‘Tempoh perjalanan puncak’: Beberapa kelewatan penerbangan melanda SFO, OAK

Beribu-ribu penumpang syarikat penerbangan berebut-rebut selepas banyak kelewatan dan pembatalan penerbangan mengganggu cuti musim bunga mereka melancong rancangan pada hujung minggu.

Tapak pengesan penerbangan FlightAware melaporkan bahawa setakat pagi Ahad, sebanyak 3,410 penerbangan dibatalkan dan 8,851 penerbangan ditangguhkan di seluruh negara. Daripada gangguan tersebut, 33 pembatalan dan 215 kelewatan adalah penerbangan domestik masuk atau keluar dari San Francisco, dan 17 pembatalan dan 101 kelewatan masuk atau keluar dari Oakland, menyebabkan perkahwinan terlepas, permainan besbol dan perjalanan ke dunia Disneyapatah lagi masa menunggu yang panjang kerana pengembara yang lesu cuba mencapai perkhidmatan pelanggan.

“Semalam adalah hari impak terbesar kami,” kata Bob Rotiski, pengurus tugas lapangan terbang di Lapangan Terbang Antarabangsa San Francisco. “Hujung minggu ini sibuk, yang bagus untuk dilihat, tetapi kami juga melihat ramai kanak-kanak pada cuti musim bunga mereka dari sekolah dan melihat beberapa pendamping yang sangat panik meminta mereka semua mendaftar masuk.”

Dia menganggarkan kira-kira 58,000 penumpang dalam perjalanan melalui lapangan terbang pada hujung minggu dan memerhatikan banyak barisan panjang, tetapi dia mengaitkan mereka dengan permintaan perjalanan yang tinggi apabila kadar kes COVID-19 menurun dan orang ramai berasa lebih selamat terbang.

“Ia adalah tempoh perjalanan puncak, tetapi syarikat penerbangan melakukan kerja yang baik untuk menyampaikan berita itu dan membawa orang ramai melalui secepat mungkin,” kata Rotiski.


Southwest Airlines paling teruk dilanda pada hujung minggu, menurut data FlightAware, yang melaporkan bahawa 986 penerbangan dibatalkan dan 2,303 penerbangan ditangguhkan di seluruh negara. Kebanyakan penerbangan itu keluar dari Orlando, Miami dan Tampa, di mana syarikat penerbangan itu berkata “cabaran cuaca yang berterusan” “mempengaruhi pelbagai kawasan dalam sistem kami,” menjadikannya tiada pilihan selain menghentikan perkhidmatannya awal pagi Sabtu kerana ia “berfungsi untuk menyelesaikan isu teknologi yang terputus-putus,” menurut a kenyataan di laman webnya.

Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan menggubal amaran ribut petir yang teruk dan amaran kabus tebal pada hujung minggu.

“Kami memohon maaf seikhlas hati atas sebarang kesulitan, dan kami akan terus bekerjasama dengan pelanggan yang mengalami gangguan dalam rancangan perjalanan mereka,” kata syarikat penerbangan itu.

Penumpang yang cuba menaiki penerbangan Sabtu dan Ahad diberi pilihan untuk menempah semula penerbangan baharu dalam tempoh 14 hari dari tarikh berlepas asal mereka tanpa membayar caj tambahan. Mereka yang mempunyai penerbangan yang dibatalkan juga diberitahu mereka boleh meminta bayaran balik.


Ini bukan kali pertama Barat Daya melemahkan rancangan perjalanan penumpangnya. Oktober lepasberibu-ribu penerbangan telah dibatalkan dan ditangguhkan, dilaporkan kerana cabaran berkaitan cuaca yang bermula di lapangan terbangnya di Florida, yang kemudiannya diburukkan lagi oleh isu kawalan trafik udara yang tidak dijangka di rantau yang sama.

Syarikat penerbangan lain, termasuk Spirit Airlines, American Airlines dan JetBlue, juga melaporkan pembatalan dan kelewatan yang ketara pada hujung minggu cuti musim bunga yang sibuk.

“Sejak beberapa hari lalu, cuaca buruk di tenggara dan beberapa program kelewatan kawalan trafik udara telah mewujudkan kesan yang ketara kepada industri,” kata jurucakap JetBlue dalam satu kenyataan. “Malangnya kami terpaksa membatalkan penerbangan hujung minggu ini, dan pembatalan hari ini akan membantu kami menetapkan semula operasi kami dan mengalihkan krew dan pesawat kami kembali ke kedudukan dengan selamat. Kami memohon maaf kepada pelanggan kami atas kesulitan dan kami sedang berusaha untuk membawa mereka dalam perjalanan secepat mungkin.”

We wish to give thanks to the author of this article for this outstanding material

‘Tempoh perjalanan puncak’: Beberapa kelewatan penerbangan melanda SFO, OAK


Take a look at our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/