Syarikat Teksi Udara Kittyhawk Memanggil Ia Berhenti

Imej untuk artikel bertajuk Syarikat Teksi Udara Kittyhawk Memanggil Ia Berhenti

Foto: Kittyhawk

Kittyhawk, syarikat yang dinamakan untuk bukit hijau tempat Wright bersaudara membuat penerbangan bersayap terkawal pertama mereka, telah bergelut untuk turun dari tanah. Kini nampaknya orang-orang di belakang syarikat teksi udara bersedia untuk melemparkan tuala, menawarkan sedikit keriangan semasa mereka menyelam kecil mereka. burung ke dalam tanah dengan sayap senyap.

Pada hari Rabu, syarikat itu menulis padanya LinkedIn muka surat kenyataan yang sangat ringkas berbunyi “Kami telah membuat keputusan untuk menghentikan Kittyhawk. Kami masih mengusahakan butiran mengenai perkara seterusnya.”

Kittyhawk menjadi terkenal di seluruh dunia kerana ideanya yang tinggi untuk mencipta kereta terbang yang pantas, padat dan cekap yang berpotensi berlepas tanpa memerlukan landasan. Projek itu diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif Sebastian Thrun—perintis kereta pandu sendiri—dengan tajuk selanjutnya oleh pengasas bersama Google Larry Page, yang memberikan sokongan kewangan yang konsisten sepanjang tempoh 12 tahunnya.

Syarikat itu tidak segera menjawab permintaan Gizmodo untuk komen, tetapi Orang Dalam Perniagaan dilaporkan berdasarkan sumber dalaman tanpa nama yang biasa dengan perkara yang Ketua Pegawai Eksekutif Sebastian Thrun memberitahu pekerja tentang keputusan mereka pada hari yang sama ia membuat siaran awamnya. Sumber juga berkata bahawa syarikat itu telah meletakkan brek pada projek kereta terbang terbarunya yang dipanggil Heaviside, di mana Page nampaknya meletakkan sedikit gris siku pada bahagian nasihat.

Syarikat itu telah melalui pelbagai projek sepanjang hayatnya. Kittyhawk mendedahkannya Teksi udara tanpa juruterbang Cora pada 2018, menjanjikan ia boleh berlepas dan mendarat secara menegak sambil boleh melayari pada 110 mph pada kira-kira 3,000 kaki. Ia dilaporkan menunjukkan prestasi yang baik dalam ujian tetapi orang ramai tidak pernah melihat apa-apa selain ujian video. Tahun selepas itu, pembuat teksi udara mengumumkan perkongsian dengan Boeing pada projek yang dipanggil Wisk. Jika tidak, perkara terakhir yang orang ramai dengar daripada syarikat teksi udara itu ialah penamatan projek kereta terbang elektrik ringan mereka yang digelar “Flyer” pada tahun 2020.

We still have yet to hear back from Kittyhawk about where their project alongside Boeing might go now that the company is being shuttered. Boeing told Gizmodo in an email statement that “We do not expect Kitty Hawk’s announcement to affect Wisk’s operations or other activities in any way.”

So who will take Kittyhawk’s place in the search for ultralight flying vehicles? Well, we’ve seen attempts from the likes of Uber, walaupun kami tidak kagum dengan reka bentuk awalnya yang luas dan menyusahkan. Joby Aviation memperoleh syarikat Uber kembali pada tahun 2020dan syarikat itu telah diberikan lampu hijau awal daripada Pentadbiran Penerbangan Persekutuan kepada bawa ke langit.

United juga baru-baru ini meletakkan $15 juta ke dalam ruang teksi terbang melalui permulaan Eve Air Mobility. Syarikat penerbangan utama lain melaburkan wang yang besar ke dalam angkasa, tetapi setakat ini kami masih belum melihat model komersial melakukan apa-apa tetapi kelihatan hebat untuk video promosi. Dengan perintis teksi udara Kittyhawk tiada dalam gambar, kita hanya perlu melihat sama ada mana-mana kenderaan udara jarak dekat ini benar-benar berlepas.

We wish to say thanks to the author of this write-up for this outstanding content

Syarikat Teksi Udara Kittyhawk Memanggil Ia Berhenti


You can find our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/