Syarikatnya menghasilkan berjuta-juta menghasilkan mainan. Kini ia menerokai rantaian blok dan metaverse

Apabila Jackson Aw diperkenalkan kepada teknologi blockchain pada 2018, dia “tidak mendapatnya sama sekali.”

“Bolehkah seseorang membisukannya lebih jauh lagi untuk saya? Seperti, boleh awak beritahu saya apa yang saya boleh dapat sebagai pengguna?”

Itu empat tahun lalu. Hari ini, Aw, nampaknya mempunyai jawapan kepada soalan itu.

Warga Singapura berusia 32 tahun itu, yang mengendalikan Mighty Jaxx — sebuah syarikat mainan berjuta-juta dolar yang menghasilkan koleksi dan produk gaya hidup — telah memasukkan rantaian blok ke dalam produknya.

A rantaian blok ialah lejar digital terpencar yang merekodkan setiap transaksi yang telah berlaku. Ia juga tidak boleh diusik atau diubah secara retroaktif.

CNBC Make It mengetahui mengapa ia “masuk akal” bagi empayar koleksi untuk memanfaatkan keupayaan blockchain, dan bertaruh pada metaverse.

Sijil unik

Mighty Jaxx, yang diasaskan pada 2012, telah bekerjasama dengan beberapa jenama global terbesar dan artis visualmenghasilkan koleksi bergaya yang menggabungkan budaya dan reka bentuk pop.

Aw berkata syarikat itu sejak itu telah menjual berjuta-juta koleksi mainan kepada orang ramai di lebih 80 negara.

Barang koleksi edisi terhad Mighty Jaxx boleh berharga sehingga $1,200 di tapak webnya, tetapi di pasaran sekunder ia boleh mendapatkan “lima hingga sepuluh kali ganda” lebih tinggi daripada nilai asalnya, kata Aw.

Nasihat Jackson Aw untuk usahawan muda? “Ketakutan akan sentiasa wujud. Tetapi persoalannya, apakah pendapat anda tentang itu?”

Eli Lo

Tetapi ada satu masalah.

“Apabila anda ingin menjual produk, soalan nombor satu di mana-mana ialah ‘Adakah ia tulen?'”

Aw menambah: “Untuk koleksi, apa [sellers] lakukan ialah mereka mengambil gambar patung itu dan menyiarkannya di kumpulan Facebook, meminta orang ramai membuat semakan keaslian.”

Walau bagaimanapun, Aw tidak berpuas hati dengan kaedah pengesahan ini.

“Kata siapa itu? Di mana asalnya? Jadi kami fikir, okey, itu yang kami perlukan.”

Mighty Jaxx mereka bentuk cip Komunikasi Medan Dekat, yang dibenamkan ke dalam setiap mainan. “Dengan aplikasi kami, anda boleh [scan the chip]daftarkan pemilikan anda ke atas item itu,” kata pengasas syarikat itu, Jackson Aw.

Eli Lo

Mighty Jaxx mereka bentuk cip komunikasi jarak dekat dan membenamkan satu ke dalam setiap mainan. Teknologi NFC membolehkan komunikasi tanpa wayar jarak dekat antara dua peranti.

“Dengan aplikasi kami, anda boleh [scan the chip]daftarkan pemilikan anda terhadap item tersebut [to show] ia adalah produk asli Mighty Jaxx,” kata Aw.

Dikuasakan oleh blockchain, platform mengeluarkan dan mengesahkan sijil unik dan kalis gangguan untuk setiap produk. Ia juga menyediakan jejak digital apabila pemilikan sesuatu item berubah.

… kandungan dan harta intelek adalah kunci, kerana tanpa semua ini [visual] representasi, teknologi itu tidak melakukan apa-apa

Jackson Aw

Pengasas, Mighty Jaxx

“Jika Jay Chou atau JJ Lin memiliki patung itu sebelum anda, itu pasti jauh lebih berharga daripada saya memilikinya,” jenaka Aw. Jay Chou dan JJ Lin ialah penyanyi pop Mandarin yang popular.

Menyediakan pengesahan yang boleh dipercayai melalui teknologi blockchain hanyalah “permulaan” untuk Mighty Jaxx.

Tepi ‘phygital’

Dengan pasaran token tidak boleh kulat menyaksikan pertumbuhan yang pesat pada 2021, Aw berkata pada masa itu terdapat “perubahan dalam budaya seperti yang kita ketahui.”

“[Being] artis dan pencipta secara amnya … sentiasa lebih kepada kerja berasaskan perkhidmatan. Tetapi kini ia terbalik. Kini, kandungan dan harta intelek adalah kunci, kerana tanpa semua ini [visual] representasi, teknologi itu tidak melakukan apa-apa,” jelas Aw.

“Tiada apa-apa yang bercakap lebih kuat daripada bentuk visual.”

NFT ialah aset digital berasaskan kripto yang juga berfungsi seperti barang koleksi — sesuatu yang Mighty Jaxx tidak asing dengannya.

Oleh itu, adalah “masuk akal” untuk Aw menceburi bidang itu, dengan menawarkan peminat pengalaman digital eksklusif dengan koleksi fizikal.

“Apabila anda membeli NFT kami, anda mendapat akses dan peluang untuk membeli manifestasi fizikalnya dalam reka bentuk itu. Jadi hanya sekumpulan orang ini yang boleh membeli angka ini,” kata Aw.

“Oleh kerana hanya mereka yang boleh melakukannya dan mereka boleh menggabungkan kedua-dua kelas aset bersama-sama, ia menjana nilai yang lebih tinggi untuk mereka.”

Pengumpul yang membeli NFT Mighty Jaxx mendapat akses eksklusif untuk membeli manifestasi fizikal reka bentuk yang sama, yang “menjana lebih banyak nilai untuk mereka,” kata Jackson Aw.

Jaxx yang perkasa

Aw percaya itu adalah kelebihan “fizigit” Mighty Jaxx berbanding pesaingnya — dapat menawarkan kedua-dua aset digital dan fizikal.

“Hakikat bahawa kami mencipta aset digital sebelum kami menghasilkan mainan fizikal … bermakna kami juga boleh pergi ke pasaran dengan lebih cepat,” tambahnya.

“Saya tidak dapat memikirkan, anda tahu, 10 syarikat lain melakukan itu di seluruh dunia, semata-mata kerana kerja yang dilakukan untuk mencipta perkakasan atau [physical] boleh ditagih, ia secara semula jadi hanyalah keluk pembelajaran yang lebih curam.”

Pengembangan metaverse

Pada tahun 2021, Mighty Jaxx melancarkan koleksi pertama kad dagangan NFT, menampilkan kucing yang kelihatan seperti masakan Cina, dim sum.

“Kami melancarkan 6,000 unit, dalam masa … dua saat, ia baru habis dijual,” kata Aw.

Mighty Jaxx mendapat kejayaan besar dengannya Komik DC dengan menjaringkan perkongsian pelesenan pada 2015, membolehkannya “menggayakan semula” harta intelek kreatif.

Sejak itu, ia telah bekerjasama dengan jenama terkenal untuk mencapai fandom di seluruh dunia, dari Adidas, Hasbro dan Nickelodeon, ke Formula 1, Sesame Street dan Netflix.

Aw berkata “terdapat banyak lagi kerja yang perlu dilakukan,” dengan rancangan untuk mengembangkan kerjasama IPnya ke dalam metaverse juga.

Metaverse ialah satu set dunia maya tempat orang tinggal, bekerja dan bermain.

Koleksi pertama kad dagangan NFT Mighty Jaxx telah habis dijual dalam masa “2 saat,” kata Jackson Aw.

Jaxx yang perkasa

We would like to give thanks to the author of this post for this awesome material

Syarikatnya menghasilkan berjuta-juta menghasilkan mainan. Kini ia menerokai rantaian blok dan metaverse


We have our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/