Syarikat teknologi berhati-hati membawa orang kembali semasa bertengkar dengan pekerja yang teragak-agak

Atsuko Bolinguit, dengan syarikat permulaan teknologi Fast, bekerja di pejabat di mejanya pada 24 Mac 2021 di San Francisco, California.

Justin Sullivan | Imej Getty

Mulai Isnin, Google membawa kebanyakan pekerja kembali ke pejabat fizikal yang diberikan tiga hari seminggu. Syarikat itu telah berkata sejak awal wabak itu bahawa ia akhirnya mahu orang ramai kembali.

Ramai pekerja tidak faham mengapa, dan mereka menyatakan kebimbangan mereka pada mesyuarat semua pihak baru-baru ini.

“Google membuat rekod keuntungan melalui wabak itu,” Ketua Pegawai Eksekutif Sundar Pichai berkata, membaca daripada soalan yang dikemukakan oleh seorang pekerja dan disokong oleh ramai orang lain di papan dalaman Google yang dipanggil Dory. “Mengapa dasar RTO tidak berfungsi dari pejabat apabila anda mahu atau apabila ia masuk akal?”

Tindakan mengimbangi Google dikongsi oleh banyak majikan, terutamanya kerana kenaikan harga gas menjadikan pemanduan yang jauh dan kesesakan lalu lintas menjadi lebih tidak menarik berbanding dua tahun lalu. Syarikat teknologi khususnya telah mencapai prestasi yang lebih baik semasa pandemik, sebahagiannya disebabkan oleh pelbagai alatan kerjasama berasaskan awan. Pekerja telah membiasakan diri dengan fleksibiliti dan masa keluarga.

Syarikat kini menghadapi ujian untuk melihat bagaimana pekerja akan bertindak balas apabila beberapa situasi kerja pilihan menjadi wajib dan pasaran buruh terus mengetatkan. Megan Slabinski firma perunding dan kakitangan Robert Half berkata dua pertiga daripada majikan mengatakan mereka mahu pekerja kembali dalam “kapasiti hampir sepenuh masa,” dan separuh daripada pekerja berkata mereka akan mencari pekerjaan baharu jika itu diperlukan.

“Ia menarik tahap pemutusan hubungan antara majikan dan pekerja,” kata Slabinski, yang menyelia Pacific Northwest, Colorado, Utah dan California Utara sebagai presiden daerah untuk Robert Half.

Berjalan ke belakang

Sesetengah syarikat telah menukar polisi mereka beberapa kali sebelum pemulangan pejabat mereka.

Dalam bulan Jun, Amazon berjalan balik pelan pemulangan asalnya, memberitahu pekerja korporat ia akan membenarkan mereka kembali ke pejabat tiga hari seminggu dan bukannya sepenuh masa. Syarikat itu berkata ia “belajar dan berkembang semasa kita pergi.” Dalam OktoberAmazon berkata keputusan itu akan diserahkan kepada pasukan individu.

Microsoft dan Google menambah tempoh “peralihan” 30 hari untuk memudahkan pekerja kembali ke jadual baharu mereka.

Musim bunga lalu, apabila Google pertama kali mencuba membawa pekerja kembali ke pejabat sebelum kes Covid-19 meningkat semula, syarikat itu berkata pekerja boleh memohon untuk bekerja dari jauh sehingga 12 bulan tetapi akan diluluskan hanya dalam “keadaan yang paling luar biasa.” Mereka juga boleh dipanggil semula ke pejabat yang ditugaskan pada bila-bila masa.

Kepimpinan telah meringankan nadanya. Google mengatakan ia telah meluluskan 85% permintaan untuk penempatan semula atau kerja jauh kekal.

Sean Gallup | Berita Getty Images | Imej Getty

“Anda sudah dewasa dan kami mempercayai anda untuk melakukan perkara yang betul untuk anda, keluarga anda dan kehidupan anda, sambil menghormati garis dasar baharu,” Prabhakar Raghavan, yang menyelia carian, iklan dan perdagangan, menulis baru-baru ini dalam memo kepada pekerja. “Kami tidak menjangkakan 100% kesetiaan kepada 3-2 minggu kerja hibrid 24×7.”

Pada mesyuarat semua pihak, Pichai berkata “terdapat keinginan sebenar untuk orang ramai berkomunikasi dan bekerjasama jadi kami cuba mengimbangi semua itu,” menurut audio yang diperoleh oleh CNBC. “Kami akan terus melihat dengan teliti semua ini,” katanya.

Satu sebab untuk pulangan separa, Pichai berkata, adalah untuk orang ramai mengenali rakan sekerja mereka.

“Kami mengupah begitu ramai orang sejak dua tahun lalu yang tidak tahu bagaimana syarikat itu berfungsi,” katanya.

Malah Twitteryang mengumumkan pada 2020 bahawa pekerja boleh bekerja dari jauh “selama-lamanya,” memberitahu kakitangan bulan lepas bahawa “kerja yang diagihkan akan menjadi lebih sukar.” Ketua Pegawai Eksekutif Parag Agrawal, yang menggantikan Jack Dorsey lewat tahun lalu, berkata dia berharap dapat melihat orang ramai di pejabat kerana kerja secara bersemuka akan “membawa budaya itu menghidupkan dengan cara yang begitu berkuasa.”

Tunggu dan lihat

Colin Yasukochipengarah eksekutif firma hartanah CBRE, berkata beliau menjangkakan pasaran hartanah komersial San Francisco akan menjadi lebih berdaya saing pada suku kedua dan ketiga, apabila terdapat rasa permintaan yang lebih baik.

“Mereka semua bergerak dengan berhati-hati kerana mereka tidak benar-benar mahu kehilangan pekerja penting,” kata Yasukochi, sambil menambah bahawa sesetengah orang akhirnya tidak melihat titik masuk apabila mereka mengalami kekosongan pejabat itu.

“Tiada apa-apa yang lebih buruk daripada ‘Oh, saya berusaha untuk masuk dan memakai seluar sebenar hari ini dan saya seorang sahaja yang masuk,'” kata Yasukochi. Dia berkata pejabatnya di San Francisco CBRE berada pada kapasiti 20% hingga 30% “pada hari yang baik.”

‘Membaling dadu’

Pengekalan dan kepuasan pekerja adalah lebih kritikal berbanding sebelum ini di seluruh sektor teknologi sebagai nombor rekod orang di AS berhenti kerja dan meneroka peluang baharu. Memaksa orang ramai berulang-alik adalah risiko tambahan.

“Mereka membaling dadu dan ia adalah satu perjudian yang saya tidak pasti saya mahu lakukan dalam persekitaran ini,” kata Slabinski.

Syarikat yang lebih kecil mungkin mempunyai kelebihan untuk bakat, tambahnya.

“Mereka benar-benar boleh membezakan peluang mereka di mana mungkin mereka tidak boleh bersaing untuk comp tetapi mereka boleh menawarkan fleksibiliti dan kepercayaan,” kata Slabinski.

Google kembali menggunakan salah satu helah terbaiknya: faedah.

Sebelum syarikat mengumumkan tarikh pemulangan baharu, David Radcliffe, naib presiden perkhidmatan hartanah dan tempat kerja Google, menulis emel kepada pekerja Bay Area, mengumumkan bahawa kemudahan di kampus seperti pusat kecergasan, makanan percuma, ruang istirahat, bilik permainan dan urutan dibuka kembali.

Terdapat beberapa tanda bahawa perkara lain akan kembali juga. Brandi Susewitz, pengasas dan CEO penjual semula perabot korporat Duduk semula, berkata perniagaannya meningkat lebih dua kali ganda sejak Disember. Kebanyakan pelanggannya “berhati-hati optimis” dalam perancangan pejabat mereka. Reseat berfungsi dengan syarikat seperti Yelp, Uber dan Oracle.

Susewitz berkata dia mendapat beberapa permintaan perabot yang cukup menarik. Satu perkara yang orang mahukan ialah pondok telefon untuk penghuni tunggal.

“Daripada menetapkan tempat duduk, mereka melakukan pengubahsuaian untuk menjadikannya tempat duduk terbuka, persekitaran hotel,” katanya. Mereka “mereka bentuk ruang untuk berasa lebih seperti ruang tamu.”

TONTON: Bangunan yang diuruskan Rudin menyaksikan 50% penghunian

We want to give thanks to the author of this article for this incredible material

Syarikat teknologi berhati-hati membawa orang kembali semasa bertengkar dengan pekerja yang teragak-agak


You can find our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/