Syarikat teknologi AS menarik tawaran kerja, menyebabkan graduan kolej berebut-rebut

22 Jun (Reuters) – Satu demi satu, sepanjang minggu terakhir bulan Mei, Twitter Inc (TWTR.N) menelefon beberapa ahli kelas masuk pekerja baharunya yang baru menamatkan pengajian dari kolej dan membatalkan tawaran kerja dalam panggilan 15 minit, menurut beberapa penerima.

“Ia adalah traumatik,” Iris Guo, pengurus produk bersekutu masuk yang tinggal di Toronto, memberitahu Reuters. Dia menerima berita buruk itu dalam panggilan video 10:45 malam bahawa kedudukannya telah disingkirkan. Sejak itu, dia berlumba-lumba mencari pekerjaan baharu untuk mendapatkan visa kerja ASnya.

Lebih daripada 21,500 pekerja teknologi di Amerika Syarikat telah kehilangan pekerjaan mereka setakat tahun ini, menurut Layoffs.fyi, sebuah laman web yang memantau pemotongan pekerjaan. Bilangan pemberhentian teknologi pada bulan Mei sahaja melonjak 780% sepanjang empat bulan pertama tahun itu digabungkan, menurut firma perkhidmatan penempatan keluar Challenger, Grey & Christmas.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Tetapi graduan kolej baru-baru ini seperti Guo, yang lulus dari Universiti Waterloo dan mempelajari pengurusan kewangan dan sains komputer, mewakili dimensi baharu kepada pengurangan kerana kerjaya mereka yang baru lahir telah dihapuskan sebelum mereka bermula. Aliran ini mencerminkan penjimatan baharu yang melanda beberapa bahagian industri teknologi seperti kripto dan syarikat yang disokong modal teroka.

Bagi firma kripto, pengetatan tali pinggang adalah disebabkan oleh kejatuhan harga mata wang kripto baru-baru ini dan syarikat yang disokong modal teroka juga mengurangkan kos untuk mengelak daripada kembali ke pasaran untuk mendapatkan pembiayaan tambahan, kata Kyle Stanford, penganalisis kanan untuk modal teroka di Pitchbook.

Firma Crypto Coinbase Global Inc (SYILING.O) memberhentikan 18% kakitangan bulan ini, firma pembayaran Klarna dan Bolt Financial secara kolektif memberhentikan lebih 900 orang manakala nama utama seperti Meta Platforms Inc , Lyft Inc (LYFT.O) dan Uber Technologies Inc (UBER.N) telah berkata mereka akan melambatkan atau membekukan pengambilan pekerja.

Dalam apa yang kelihatan sebagai arah aliran balas kepada Perletakan Jawatan Besar 2022, apabila legion berhenti untuk pekerjaan baharu, beberapa pencari kerja teknologi kini menghadapi pengurangan kos dan pengambilan pekerja terhenti di tengah-tengah inflasi yang tinggi selama empat dekad, perang berkecamuk di Ukraine dan berterusan. pandemik.

Dalam kes mereka yang bersedia untuk menyertai Twitter, keinginan jutawan Elon Musk juga telah menyebabkan tekanan. Musk telah bersetuju untuk membeli Twitter dengan harga $44 bilion, tetapi tweet terbarunya telah menimbulkan persoalan tentang bila dan jika pengambilalihan itu akan selesai. baca lagi

Yang pasti, pengambilan pekerja dalam sektor teknologi secara keseluruhannya kekal kukuh, menurut pakar daripada firma perjawatan dan perunding. Peranan teknologi dalam industri penjagaan kesihatan dan kewangan adalah kukuh, serta dalam bidang teknologi maklumat, kata Thomas Vick, pengarah wilayah yang berpangkalan di Texas untuk amalan teknologi firma kakitangan Robert Half.

Tetapi untuk kelas masuk pekerja baharu keluar dari kolej, kehilangan tawaran pekerjaan mereka sekarang amat merugikan kerana mereka berkata mereka terkunci daripada syarikat seperti Meta Platforms, Alphabet Inc’s (GOOGL.O) Google dan gergasi teknologi lain, yang telah mendapatkan kumpulan rekrut baharu mereka.

Lucas Durrant, seorang graduan kejuruteraan elektrik dari Kanada, telah bersedia untuk memulakan tugas baharunya sebagai jurutera perisian di Bolt minggu lepas. Ketika bercuti beberapa minggu lalu, dia menerima e-mel yang menyatakan tawarannya telah dibatalkan. Bolt mengumumkan ia akan memulakan pemberhentian pada akhir Mei, memetik keadaan ekonomi.

“Rasanya sedikit seperti perlumbaan melawan masa sebelum kita melihat kemelesetan ekonomi yang lebih besar,” kata Durrant. “Tidak lama lagi, saya juga akan bersaing dengan orang yang akan tamat pengajian pada 2023.”

PILIHAN TERHAD

Sekurang-kurangnya 40 graduan kolej baru-baru ini telah kehilangan tawaran pekerjaan dalam beberapa minggu lalu, menurut siaran LinkedIn dan hamparan Google yang diedarkan dalam talian untuk membantu mereka yang terjejas mencari jawatan baharu.

Sehingga Selasa, 22 graduan baru-baru ini telah disenaraikan pada hamparan kerana telah membatalkan tawaran daripada Twitter dan sembilan orang telah disenaraikan pada hamparan berasingan untuk Coinbase.

Dalam satu kenyataan, Twitter berkata ia mengakui bahawa tawaran yang dibatalkan boleh meletakkan calon dalam kedudukan yang sukar, dan berkata ia menawarkan pampasan kepada mereka yang terjejas.

Coinbase menunjuk kepada catatan blog 2 Jun yang mengatakan keputusan untuk membatalkan beberapa tawaran tidak dibuat ringan, tetapi “perlu untuk memastikan kami hanya berkembang di kawasan keutamaan tertinggi.”

Chloe Ho, graduan baru dari Universiti California, Davis, dan yang berasal dari Hong Kong, mempunyai masa sehingga 29 September untuk mencari pekerjaan baharu, atau terpaksa meninggalkan Amerika Syarikat. Ho telah menerima jawatan sebagai pakar pemasaran kandungan untuk sebuah syarikat runcit dalam talian bernama Weee! sebelum jawatan itu dibatalkan.

Sebagai warganegara bukan AS yang memerlukan majikan baharu untuk menaja visa kerjanya, “pilihan saya sangat terhad,” katanya.

Ho berkata dia membatalkan pajakan untuk sebuah apartmen baharu di kawasan Teluk San Francisco, menarik diri daripada rancangan percutian bersama rakan-rakan dan kini akan menghabiskan masa tiga bulan berikutnya untuk menjalinkan rangkaian untuk pekerjaan baharu pada siang hari dan menghantar permohonan pada waktu malam. “Saya telah merancang segala-galanya mengenai pekerjaan ini,” katanya.

Ramai graduan yang terjejas telah menggunakan LinkedIn untuk menyatakan kekecewaan mereka, memperincikan bagaimana mereka yang dibatalkan menawarkan rancangan yang telah dibatalkan untuk pergerakan merentas desa dan meminta rujukan kepada syarikat baharu.

Graduan yang bercakap dengan Reuters berkata mereka terkejut dengan tahap jangkauan daripada orang yang menawarkan bantuan. Namun, perit kehilangan pekerjaan impian mereka masih berlarutan.

Seorang graduan kolej baru-baru ini yang ditetapkan untuk menyertai Coinbase, dan tidak mahu dinamakan kerana pencarian pekerjaannya yang berterusan, berkata bahawa hanya seminggu sebelum kehilangan tawaran kerjanya, dia telah menerima e-mel daripada Coinbase dengan jaminan bahawa syarikat itu tidak merancang untuk berjalan kembali tawaran sedia ada.

“Saya kecewa atas beberapa sebab. Saya tidak sangka kepimpinan akan membuat keputusan itu,” katanya.

Walaupun syarikat mungkin menjimatkan sedikit wang dalam jangka pendek, mereka menghadapi risiko kerosakan reputasi “berpotensi bencana”, kata Brian Kropp, naib presiden terhormat amalan sumber manusia Gartner.

“Cukup fikirkan betapa tidak adilnya itu kepada orang yang anda membatalkan tawaran itu,” katanya. “Anda meletakkan mereka dalam keadaan yang menyakitkan.”

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan oleh Sheila Dang di Dallas Penyuntingan oleh Kenneth Li dan Matthew Lewis

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to say thanks to the author of this article for this awesome material

Syarikat teknologi AS menarik tawaran kerja, menyebabkan graduan kolej berebut-rebut


Check out our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/