Tenaga angin memerlukan peningkatan dramatik untuk mencapai matlamat bersih-sifar, kata laporan baharu

Turbin angin darat dan luar pesisir bergambar di Flevoland, Belanda.

Mischa Keijser | Sumber Imej | Imej Getty

Sektor tenaga angin mempunyai tahun kedua terbaiknya pada 2021 tetapi pemasangan perlu meningkat secara mendadak pada masa hadapan untuk menjejaki matlamat bersih-sifar, menurut laporan baharu daripada Majlis Tenaga Angin Global.

Diterbitkan pada hari Isnin, Laporan Angin Global GWEC 2022 berkata kapasiti 93.6 gigawatt telah dipasang tahun lepas, sedikit lebih rendah daripada 95.3 GW yang dipasang pada 2020. Kapasiti kumulatif meningkat kepada 837 GW. Kapasiti merujuk kepada jumlah maksimum yang boleh dihasilkan oleh pemasangan elektrik, bukan amaun yang semestinya dijana.

Memecahkan masalah, segmen angin luar pesisir memasang 21.1 GW pada 2021, yang terbaik sepanjang tahun. Pemasangan dalam angin darat mencapai 72.5 GW tahun lepas, berbanding 88.4 GW pada 2020.

Menurut GWEC — yang ahlinya termasuk firma seperti Vestas, Orsted dan Shell — pemacu utama kemerosotan dalam pemasangan darat ialah China dan AS

Bagi China, di mana 30.7 GW dipasang pada 2021 berbanding lebih 50 GW pada 2020, GWEC menyebut penamatan tarif suapan negara itu sebagai sebab di sebalik penurunan itu.

Baca lebih lanjut mengenai tenaga bersih daripada CNBC Pro

AS memasang kapasiti darat 12.7 GW pada 2021, penurunan 4.16 GW berbanding 2020. GWEC menunjukkan faktor termasuk “gangguan akibat COVID-19 dan isu rantaian bekalan” yang “memperlahankan pelaksanaan pembinaan projek dari suku ke-3 2021 seterusnya.”

Kebimbangan bersih-sifar

Di samping datanya, laporan GWEC juga mengeluarkan amaran dan menggesa peningkatan kapasiti yang ketara.

“Pada kadar pemasangan semasa,” katanya, “GWEC Market Intelligence meramalkan bahawa menjelang 2030 kita akan mempunyai kurang daripada dua pertiga daripada kapasiti tenaga angin yang diperlukan untuk laluan 1.5°C dan sifar bersih, dengan berkesan mengecam kita terlepas iklim kita. matlamat.”

Laporan itu kemudian menambah bahawa pemasangan tenaga angin global “mesti meningkat empat kali ganda daripada 94 GW yang dipasang pada 2021 dalam dekad ini untuk mencapai matlamat 2050 kami.”

Angka 1.5 merujuk kepada Perjanjian Paris, yang bertujuan untuk mengehadkan pemanasan global “hingga jauh di bawah 2, sebaik-baiknya kepada 1.5 darjah Celsius, berbanding tahap pra-industri” dan telah diterima pakai pada Dis. 2015.

Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, agar pemanasan global dikekalkan “tidak melebihi 1.5°C … pelepasan perlu dikurangkan sebanyak 45% menjelang 2030 dan mencapai sifar bersih menjelang 2050.”

Antara lain, laporan Isnin daripada GWEC menggesa prosedur yang berkaitan dengan kebenaran diperkemas dan “rangka kerja kawal selia antarabangsa yang lebih kukuh untuk menangani persaingan yang semakin meningkat untuk komoditi dan mineral kritikal.”

Halangan besar

Dalam satu kenyataan Isnin Ketua Pegawai Eksekutif GWEC, Ben Backwell, berkata “meningkatkan pertumbuhan ke tahap yang diperlukan untuk mencapai Sifar Bersih dan mencapai keselamatan tenaga akan memerlukan pendekatan baharu yang lebih proaktif untuk membuat dasar di seluruh dunia.”

“Peristiwa tahun lepas, yang menyaksikan ekonomi dan pengguna terdedah kepada turun naik bahan api fosil yang melampau dan harga yang tinggi di seluruh dunia, adalah simptom peralihan tenaga yang teragak-agak dan tidak teratur,” kata Backwell.

Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, katanya, telah “mendedahkan implikasi pergantungan kepada import bahan api fosil untuk keselamatan tenaga.”

“12 bulan yang lalu harus menjadi panggilan bangun yang besar yang kita perlukan untuk bergerak dengan tegas ke hadapan dan beralih kepada sistem tenaga abad ke-21 berdasarkan tenaga boleh diperbaharui.”

Tidak menghairankan bahawa organisasi seperti GWEC menyeru untuk meningkatkan tenaga boleh diperbaharui, tetapi mencapai apa-apa jenis perubahan bermakna dalam campuran tenaga planet ini merupakan tugas yang besar.

Bahan api fosil telah tertanam dalam campuran tenaga global dan syarikat terus menemui dan membangunkan medan minyak dan gas di lokasi di seluruh dunia.

Malah, pada bulan Mac Agensi Tenaga Antarabangsa melaporkan bahawa 2021 menyaksikan pelepasan karbon dioksida berkaitan tenaga meningkat ke tahap tertinggi dalam sejarah. IEA mendapati pelepasan CO2 global berkaitan tenaga meningkat sebanyak 6% pada 2021 untuk mencapai rekod tertinggi sebanyak 36.3 bilion tan metrik.

Bulan yang sama juga menyaksikan Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres memberi amaran bahawa planet itu telah muncul daripada sidang kemuncak COP26 tahun lepas di Glasgow dengan “keyakinan yang naif tertentu” dan “berjalan tidur menuju bencana iklim.”

We would like to give thanks to the author of this short article for this incredible content

Tenaga angin memerlukan peningkatan dramatik untuk mencapai matlamat bersih-sifar, kata laporan baharu


You can view our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/