Teras ETHW untuk meneruskan dengan garpu Ethereum PoW 24 jam selepas Gabung

The lama ditunggu Ethereum Merge hampir tiba, tetapi tidak semua orang teruja dengan peningkatan utama. Sebuah kumpulan yang menggelarkan diri mereka sebagai Teras ETHW telah menyuarakan bantahannya terhadap perubahan itu dan bersedia untuk melakukan hard fork dalam masa 24 jam selepas Gabungan.

Di bawah nama projek, ETHPoW dan dengan token ETHWETHW Core merancang untuk memisahkan diri daripada blok ETH utama dan mengekalkan versi PoW untuk memastikan perlombongan ETH terus hidup selepas Gabungan.

“ETHW mainnet akan berlaku dalam masa 24 jam selepas Gabungan. Masa yang tepat akan diumumkan 1 jam sebelum pelancaran dengan pemasa undur dan segala-galanya termasuk kod akhir, binari, fail konfigurasi, maklumat nod, RPC, explorer, dan lain-lain akan didedahkan kepada umum apabila masanya tamat,” tulis kumpulan itu pada Sept. 13 tweet.

Gabungan akan mengalihkan rangkaian Ethereum daripada Bukti Kerja semasanya (PoW) model perlombongan kepada Proof-of-Stake (PoS) mekanisme konsensus, menghapuskan pelombong secara berperingkat dan menggantikannya dengan pengesah.

Dalam 29 Ogos mereka surat terbukamenjelaskan motivasi mereka, kumpulan itu menggariskan mengapa pada pendapat mereka, “PoS sememangnya pengubah permainan, tetapi hanya dengan cara yang buruk.”

“Adalah berhemat untuk meneruskan PoW Ethereum, yang sepatutnya menjadi masalah bagi mereka yang memperjuangkan keterbukaan dan pasaran bebas kerana tidak ada kelemahan. Lagipun, jika PoS Ethereum benar-benar hebat, mengapa perlu takut dengan persaingan? “

Walau bagaimanapun, ramai dalam komuniti percaya bahawa garpu itu didorong oleh wang, bukannya perbezaan ideologi.

Dan kebimbangan serius telah disuarakan mengenai garpu ChainID dan sama ada ia akan meningkatkan risiko serangan ulang tayang dan penggodaman lain.

Bekas ahli yayasan Ethereum Hudson Jameson tertanya-tanya pada 8 Sept mengapa ia dilancarkan selepas Gabungan sebenar.

“Saya mempunyai keraguan besar mereka akan memperoleh banyak kuasa hash jika mereka melancarkan pasca-Gabung,” tulisnya. “Kuasa hash akan berada pada rantaian lain pada masa itu dan prop nilai ETHPoW sudah lemah,” tulisnya.

Pakar protokol Coinbasecloud Viktor Bunin dilaporkan menghubungi Teras ETHW untuk mendapatkan penjelasan mengenai isu tersebut. Hasil pertanyaan tidak disiarkan.

Berkaitan: Ethereum bersedia untuk The Merge kerana garpu bayangan terakhir berjaya diselesaikan

Jika semuanya berjalan seperti yang dirancang, ETH Merge pada masa ini kurang daripada sehari.

Pada masa penulisan, token ETHPoW didagangkan pada $29.71, tetapi hanya wujud sebagai ticker niaga hadapan, yang dibuat dengan menjangkakan fork yang akan datang. Harga Ether (ETH) kini berada pada $1,599, turun 2.26% sejak tujuh hari lalu.