Syarikat yang membayar kos perjalanan untuk pengguguran: Tesla, Amazon, Citi dalam senarai kecil tetapi semakin berkembang

Tesla Inc. yang berpangkalan di Texas adalah antara sebilangan kecil syarikat AS yang menawarkan untuk menampung kos perjalanan bagi pekerja yang perlu melintasi garisan negeri untuk rawatan perubatan, termasuk pengguguran.

Syarikat menawarkan ini faedah memandangkan landskap dasar pengguguran negeri dan persekutuan di Amerika sedang berubah. Texas melaksanakan undang-undang pengguguran yang paling ketat di negara itu pada November lalu apabila mengharamkan pengguguran selepas enam minggu mengandung dan mewakilkan rakyat untuk menguatkuasakan peraturan itu. Negeri lain termasuk Idaho, Florida dan Oklahoma telah meluluskan undang-undang dalam beberapa bulan kebelakangan ini mengetatkan akses kepada prosedur itu.

Awal minggu ini, draf pendapat Mahkamah Agung yang bocor menunjukkan mahkamah mungkin sedang bersiap untuk membatalkan Roe lwn. Wade, preseden 1973 yang mewujudkan hak perlembagaan untuk pengguguran.

Draf 67 muka surat itu, pertama kali dilaporkan pada hari Isnin oleh Politico, diisytiharkan bahawa Roe adalah “sangat salah dan sangat merosakkan.”

Ketua Hakim Negara John Roberts berkata dalam satu kenyataan pada hari Selasa bahawa draf itu, yang ditulis pada Februari, tidak semestinya penyelesaian muktamad dalam kes itu. Mahkamah dijangka mengeluarkan pendapatnya pada akhir Jun atau awal Julai.

FTC UNTUK MENYEMAK SEMULA PEMBELIAN TWITTER MUSK $44B DI BAWAH ANTI AMANAH: LAPORAN

Jika Roe lwn. Wade dibatalkan, ia akan membuka pintu kepada sekatan negeri yang lebih kuat, termasuk larangan terhadap prosedur itu.

Syarikat yang menawarkan untuk membantu pekerja melakukan perjalanan untuk mendapatkan pengguguran mungkin berada di landasan undang-undang yang selamat buat masa ini, tetapi itu boleh berubah.

Undang-undang pengguguran Texas memanjangkan liabiliti kepada klinik dan doktor pengguguran, serta mereka yang membantu pengguguran. Oklahoma dan Idaho telah meluluskan undang-undang yang serupa. Gabenor Oklahoma Kevin Stitt menggubal undang-undang minggu ini, dan undang-undang Idaho telah disekat buat sementara waktu di mahkamah. Beberapa penggubal undang-undang, sementara itu, telah menolak dasar syarikat baharu.

19 Ogos 2021, Berlin: Stesen pengecas Tesla di bilik pameran Tesla menampilkan logo pengeluar. Foto: Christophe Gateau/dpa (Foto oleh Christophe Gateau/perikatan gambar melalui Getty Images / Getty Images)

Di sini, lihat beberapa syarikat yang telah diperluaskan faedah:

Tesla

Tesla, TSLA -0.87%▼ yang mengumumkan pemindahan ibu pejabatnya pada Oktober lalu ke Austin, Texas, berkata dalam “Laporan Impak” 2021 bahawa syarikat itu mempunyai “tawaran insurans kesihatan yang diperluaskan termasuk sokongan perjalanan dan penginapan bagi mereka yang mungkin memerlukan. untuk mendapatkan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang tidak tersedia di negeri asal mereka.” Tesla tidak menjawab permintaan untuk komen pada hari Jumaat.

Amazon

Amazon.com Inc., yang beribu pejabat di Seattle, memberitahu pekerja ia akan membayar balik sehingga $4,000 setiap tahun untuk perbelanjaan perjalanan untuk rawatan perubatan, termasuk pengguguran, yang pekerja tidak dapat mengakses dalam jarak 100 batu dari rumah mereka.

ELON MUSK MENAFIKAN TRUTH SOCIAL CEO DAKWAAN BAHAWA TRUMP SURUHNYA MEMBELI TWITTER

Citigroup

Citigroup Inc., dalam pemfailan proksi untuk pemegang saham Aprilnya mesyuarat, berkata mulai tahun ini ia menawarkan faedah perjalanan untuk pekerja mencari sumber berikutan perubahan dalam undang-undang penjagaan kesihatan reproduktif. Lebih daripada 10,000 pekerja Citi sepenuh dan sambilan tinggal di Texas.

Yelp

Yelp Inc., yang berpangkalan di San Francisco, menawarkan bantuan kewangan kepada pekerja dan tanggungan mereka melalui insurans jika mereka perlu pergi ke luar negeri untuk rawatan pengguguran. YELP Yelp -4.34%▼ insurans kesihatan pada masa ini meliputi penjagaan pengguguran.

epal

Gergasi teknologi Apple Inc., yang memperluaskan kehadirannya di Austin dengan kampus baharu seluas $1 bilion, 3 juta kaki persegi, juga berkata polisi insurans kesihatannya meliputi perkhidmatan pengguguran dan yuran perjalanan jika perlu.

Levi Strauss

Levi Strauss & Co yang berpangkalan di California telah berkata ia akan berlaku membayar balik perbelanjaan perjalanan perubatan untuk pekerja sepenuh masa dan sambilan.

BACA LEBIH LANJUT DARI FOX BUSINESS

Padan dan Bumble

Match Group Inc., syarikat induk apl temu janji seperti Tinder, OkCupid dan Hinge, dan syarikat aplikasi temu janji Bumble Inc. mencipta dana tahun lepas untuk membantu pekerja yang perlu melakukan perjalanan ke luar Texas untuk pengguguran. Kedua-dua syarikat berpangkalan di Texas.

We want to say thanks to the author of this article for this awesome content

Syarikat yang membayar kos perjalanan untuk pengguguran: Tesla, Amazon, Citi dalam senarai kecil tetapi semakin berkembang


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/