Syarikat penerbangan yang menggugurkan keperluan topeng kini mengalami kekurangan kakitangan akibat COVID-19

Syarikat penerbangan luar negara terpaksa membatalkan beratus-ratus penerbangan kerana mereka bergelut koronavirus-kekurangan kakitangan yang berkaitan beberapa minggu selepas mereka meninggalkan peraturan yang memerlukan penumpang dan kakitangan bertopeng di udara.

Gangguan juga berlaku sebagai CEO syarikat penerbangan terkemuka AS mendesak pentadbiran Biden untuk membatalkan peraturan persekutuan memerlukan topeng dipakai di langit.

Topeng tidak diperlukan pada penerbangan yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan Swiss EasyJet yang mesra bajet sejak 27 Mac, syarikat penerbangan itu berkata dalam satu kenyataan. Langkah itu dibuat selepas UK menghapuskan semua sekatan perjalanan pada awal Mac.

“Langkah yang dialu-alukan oleh Kerajaan UK ini menandakan kembalinya penerbangan ke dan dari UK yang benar-benar bebas sekatan, memberikan rangsangan tambahan untuk mengembara Paskah ini. Kami menantikan apa yang kami jangkakan sebagai musim panas yang kukuh untuk EasyJet, dengan rancangan untuk kembali ke tahap penerbangan hampir 2019. Kami tidak sabar untuk mengalu-alukan lebih ramai pelanggan kembali ke pesawat,” kata Ketua Pegawai Eksekutif EasyJet Johan Lundgren dalam satu kenyataan pada masa itu.

Antara 28 Mac dan 3 April, EasyJet membatalkan 202 daripada 3,517 penerbangannya yang dijadualkan berlepas dari UK, menurut data yang diberikan kepada CBS MoneyWatch dari Cirium, sebuah syarikat analitik penerbangan. Sebagai perbandingan, syarikat penerbangan itu membatalkan penerbangan sifar yang berlepas dari UK dalam tempoh yang sama pada 2019, sebelum wabak.

Jurucakap EasyJet mengaitkan peningkatan dalam penerbangan yang dibatalkan itu kepada “paras penyakit kakitangan yang lebih tinggi daripada biasa” disebabkan oleh lonjakan kes COVID-19 di seluruh Eropah baru-baru ini.

“Hasilnya, kami telah membuat pembatalan awal supaya pelanggan boleh dimaklumkan lebih awal tentang perjalanan dan dapat bergerak dengan mudah ke penerbangan alternatif,” kata jurucakap itu dalam satu kenyataan kepada CBS MoneyWatch.


Maksud BA.2 subvarian Omicron bagi AS

04:43

Menurut Dr. Eric Feigl-Ding, ahli epidemiologi dan pakar ekonomi kesihatan di Harvard Chan School of Public Health, pembatalan penerbangan seperti itu semuanya terjamin sebaik sahaja penumpang dan anak kapal menanggalkan topeng mereka.

“Sangat boleh diramalkan — kerajaan UK menjatuhkan sekatan, syarikat penerbangan seperti @easyJet melepaskan topeng… dan kurang daripada 2 minggu kemudian… lonjakan besar dalam juruterbang dan pramugari yang sakit akibat #COVID19 tidak dapat bekerja, dan 120 penerbangan dibatalkan! Syarikat penerbangan Ketua Pegawai Eksekutif meminta ini,” katanya di Twitter.

Tindakan serupa oleh syarikat penerbangan AS “akan menjadi bumerang dalam banyak cara,” kata Feigl-Ding kepada CBS MoneyWatch. Dia berpendapat lebih ramai penumpang akan teragak-agak untuk terbang jika syarikat penerbangan mengabaikan peraturan topeng. “Jika tidak ada topeng, itu sebenarnya membuatkan orang ramai lebih bimbang untuk melakukan perjalanan. Ia mungkin membuatkan lebih ramai orang tinggal di rumah dan menggigit syarikat penerbangan,” katanya.

United Airlines – yang membatalkan beratus-ratus penerbangan pada bulan Disember kerana bilangan anak kapal yang ramai dijangkiti COVID-19 semasa lonjakan cuti varian Omicron – berkata pada masa ini ia tidak mengalami sebarang gangguan yang berkaitan dengan anak kapal yang dijangkiti COVID-19.

Namun, syarikat penerbangan di AS bersiap sedia untuk lonjakan yang sama dalam kes COVID-19 yang dialami Eropah dan mungkin mengalami gangguan jadual utama jika virus itu menghapuskan sejumlah besar anak kapal dalam beberapa minggu akan datang.

“Terdapat risiko yang mungkin kita lihat di Amerika Utara dan semuanya bergantung pada kadar kes,” kata Rob Morris, ketua Ascend by Cirium, sebuah agensi analitik dan perundingan syarikat penerbangan. “Tetapi ia akan menjadi jangka pendek kerana syarikat penerbangan akan menyesuaikan kapasiti mereka untuk mengurus permintaan dan melindungi integriti rangkaian mereka.”

Walaupun kekurangan kakitangan yang berkaitan dengan peningkatan kadar COVID-19 di Eropah mengganggu sektor lain, ia amat meruncing dalam industri penerbangan.

“Adalah sangat jelas bahawa industri penerbangan sangat terdedah, dan ini mewujudkan kesan melata terhadap masyarakat lebih daripada, katakan, penutupan restoran,” kata Feigl-Ding. “Ini adalah infrastruktur kritikal dan ini adalah pekerja penting, dan kami membahayakan ekonomi kami. Menghentikan COVID adalah baik untuk ekonomi kami, ‘membiarkannya’ adalah sebaliknya.”

Syarikat penerbangan lain yang telah membatalkan peraturan topeng juga membatalkan lebih banyak penerbangan daripada biasa. Pada penerbangan yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan British Airways yang berpangkalan di London, England, topeng telah menjadi pilihan untuk kakitangan dan penumpang sejak 16 Mac. Syarikat penerbangan itu membuat pengumuman pada Twitter dengan berkongsi video seorang pramugari yang bersemangat mengoyakkan topeng pembedahan.

Antara 28 Mac dan 3 April, British Airways membatalkan 393 daripada 2,405 penerbangan yang dijadualkan berlepas dari UK, menurut Cirium.

Jurucakap British Airways berkata bahawa hanya sebahagian kecil daripada penerbangannya yang dibatalkan baru-baru ini telah dibatalkan kerana COVID-19. Jurucakap itu berkata syarikat penerbangan itu pada Selasa membatalkan tiga penerbangan pada saat-saat akhir kerana kakitangan yang diuji positif untuk penyakit itu, sambil menambah bahawa beberapa pembatalan berpunca daripada isu yang berkaitan dengan membina semula “operasi sambil menguruskan kesan berterusan COVID.”

“Jadi, sementara sebahagian besar penerbangan kami terus beroperasi seperti yang dirancang, sebagai langkah berjaga-jaga kami telah mengurangkan sedikit jadual kami antara sekarang dan akhir Mei ketika kami meningkatkan semula,” kata jurucakap itu.We would like to thank the writer of this short article for this awesome material

Syarikat penerbangan yang menggugurkan keperluan topeng kini mengalami kekurangan kakitangan akibat COVID-19


You can find our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/