Tesla akan Potong 10% Kakitangan Bergaji, Musk Memberitahu Pekerja

Ketua eksekutif Tesla, Elon Musk, merancang untuk mengurangkan 10 peratus daripada tenaga kerja bergaji pembuat kereta elektrik itu, katanya kepada kakitangan dalam e-mel pada hari Jumaat.

Pemotongan kerja tidak akan dikenakan kepada pekerja yang membina kereta atau bateri atau yang memasang panel solar, dan bilangan pekerja setiap jam akan meningkat, kata Encik Musk dalam e-mel, salinannya telah disemak oleh The New York Times. “Tesla akan mengurangkan kiraan gaji sebanyak 10 peratus, kerana kami telah menjadi lebih kakitangan di banyak kawasan,” katanya.

Reuters melaporkan berita itu sebelum ini, memetik e-mel berbeza yang dihantar oleh Encik Musk hanya kepada eksekutif Tesla. Harga saham pembuat kereta itu ditutup pada hari Jumaat turun kira-kira 9 peratus selepas artikel itu diterbitkan.

Kakitangan Tesla telah berkembang dengan ketara apabila jualan telah melonjak dan ia telah membina kilang baharu, termasuk dua yang dibuka tahun ini berhampiran Berlin dan Austin, Texas. Syarikat itu menggaji lebih 99,000 pekerja pada akhir tahun lepas. Hanya dua tahun sebelum ini, Tesla mempunyai 48,000.

Encik Musk dan Tesla tidak menjawab permintaan untuk komen.

Awal minggu ini, Encik Musk memberitahu pekerja di Tesla dan SpaceX, syarikat roketnya, bahawa mereka dijangka menghabiskan sekurang-kurangnya 40 jam seminggu di pejabat mereka.

“Semakin senior anda, semakin jelas kehadiran anda,” kata Encik Musk dalam e-mel kepada pekerja SpaceX pada hari Selasa. “Itulah sebabnya saya menghabiskan banyak masa di kilang – supaya mereka yang berada di talian dapat melihat saya bekerja bersama mereka. Jika saya tidak berbuat demikian, SpaceX sudah lama bangkrap.”

Pengumuman itu mendorong Encik Musk dan syarikatnya ke dalam perdebatan hangat mengenai pendekatan yang betul untuk memulihkan keadaan normal selepas dua tahun wabak yang huru-hara. Ia juga mengundang kebimbangan bahawa dia mungkin menghalau mereka yang berprestasi tinggi yang lebih suka untuk terus bekerja dari jauh pada suatu masa atau sepanjang masa.

Pemberhentian baharu bukanlah yang pertama di Tesla. Pembuat kereta itu juga memecat beberapa pekerja 2017 dan 2018.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, pelabur telah mula menyoal harga saham setinggi langit syarikat. Pasaran menilai syarikat itu lebih daripada $728 bilion, lebih daripada gabungan beberapa pembuat kereta besar lain. Saham Tesla turun kira-kira 40 peratus daripada paras tertingginya pada penghujung tahun lepas, memberi perhatian kepada risiko yang dihadapi syarikat daripada persaingan yang semakin meningkat, tuduhan diskriminasi kaum dan masalah pengeluaran di kilangnya di Shanghai.

Sesetengah pengkritik melihat tawaran Encik Musk untuk membeli Twitter sebagai satu lagi gangguan yang boleh menjejaskan Tesla. Satu kebimbangan besar bagi sesetengah pelabur adalah bahawa lembaga pembuat kereta itu tidak mempunyai kebebasan yang mencukupi daripada ketua eksekutif untuk bertindak sebagai pemeriksa ke atasnya dan dorongannya.

“Dari perspektif tadbir urus baik korporat, Tesla mempunyai banyak tanda merah,” Andrew Poreda, penganalisis kanan yang pakar dalam pelaburan bertanggungjawab sosial di Sage Advisory Services, sebuah firma pelaburan di Austin, memberitahu The Times bulan lalu. “Hampir tiada semakan dan imbangan.”

Gaya pengurusan dan kejayaan Encik Musk — dia tersenarai sebagai orang terkaya di dunia oleh Bloomberg dan Forbes — telah membuatkan dia dikagumi tetapi telah menjadikannya penangkal kilat. Tesla telah kehilangan beberapa eksekutif tertinggi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kebanyakannya telah pergi ke pekerjaan teratas di pembuat kereta lain, syarikat teknologi dan pembuat bateri.

Baru-baru ini, Encik Musk memuji etika kerja di China, di mana keadaan buruh boleh menjadi keras atau kesat, menunjukkan bahawa pekerja di Amerika Syarikat malas. “Mereka bukan sahaja membakar minyak tengah malam. Mereka akan membakar minyak 3 pagi,” katanya mengenai pekerja China dalam temu bual dengan The Financial Times. “Jadi mereka tidak akan meninggalkan barang jenis kilang. Sedangkan di Amerika, orang ramai cuba mengelak pergi bekerja sama sekali.”

Namun, beberapa penganalisis tetap yakin tentang prospek Tesla. “Pada pandangan kami, Tesla berkemungkinan tidak perlu mengupah lagi pekerja untuk mengekalkan pertumbuhannya, dan kami fikir rancangan untuk mengurangkan tenaga kerja berkemungkinan menunjukkan bahawa Tesla telah mengambil lebih banyak pekerja tahun lepas,” Seth Goldstein, penganalisis ekuiti kanan di Morningstar, berkata dalam nota pada hari Jumaat.

We want to give thanks to the author of this article for this outstanding material

Tesla akan Potong 10% Kakitangan Bergaji, Musk Memberitahu Pekerja


Check out our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/