Teks Spam Daripada Nombor Anda Sendiri? ‘Pelakon Jahat’ Menghantar Mereka, Kata Verizon.

Pembawa wayarles Verizon menyalahkan “pelakon jahat” pada hari Rabu untuk beribu-ribu mesej teks spam baru-baru ini diterima oleh pelanggannya dan berkata ia sedang bekerjasama dengan agensi penguatkuasaan undang-undang persekutuan untuk cuba mengenal pasti sumbernya.

Gergasi telekomunikasi itu mengesahkan dalam satu kenyataan pada hari Rabu bahawa pelanggannya telah disasarkan oleh teks penyangak yang menawarkan mereka hadiah percuma, yang dilaporkan pada hari Isnin oleh The Verge, laman web berita teknologi. Sesetengah pengguna telah melaporkan telah dimajukan ke tapak media negara Rusia apabila mereka mengklik pada pautan dalam teks, tetapi Verizon menganggap teks tersebut sebagai skim pancingan data yang lebih tipikal yang bertujuan untuk menipu pengguna.

“Sebagai sebahagian daripada skim penipuan baru-baru ini, pelakon jahat telah menghantar mesej teks kepada beberapa pelanggan Verizon yang nampaknya datang daripada nombor pelanggan sendiri,” kata kenyataan itu. “Syarikat kami telah mengehadkan aktiviti semasa ini dengan ketara, tetapi hampir semua pembekal wayarles telah menghadapi aktiviti penipuan yang serupa dalam beberapa bulan kebelakangan ini.”

Skim itu menyerlahkan peningkatan yang stabil dalam bilangan aduan yang difailkan kepada kerajaan persekutuan oleh pengguna yang mengatakan bahawa mereka adalah mangsa mesej teks spam.

Sebagai tindak balas kepada soalan susulan pada hari Rabu, jurucakap Verizon berkata bahawa syarikat itu percaya bahawa beberapa ribu pelanggannya telah menerima teks sebagai sebahagian daripada skim yang lebih luas yang mempengaruhi pembawa wayarles utama.

Jurucakap itu, Rich Young, berkata bahawa Verizon telah menyekat salah satu nombor yang menghantar beberapa mesej, tetapi sumber itu terus menggunakan nombor lain untuk menghantar spam kepada pelanggan.

Tidak ada petunjuk, Encik Young berkata, bahawa mesej itu datang dari Rusia, yang telah menjadi disyaki melakukan serangan siber di tengah-tengah pencerobohan berterusan negara itu ke atas Ukraine.

Menurut Verizon, ia bekerjasama dengan FBI dan Perkhidmatan Rahsia AS untuk mengenal pasti sumber teks, yang menarik penerima untuk mengklik pada pautan yang menawarkan hadiah percuma kepada mereka. Pakar keselamatan biasanya menasihatkan agar tidak mengklik pada pautan yang dihantar daripada akaun pelik atau tidak dikenali.

Tujuan permohonan penipuan adalah untuk mendapatkan orang ramai memasukkan maklumat kad kredit mereka, kata Encik Young. Mengklik pada pautan itu tidak mungkin mendedahkan telefon bimbit pelanggan tersebut kepada perisian hasad, tambahnya.

FBI enggan mengulas pada hari Rabu, begitu juga Perkhidmatan Rahsia.

T-Mobile berkata dalam e-mel pada hari Rabu bahawa ia tidak menemui bukti pelanggannya menerima mesej teks, tetapi ia telah menambah pautan yang diketahui dikenal pasti sebagai sebahagian daripada skim penipuan kepada penapis penyekat spamnya.

Jurucakap AT&T berkata dalam e-mel pada hari Rabu bahawa syarikat itu memantau dengan teliti keadaan itu, tetapi tidak melihat apa-apa yang serupa pada rangkaiannya.

Pada 2021, Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan mengatakan bahawa ia menerima 377,840 laporan penipuan berpunca daripada permintaan mesej teks, dengan kerugian berjumlah $131 juta. Jumlah median yang hilang ialah $900, menurut suruhanjaya itu.

Pengguna telefon bimbit boleh melaporkan mesej teks yang mencurigakan dengan menyalin mesej dan memajukannya ke nombor 7726, yang mengeja SPAM, perkhidmatan pelaporan yang dicipta oleh GSMA, sebuah konsortium tanpa wayar yang ahlinya termasuk Verizon.

Kebanyakan telefon pintar mempunyai ciri untuk menyekat panggilan dan mesej teks yang tidak diingini. Untuk cuba menghalang telemarketer dan peguam cara lain, pengguna juga boleh menambah nombor mereka pada daftar jangan panggil persekutuan.

Tetapi halangan itu tidak menghalang penipu daripada cuba memancing pengguna telefon bimbit untuk melepaskan maklumat kewangan dan data peribadi lain dengan tawaran yang termasuk hadiah percuma. Sesetengah teks penipuan menjemput penerima untuk mengklik pada pautan dengan kemas kini penjejakan untuk penghantaran rekaan.

Mesej teks yang disyaki harus dilayan dengan kewaspadaan yang sama seperti e-mel yang disyaki, kata seorang pakar keselamatan siber pada hari Rabu.

“Jangan klik pada pautan, terutamanya jika sesuatu kelihatan tidak betul,” kata Tim Weber, pengarah perkhidmatan keselamatan untuk ADNET Technologies di Rocky Hill, Conn. “Pada permukaannya, ia kelihatan seperti e-mel pancingan data.”

En. Weber menasihatkan orang ramai untuk menggunakan ciri keselamatan terbina dalam pada telefon pintar untuk mengelakkannya daripada terjejas, termasuk kunci biometrik – yang menggunakan cap ibu jari atau pengecaman muka – dan pengesahan dua faktor.

We want to say thanks to the author of this article for this incredible web content

Teks Spam Daripada Nombor Anda Sendiri? ‘Pelakon Jahat’ Menghantar Mereka, Kata Verizon.


Take a look at our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/