Temui lelaki berusia 30 tahun yang hampir menjual syarikatnya kepada Adobe dengan harga $20B

Hampir semalaman, lelaki berusia 30 tahun ini telah menjadi raksasa terbaharu dunia teknologi — dan bersedia untuk menjadi salah seorang jutawan termuda di dunia.

Dylan Field, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Figma yang berpangkalan di San Francisco, berada di puncak kejatuhan epik selepas Adobe ADBE,
-3.12%
diumumkan merancang untuk memperoleh syarikatnya untuk $20 bilion minggu ini. Field akan kekal dengan Figma (yang membuat alat reka bentuk kolaboratif), dan dia dilaporkan memiliki pegangan yang besar dalam syarikatnya. Forbes dianggarkan pada 10%, yang bermaksud Field boleh melihat gaji $2 bilion daripada perjanjian itu. (Field enggan memberikan butiran bahagian pemilikannya dengan MarketWatch.)

Dianggap sebagai pesaing baru kepada Adobe, Figma menggambarkan dirinya sebagai “platform reka bentuk untuk pasukan yang membina produk bersama-sama.” Faktor membezakannya ialah ia berasaskan awan, yang menjadikan produknya sangat berharga kepada pereka bentuk dan pekerja lain yang dipisahkan secara fizikal antara satu sama lain semasa wabak – atau kepada mereka yang terus bekerjasama dalam persekitaran kerja hibrid hari ini.

Dan Adobe jelas melihat nilai dalam model Figma. Pengambilalihan itu dikatakan yang terbesar dalam sejarah Adobe, walaupun beberapa penganalisis Wall Street telah mempersoalkan sama ada ia membayar terlalu banyak. (Apa lagi, Saham Adobe jatuh ke arah minggu terburuk mereka sejak 2002 berdasarkan berita itu.) Tetapi ketua eksekutif Adobe Shantanu Narayen menasihati pelabur bahawa perjanjian itu akan “memperluaskan jangkauan dan peluang pasaran kami dengan ketara.”

Walau apa pun, ia adalah satu lonjakan yang hebat untuk Field, yang memulakan Figma dengan Evan Wallace, rakan sekelas Universiti Brown satu kali, pada tahun 2012. Sebagai cerita Wall Street Journal berkata, Field tinggal di sebuah apartmen San Francisco hanya empat tahun lalu, dan membeli secawan kopi dolar dalam perjalanan ke tempat kerja.

“Saya minum sedikit Champagne malam tadi.”


— Dylan Field, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Figma

Pada hari Jumaat, MarketWatch bertemu dengan Field, yang dibesarkan di utara California, untuk mengetahui lebih lanjut tentang perjanjian Adobe — dan bagaimana ia akan mengubah hidupnya. Berikut ialah beberapa perkara yang beliau katakan (beberapa komen telah disunting untuk ringkas dan jelas):

Mengenai cara kehidupan Field boleh berubah dengan pembayaran daripada Adobe: Walaupun Field tidak akan membincangkan secara spesifik apa yang dia akan perolehi daripada perjanjian itu, dia tidak menafikan dia akan mendapat manfaat yang ketara. Dia berkata dia tidak memikirkan banyak perkara di luar syarikatnya dan bab seterusnya. “Buat masa ini, saya hanya berminat dengan Figma dan cuba memikirkan cara untuk menjadikan Figma berjaya, terutamanya dalam konteks baharu ini,” katanya. Dalam erti kata lain, dia belum merancang untuk menjajah Marikh dengan kekayaannya a la Elon Musk.

Tetapi Field mengakui dia masih sibuk dengan peristiwa minggu lalu. “Ia sangat keren, saya tidak akan berbohong,” katanya.

On bagaimana dia meraikan perjanjian itu: Field diketahui sukakan wain, tetapi dia berkata dia tidak minum banyak sejak beberapa minggu lalu kerana dia begitu fokus pada kerjanya dan perjanjian itu. Namun begitu, dia berkata, “Saya telah menikmati sedikit Champagne malam tadi” dengan pasukan Figma.

Mengenai cadangan nilai Figma: Ringkasnya, ini semua tentang keupayaan untuk bekerja bersama melalui awan. “Kami dapat menjadikannya kolaboratif,” kata Field alat yang ditawarkan oleh Figma. “Jadi, jika anda seorang pereka dan saya seorang jurutera, kita tidak perlu lagi bertukar-tukar fail ke sana ke mari… Kita boleh membuat suntingan bersama-sama. Kita boleh mencungkil idea masing-masing. Kerjasama itu penting kepada ramai pelanggan kami.”

Produk baharu yang ditawarkan oleh Figma ialah FigJam, yang diterangkan oleh Field sebagai “penyelesaian papan putih.” Pemikiran di sebaliknya, jelas Field, ialah “kami boleh membantu orang ramai beralih dari idea dan sumbang saran ke dalam proses reka bentuk dan sehingga ke pengeluaran.”

Mengenai sebab dan cara perjanjian Adobe disatukan: Field mencatat bahawa apabila dia mengasaskan syarikat itu terdapat persoalan serius sama ada dunia mempunyai pereka yang mencukupi untuk menjadikan Figma sebagai entiti yang berdaya maju. “Kami tidak pasti ada pasaran yang cukup besar di sini,” katanya. Tetapi dengan dunia yang semakin digital — dan, secara lanjutan, semakin banyak menggunakan alatan reka bentuk digital — komuniti reka bentuk telah berkembang maju, dan keperluan untuk reka bentuk yang baik telah menjadi wujud di mana-mana. “Setiap syarikat perlu mengambil berat tentang reka bentuk, ” katanya.

“Misi Adobe ialah kreativiti untuk semua, misi Figma adalah untuk menjadikan reka bentuk boleh diakses oleh semua. Itu adalah dua sisi syiling yang sama dalam beberapa cara.”


— Dylan Field, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Figma

Oleh itu, keinginan Adobe untuk memanfaatkan apa yang Figma tawarkan kepada pelanggannya sebagai platform reka bentuk digital terdepan, jelas Field. Dan bukan sahaja memanfaatkannya, tetapi juga membantu Figma mengembangkan platformnya melalui penambahan alatan dan keupayaan yang berbeza — bukan sahaja untuk khalayak pereka, tetapi juga untuk khalayak kreatif yang lebih luas. “Itu membuatkan kami sangat teruja, kerana ia mempercepatkan impak yang telah kami mahukan, tetapi juga meningkatkan impaknya,” kata Field.

Pada imej Figma sebagai “pembunuh Adobe”: Ya, Figma telah digambarkan seperti itu. Dan Padang sekali pun tweet, “Matlamat kami adalah untuk menjadi Figma bukan Adobe.” Field berkata dia masih berpegang teguh dengan kenyataan bahawa kedua-dua syarikat itu berbeza dalam aspek tertentu, walaupun dia juga menyatakan mereka akhirnya berkongsi matlamat yang sama: “Misi Adobe ialah kreativiti untuk semua; Misi Figma adalah untuk menjadikan reka bentuk boleh diakses oleh semua. Itu adalah dua sisi syiling yang sama dalam beberapa cara.” Beliau menambah bahawa kedua-dua syarikat sejajar “bersekitaran ketukangan dan komuniti” dan “terdapat banyak yang boleh kita lakukan bersama-sama.”

Mengenai pandangan Field tentang pendidikan: Banyak yang telah dibuat mengenai fakta bahawa Field tidak lulus dari kolej — dia menghadiri Universiti Brown, tetapi meninggalkan tahun mudanya untuk memulakan kerjaya keusahawanannya (dia diterima untuk program persahabatan yang dikendalikan oleh pembiaya Peter Thiel). Field mengatakan dia bukan anti-kolej per se. “Saya sangat mengambil berat tentang pembelajaran, dan (pergi ke) universiti boleh menjadi cara terbaik untuk melakukannya secara tersusun.” Tetapi dia juga mengatakan terdapat cara lain untuk mendapatkan pengetahuan, merujuk kepada kursus dalam talian yang tersedia. Akibatnya, Field mendapati sukar untuk memahami bahawa banyak syarikat masih memerlukan ijazah kolej pemohon. “Saya rasa mereka kehilangan banyak bakat hebat,” katanya.We would love to say thanks to the author of this article for this remarkable material

Temui lelaki berusia 30 tahun yang hampir menjual syarikatnya kepada Adobe dengan harga $20B


Visit our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/