mempunyai pengalaman dan tahu apa yang mereka lakukan. Buttigieg tidak mempunyai pengalaman pengangkutan sebelum ini sebelum dipilih untuk peranan ini. Seorang juruterbang tidak boleh memalsukannya sehingga mereka berjaya melakukannya.

Mungkin pengajaran sebenar di sini ialah kerajaan persekutuan harus menghentikan pemberian wang tunai percuma tanpa terikat walaupun dalam masa krisis. Di sini berharap setiap pegawai terpilih yang penerbangannya tertunda dua jam, enam jam atau akhirnya dibatalkan ingat mereka memberikan industri ini wang untuk memperlakukan kami seperti ini. Dan kemudian mari kita berharap mereka tidak melakukannya lagi.

Twitter: @Karol

We would love to say thanks to the writer of this post for this amazing content

Syarikat penerbangan mendapat bantuan pandemik $50 bilion – tetapi masih mengacaukan rakyat Amerika


Explore our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/