Teknologi Pemanduan Sendiri dan Bantuan Pemandu Dipautkan kepada Ratusan Ranap, Rancangan Data AS

Sepanjang 10 bulan, hampir 400 kemalangan kereta di Amerika Syarikat melibatkan teknologi bantuan pemandu termaju, pengawal selia keselamatan auto utama kerajaan persekutuan mendedahkan pada hari Rabu, dalam pengeluaran pertama data berskala besar mengenai sistem yang sedang berkembang ini.

Dalam 392 insiden yang dikatalogkan oleh Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Kebangsaan dari 1 Julai tahun lalu hingga 15 Mei, enam orang maut dan lima cedera parah. Teslas yang beroperasi dengan Autopilot, mod Pemanduan Sendiri Penuh yang lebih bercita-cita tinggi atau mana-mana ciri komponennya yang berkaitan berada dalam 273 ranap.

Pendedahan itu adalah sebahagian daripada usaha menyeluruh oleh agensi persekutuan untuk menentukan keselamatan sistem pemanduan canggih kerana ia menjadi semakin biasa. Di sebalik tarikan futuristik kereta pandu sendiri, banyak pengeluar kereta telah melancarkan komponen automatik dalam beberapa tahun kebelakangan ini, termasuk ciri yang membolehkan anda melepaskan tangan anda daripada stereng dalam keadaan tertentu dan yang membantu anda meletak kereta selari.

Dalam siaran Rabu, NHTSA mendedahkan bahawa kenderaan Honda terlibat dalam 90 insiden dan Subaru dalam 10. Ford Motor, General Motors, BMW, Volkswagen, Toyota, Hyundai dan Porsche masing-masing melaporkan lima atau kurang.

“Teknologi ini mempunyai janji besar untuk meningkatkan keselamatan, tetapi kita perlu memahami bagaimana prestasi kenderaan ini dalam situasi dunia sebenar,” kata Steven Cliff, pentadbir agensi itu. “Ini akan membantu penyiasat kami dengan cepat mengenal pasti kemungkinan trend kecacatan yang muncul.”

Bercakap dengan pemberita menjelang pelepasan hari Rabu, Dr. Cliff juga mengingatkan agar tidak membuat kesimpulan daripada data yang dikumpul setakat ini, dengan menyatakan bahawa ia tidak mengambil kira faktor seperti bilangan kereta dari setiap pengeluar yang berada di jalan raya dan dilengkapi dengan jenis ini. daripada teknologi.

“Data itu mungkin menimbulkan lebih banyak soalan daripada yang mereka jawab,” katanya.

Kira-kira 830,000 kereta Tesla di Amerika Syarikat dilengkapi dengan Autopilot atau teknologi bantuan pemandu syarikat yang lain — menawarkan satu penjelasan mengapa kenderaan Tesla menyumbang hampir 70 peratus daripada kemalangan yang dilaporkan.

Ford, GM, BMW dan lain-lain mempunyai sistem canggih serupa yang membenarkan pemanduan bebas tangan dalam keadaan tertentu di lebuh raya, tetapi jauh lebih sedikit daripada model tersebut telah dijual. Syarikat-syarikat ini, bagaimanapun, telah menjual berjuta-juta kereta sepanjang dua dekad yang lalu yang dilengkapi dengan komponen individu sistem bantuan pemandu. Komponen tersebut termasuk apa yang dipanggil menjaga lorong, yang membantu pemandu kekal di lorong mereka, dan kawalan pelayaran adaptif, yang mengekalkan kelajuan dan brek kereta secara automatik apabila lalu lintas di hadapan menjadi perlahan.

Dr. Cliff berkata NHTSA akan terus mengumpul data tentang ranap sistem yang melibatkan jenis ciri dan teknologi ini, sambil menyatakan bahawa agensi itu akan menggunakannya sebagai panduan dalam membuat sebarang peraturan atau keperluan tentang cara ia harus direka dan digunakan.

Data itu dikumpul di bawah perintah NHTSA yang dikeluarkan setahun lalu yang memerlukan pembuat kereta melaporkan kemalangan yang melibatkan kereta yang dilengkapi dengan sistem bantuan pemandu lanjutan, juga dikenali sebagai sistem pemanduan automatik ADAS atau Tahap-2.

Perintah itu didorong sebahagiannya oleh kemalangan dan kematian sepanjang enam tahun lepas yang melibatkan Tesla yang beroperasi dalam Autopilot. Minggu lepas NHTSA meluaskan siasatan sama ada Autopilot mempunyai kelemahan teknologi dan reka bentuk yang menimbulkan risiko keselamatan. Agensi itu telah meneliti 35 kemalangan yang berlaku semasa Autopilot diaktifkan, termasuk sembilan yang mengakibatkan kematian 14 orang sejak 2014. Ia juga telah membuka siasatan awal terhadap 16 insiden di mana Teslas di bawah kawalan Autopilot merempuh kenderaan kecemasan yang telah berhenti dan lampu mereka berkelip.

Di bawah arahan yang dikeluarkan tahun lepas, NHTSA turut mengumpul data mengenai kemalangan atau insiden melibatkan kenderaan automatik sepenuhnya yang sebahagian besarnya masih dalam pembangunan tetapi sedang diuji di jalan awam. Pengeluar kenderaan ini termasuk GM, Ford dan pembuat kereta tradisional lain serta syarikat teknologi seperti Waymo, yang dimiliki oleh syarikat induk Google.

Kenderaan jenis ini terlibat dalam 130 insiden, NHTSA mendapati. Satu mengakibatkan kecederaan serius, 15 cedera ringan atau sederhana, dan 108 tidak mengakibatkan kecederaan. Banyak kemalangan yang melibatkan kenderaan automatik membawa kepada bengkok fender atau pili bampar kerana ia dikendalikan terutamanya pada kelajuan rendah dan dalam pemanduan di bandar.

Waymo, yang mengendalikan kumpulan teksi tanpa pemandu di Arizona, adalah sebahagian daripada 62 insiden. Bahagian Cruise GM, yang baru mula menawarkan tunggangan teksi tanpa pemandu di San Francisco, terlibat dalam 23. Satu kemalangan kecil yang melibatkan kenderaan ujian automatik yang dibuat oleh Pony.ai, sebuah syarikat pemula, mengakibatkan penarikan balik tiga ujian syarikat kenderaan untuk membetulkan perisian.

Perintah NHTSA adalah langkah yang luar biasa berani untuk pengawal selia, yang telah mendapat kecaman dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana tidak bersikap lebih tegas dengan pembuat kereta.

“Agensi sedang mengumpul maklumat untuk menentukan sama ada, di lapangan, sistem ini merupakan risiko yang tidak munasabah kepada keselamatan,” kata J. Christian Gerdes, seorang profesor kejuruteraan mekanikal dan pengarah Pusat Penyelidikan Automotif Universiti Stanford.

Sistem bantuan pemandu yang canggih boleh mengemudi, membrek dan memecut kenderaan sendiri, walaupun pemandu mesti sentiasa berwaspada dan bersedia untuk mengawal kenderaan pada bila-bila masa.

Pakar keselamatan bimbang kerana sistem ini membolehkan pemandu melepaskan kawalan aktif ke atas kereta dan boleh menyebabkan mereka berfikir bahawa kereta mereka memandu sendiri. Apabila teknologi tidak berfungsi atau tidak dapat mengendalikan situasi tertentu, pemandu mungkin tidak bersedia untuk mengawal dengan cepat.

Perintah NHTSA memerlukan syarikat untuk menyediakan data tentang ranap sistem apabila sistem bantuan pemandu lanjutan dan teknologi automatik digunakan dalam masa 30 saat selepas kesan. Walaupun data ini memberikan gambaran yang lebih luas tentang kelakuan sistem ini berbanding sebelum ini, masih sukar untuk menentukan sama ada ia mengurangkan ranap atau sebaliknya meningkatkan keselamatan.

Agensi itu belum mengumpul data yang membolehkan penyelidik menentukan dengan mudah sama ada menggunakan sistem ini lebih selamat daripada mematikannya dalam situasi yang sama.

“Persoalannya: Apakah garis dasar yang kami bandingkan data ini?” kata Dr. Gerdes, profesor Stanford, yang dari 2016 hingga 2017 merupakan ketua pegawai inovasi pertama untuk Jabatan Pengangkutan, di mana NHTSA adalah sebahagian daripadanya.

Tetapi sesetengah pakar mengatakan bahawa membandingkan sistem ini dengan pemanduan manusia tidak sepatutnya menjadi matlamat.

“Apabila Boeing 737 jatuh dari langit, kami tidak bertanya, ‘Adakah ia jatuh dari langit lebih atau kurang daripada pesawat lain?'” kata Bryant Walker Smith, seorang profesor bersekutu dalam undang-undang Universiti Carolina Selatan dan sekolah kejuruteraan yang pakar dalam teknologi pengangkutan yang baru muncul.

“Kemalangan di jalan raya kami bersamaan dengan beberapa nahas kapal terbang setiap minggu,” tambahnya. “Perbandingan tidak semestinya apa yang kita mahukan. Jika terdapat ranap sistem pemanduan ini menyumbang kepada — ranap sistem yang sebaliknya tidak akan berlaku — itu adalah masalah yang berpotensi boleh dibetulkan yang perlu kita ketahui.”

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding content

Teknologi Pemanduan Sendiri dan Bantuan Pemandu Dipautkan kepada Ratusan Ranap, Rancangan Data AS


Our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/