Taikun India Gautam Adani menamakan orang ketiga terkaya di dunia

Taikun India Gautam Adani telah dinamakan sebagai orang ketiga terkaya di dunia dengan anggaran kekayaan $137bn (£117bn) dan menjadi orang Asia pertama yang memecah masuk ke dalam tiga teratas orang kaya dunia.

Adani, 60, yang mengasaskan konglomerat perlombongan-ke-tenaga Adani Group selepas berhenti daripada universiti, berada di kedudukan ketiga pada hari Selasa. Indeks Billionaires Bloomberg.

Kekayaannya telah melonjak sebanyak $61 bilion setakat tahun ini, menurut indeks, kerana nilai pasaran banyak syarikatnya telah berkembang. Kebanyakan perniagaannya terlibat dalam gas asli, perlombongan arang batu dan penjanaan elektrik, dan berkemungkinan mendapat manfaat daripada kenaikan harga tenaga global.

Adani menduduki tempat ketiga selepas melompat keluar dari Bernard Arnault, jutawan Perancis yang memiliki sebahagian besar portfolio jenama mewah LVMH. Kekayaan Arnault telah merosot sebanyak $42bn setakat tahun ini kepada $136bn.

Semua jutawan dalam 10 teratas kecuali Adani telah mengalami kejatuhan kekayaan mereka tahun ini – selepas mendapat keuntungan besar semasa krisis Covid.

Satu-satunya orang yang lebih kaya daripada Adani ialah bos Tesla Elon Musk dengan anggaran $251bn kekayaan dan Jeff Bezos dari Amazon dengan $153bn.

Konglomerat Adani memiliki operator pelabuhan dan lapangan terbang sektor swasta terbesar India serta lombong arang batu yang besar di Queensland, Australia. Syarikat itu telah menghadapi kritikan hebat kerana kesan alam sekitar terhadap Great Barrier Reef serta penggunaan berbilion liter air setahun.

Greta Thunberg, remaja pencinta alam sekitar Sweden, adalah antara mereka berkempen menentang lombong arang batu Carmichael.

Tahun lepas ia berjanji untuk melabur $70bn dalam tenaga hijau dan menjadi pengeluar boleh diperbaharui terbesar di dunia.

Beberapa pengkritik mencadangkan Adani mendapat manfaat kewangan daripada hubungan rapatnya dengan perdana menteri India, Narendra Modi.

Apabila enam lapangan terbang India disediakan untuk penswastaan ​​pada 2018, Modi melonggarkan peraturan untuk membenarkan syarikat yang tidak berpengalaman dalam mengendalikan lapangan terbang membidanya. Syarikat Adani membeli kesemua enam dan menjadi pengendali lapangan terbang terbesar di negara ini.

Menteri kewangan negeri Kerala, Thomas Isaac, menyifatkan ia sebagai “tindakan kronisme yang kurang ajar”.

Selepas kemenangan pilihan raya 2014 Modi, Adani meminjamkan jet peribadi yang dipilih perdana menteri untuk lawatan kemenangan. Kekayaan Adani telah meningkat daripada anggaran $8 bilion pada masa pemilihan Modi pada 2014 kepada $137 bilion hari ini, peningkatan lebih daripada 1,600%.

Minggu lalu, Adani meningkatkan pengaruhnya dengan membeli 29% pegangan dalam rangkaian televisyen New Delhi Television (NDTV), yang dilihat sebagai salah satu daripada beberapa saluran TV bebas yang masih ada di India.

NDTV berkata Adani memperoleh pegangannya melalui pihak ketiga tanpa memaklumkan pengasas bersama dan pengerusi bersama syarikat itu, Radhika Roy, bekas wartawan, dan suaminya, Prannoy Roy, seorang ahli ekonomi terkenal.

Syarikat itu berkata perjanjian itu, termasuk cadangan untuk membeli 26% kepentingan lagi, dilakukan “tanpa perbincangan, persetujuan atau notis”.

“NDTV tidak pernah berkompromi dengan pusat operasinya: kewartawanannya,” kata syarikat itu. “Kami terus berbangga dengan kewartawanan itu.”

AMG Media Networks Limited (AMNL), bahagian media empayar Adani, berkata pengambilalihan itu adalah “pencapaian penting dalam perjalanan matlamat AMNL untuk membuka laluan media zaman baharu merentas platform”.

“AMNL berusaha untuk memperkasakan warga India, pengguna dan mereka yang berminat dengan India, dengan maklumat dan pengetahuan,” kata ketua eksekutif AMNL, Sanjay Pugalia.

Di laman webnyaAdani digambarkan sebagai “usahawan generasi pertama [who] didorong oleh falsafah teras untuk menanamkan ‘pertumbuhan dengan kebaikan’ melalui visinya untuk membina negara”.

“Bagi Encik Adani, pembinaan negara bermakna mengubah pantai India dengan membina rangkaian pelabuhan dan hab logistik,” katanya. “Baginya, pembinaan negara juga bermakna mengukuhkan keselamatan tenaga negara dan mengurangkan jurang bandar-luar bandar dengan menyalurkan tenaga elektrik kepada beberapa ratus juta yang tinggal di kawasan pedalaman India.

“Pembinaan negara, bagi Encik Adani, juga melibatkan peningkatan keselamatan makanan dengan membina rantaian bekalan pertanian moden dan memperkasakan petani. Setiap usaha industrinya telah mencipta puluhan ribu pekerjaan.”

Adani berkata beliau “berbesar hati” bahawa Boris Johnson melawat ibu pejabat Kumpulan Adani di Gurjarat, di barat India, menjadi perdana menteri UK pertama melawat negeri itu. “Gembira menyokong agenda iklim dan kemampanan dengan tumpuan kepada tenaga boleh diperbaharui, H2 hijau dan tenaga baharu,” katanya pada masa lawatan itu pada April. “Juga akan bekerjasama dengan syarikat UK untuk mencipta bersama teknologi pertahanan dan aeroangkasa.”We would like to give thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Taikun India Gautam Adani menamakan orang ketiga terkaya di dunia


You can view our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/