Tawaran Apple dengan Beijing: akses kepada kilang China — dan pengguna

Syarikat teknologi paling menguntungkan yang beroperasi di China bukanlah gergasi internet tempatan seperti Alibaba atau Tencent, tetapi Apple yang berpangkalan di California.

Perniagaan Chinanya berkembang begitu cepat semasa wabak itu sehingga kini menjana lebih banyak keuntungan daripada pendapatan gabungan dua syarikat teknologi terbesar negara itu, menurut analisis Financial Times.

Pergantungan Apple pada negara sebagai pangkalan pembuatannya – dengan tanggungjawab untuk 95 peratus pengeluaran iPhone, menurut Counterpoint, kumpulan risikan pasaran – meninggalkan perniagaan terdedah kepada kejutan rantaian bekalan.

Apple pada hari Ahad berkata penghantaran global iPhone mewah terbaharunya akan ditangguhkan disebabkan wabak Covid-19 baru-baru ini di kilang China yang dikendalikan oleh pemasang utamanya Foxconn. Itu berlaku seminggu selepas ia memberi amaran tentang halangan yang “ketara” kepada pertumbuhan hasil berikutan kesan dolar AS yang kukuh dan kekangan bekalan.

Namun apabila ia datang untuk menjual perantinya kepada pengguna China, perniagaan telah berkembang pesat. Keuntungan operasi di China yang lebih besar – termasuk Hong Kong, Macau, Taiwan dan tanah besar China – telah meningkat 104 peratus dalam tempoh 24 bulan kepada $31.2 bilion pada tahun kewangan hingga September, mengatasi $15.2 bilion yang diperoleh Tencent dan $13.5 bilion daripada Alibaba dalam tempoh 12 bulan terbaru mereka, menurut S&P Global Market Intelligence.

Rekod keuntungan itu menggariskan tawar-menawar Apple telah melanda Beijing, membenarkan pembuat iPhone itu melayari tindakan keras Presiden Xi Jinping ke atas kumpulan teknologi tempatan sambil meraih ganjaran daripada sekatan AS, yang membantu merosakkan satu-satunya pesaing sebenarnya di negara itu — juara kebangsaan Huawei.

Ia adalah hasil diplomasi korporat yang diketuai oleh ketua eksekutif Tim Cook, yang lawatan kerap ke Beijing pada masa pra-pandemi, termasuk pertemuan dengan Xi dan eksekutif teknologi China, telah membantu mengelakkan nasib syarikat teknologi barat yang lain. Seperti Alphabet, Meta dan Netflix telah dikunci keluar dari negara ini.

Pengkritik berpendapat pergantungan Apple pada pembuatan China telah menjadikannya terlalu mudah akur kepada tuntutan autoritarian. Tawaran itu telah membantu memastikan kumpulan itu mengekalkan akses tanpa halangan kepada tenaga buruh dan kilang kos efektif negara, sambil menjadi jenama mewah terkemuka dalam pasaran pengguna terbesar dunia.

“Ia jelas kepada Beijing bahawa ia adalah jalan dua hala. Mereka mendapat banyak balasan yang baik — banyak pekerjaan daripadanya, dan prestij,” kata Brian Merchant, pengarang The One Device: Sejarah Rahsia iPhone. “Gaji, piawaian adalah lebih baik untuk syarikat yang membuat kontrak dengan Apple. Ia membantu meningkatkan gaji ke arah kelas pertengahan.”

Mengisi kekosongan Huawei

Pada 2019, Huawei telah mengatasi Apple dalam jualan telefon pintar global, menjadikannya kedua di belakang Samsung, dan pertumbuhan pantasnya diterajui oleh pasaran China di mana Huawei dan sub-jenamanya Honor telah mencapai gabungan bahagian pasaran sebanyak 42 peratus menjelang Mac 2020, mengikut Counterpoint.

“Ia seperti ‘kilang negara’ — rakyat China ingin menunjukkan betapa mereka sayangkan negara dan mereka keluar untuk membeli telefon pintar Huawei,” kata Archie Zhang, penganalisis di Counterpoint.

Huawei mendahului awal dengan telefon pintar berkeupayaan 5G pada Ogos 2019 dan telah meningkatkan jualan peranti generasi akan datang di China kepada lebih daripada 7 juta sebulan menjelang Jun 2020, menurut M Science, sebuah kumpulan analitik.

Telefon bimbit pertama Apple yang dilengkapi 5G, siri iPhone 12, hanya memasuki pasaran pada Oktober 2020. Pada masa itu, pentadbiran Trump telah mengenakan sekatan keras terhadap Huawei, dengan mendakwa syarikat itu adalah ancaman keselamatan.

Sekatan itu menyekat akses kepada teknologi utama, termasuk cipset 5G, yang terbukti melumpuhkan. Bahagian pasaran Huawei di China merosot pada separuh kedua 2020, dan ia terpaksa melepaskan Honor untuk menyelamatkannya daripada sekatan. Pada 2021, pendapatan perniagaan pengguna Huawei berkurangan separuh kepada $38.3bn, menurut S&P GMI.

Memandangkan bahagian Huawei dalam pasaran China menjunam daripada paras tertinggi 29 peratus pada pertengahan 2020 kepada hanya 7 peratus dua tahun kemudian, bahagian Apple melonjak daripada 9 peratus kepada 17 peratus, menurut Counterpoint. Hampir semua jualan kumpulan AS berada dalam segmen premium, di mana penguasaannya meningkat daripada 51 peratus kepada 72 peratus dalam tempoh tiga tahun.

“Hari ini, Apple mempunyai sebahagian besar daripada pasaran $600 dan ke atas untuk dirinya sendiri,” kata Zhang. “Jika anda akan membeli telefon pintar bernilai $1,000, tiada apa-apa lagi.”

Strategi China Apple

Apple telah bekerja keras untuk memenuhi cita rasa pelanggan China. Apabila pesaing tempatan melancarkan telefon pintar dengan skrin yang lebih besar, kamera yang lebih canggih dengan fotografi cahaya malap dan slot kad dwi-SIM, pekerja Apple dari Chinalah yang mendorong syarikat yang berpangkalan di Cupertino untuk mengikutinya, kata seorang yang rapat dengan operasi China. .

Cook telah mengkreditkan maklum balas daripada pelanggan China untuk “satu tan ciri” termasuk mod Malam dan pembaca kod QR. “Malah 5G, dalam banyak cara, telah ditenagakan di China, kerana China begitu jauh di hadapan dalam model liputan untuk 5G,” kata Cook kepada seorang pelajar Cina 22 tahun dalam temu bual jarang yang dimaksudkan untuk media sosial. “Jadi kami mendengar dengan teliti pelanggan kami di sana.”

Kebimbangan semakin meningkat bahawa pembuatannya terlalu tertumpu di satu rantau, dengan Apple memberi amaran bahawa kemudahan iPhone utama Foxconn “beroperasi pada kapasiti berkurangan dengan ketara” semasa tempoh paling menguntungkan kumpulan AS tahun ini.

Tetapi selama bertahun-tahun, usahanya untuk kekal bersama Beijing telah membuahkan hasil, seperti dengan mengikrarkan pelaburan besar dan berdiam diri mengenai subjek sensitif.

Ia bersetuju untuk memindahkan storan data pengguna China ke pusat data yang dimiliki oleh kerajaan wilayah Guizhou, dan ia telah mengalih keluar beribu-ribu aplikasi daripada App Store tempatan atas permintaan penapis Beijing.

Berpuluh-puluh saluran berita telah mengeluarkan apl mereka, manakala platform pemesejan yang disulitkan seperti WhatsApp, Signal dan Telegram diharamkan. Apple, yang enggan mengulas, berhujah ia mesti menghormati undang-undang negara di mana ia beroperasi.

“Visi Apple tentang ekosistem terkawal dan terkunci untuk pengalaman pelanggan memetakan visi yang sama, kawalan yang sama, yang ingin dimiliki oleh parti Komunis di China,” kata Nathan Freitas, pengarah di Guardian Project, pembangun privasi mudah alih alatan.

“Mereka melihat mata ke mata tentang apa, untuk masyarakat yang harmoni, anda perlukan. Ia hanya satu ekosistem telefon, satu lagi adalah sebuah negara.”

Nian Liu menyumbang laporan dari Beijing

We would like to give thanks to the writer of this post for this incredible web content

Tawaran Apple dengan Beijing: akses kepada kilang China — dan pengguna


You can view our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/